https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vsetinsku-se-uskutecni-festival-ptactva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vsetínsku se uskuteční Festival ptactva

1.10.2019 00:12 | VSETÍN (ČTK)
Festival ptactva je součástí mezinárodní kampaně BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. / Ilustrační foto z minulého roku
Festival ptactva je součástí mezinárodní kampaně BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. / Ilustrační foto z minulého roku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | V. Brož / birdlife.cz
Muzeum regionu Valašsko připravilo Festival ptactva. Akce, která nabídne procházku spojenou s pozorováním ptactva, se uskuteční o víkendu ve Vsetíně a v okolí rybníka v Choryni. Včera to v tiskové zprávě sdělil mluvčí muzea Jiří Koňařík.
 

"Festival ptactva je součástí mezinárodní kampaně BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Za jejich pozorováním se vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě. Získaná data budou následně k dispozici na webu České společnosti ornitologické," uvedl Koňařík.

První vycházka, kterou připravilo muzeum, se bude konat v sobotu, a to ze Lhotky nad Bečvou k rybníku v Choryni. Sraz je v 8:45 na vlakovém nádraží ve Lhotce. Lidé se dozvědí zajímavosti z ptačí biologie a ekologie, životních strategií ptáků či odchytu a kroužkování ptáků.

Ve Vsetíně se Festival ptactva bude konat v neděli. "Sejdeme se v 08:00 u vchodu do Panské zahrady ze strany od náměstí Svobody. Povíme si konkrétně o životě pozorovaných ptáků, uvidíte nárazové sítě pro odchyt a také si například řekneme, proč se vlastně ptáci kroužkují. Podle zájmu účastníků se můžeme projít i podél řeky Bečvy a nakonec i k zámku," uvedl zoolog muzea a organizátor akce Zdeněk Tyller. V případě silného deště je v záloze náhradní program na vsetínském zámku. "Vystoupali bychom na věž, kde je krom krásné vyhlídky i rozsáhlá přírodovědná expozice. K tomu by proběhla i přednáška o ptácích v místnosti s dataprojektorem," dodal.

Pozorování ptáků je v posledních letech populární, vyhledávané jsou například ornitologické exkurze, které pořádá Moravský ornitologický spolek, například v Tovačově na Přerovsku či Záhlinicích na Kroměřížsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist