https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zachranu-planety-dochazi-cas-rekla-v-ep-sestnactileta-greta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na záchranu planety dochází čas, řekla v Evropském parlamentu šestnáctiletá Greta Video

17.4.2019 00:30 | ŠTRASBURK (ČTK)
Na záchranu planety dochází čas, řekla v Evropském parlamentu šestnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová (na snímku), jejíž školní stávky za důslednější ekologickou politiku v posledních měsících přerostly v celosvětové hnutí. Do Štrasburku Thunbergová přijela vlakem.
Na záchranu planety dochází čas, řekla v Evropském parlamentu šestnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová (na snímku), jejíž školní stávky za důslednější ekologickou politiku v posledních měsících přerostly v celosvětové hnutí. Do Štrasburku Thunbergová přijela vlakem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Už za deset let se mohou v životním prostředí spustit nenapravitelné řetězové reakce, které povedou k zániku naší civilizace. Je proto nutné okamžitě jednat a chovat se, jako by nám hořel dům. V projevu k europoslancům z výboru Evropského parlamentu (EP) pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) to včera řekla šestnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová, jejíž školní stávky za důslednější ekologickou politiku v posledních měsících přerostly v celosvětové hnutí. Do Štrasburku Thunbergová přijela vlakem.
 

"Chci, abyste panikařili, jako kdyby vám hořel dům. Řekla jsem to už dřív a lidé se mi snažili vysvětlit, proč je to špatný nápad. Mnoho politiků mi řeklo, že panika nevede k ničemu dobrému," prohlásila v úvodu projevu Thunbergová. Chovat se, jako kdyby se rozpadal náš vlastní dům, je podle ní způsob, kterým je nutné přistupovat ke změně klimatu. Pondělní požár pařížské katedrály Notre-Dame školačka označila za tragédii.

"Doufám, že má pevné základy a že naše základy jsou ještě pevnější. Bojím se ale, že nejsou," pokračovala Thunbergová. Při současném přístupu k planetě podle ní lidstvo už v roce 2030 spustí nenapravitelnou řetězovou reakci, která povede k zániku civilizace. Stav, z kterého nebude návratu, může začít dříve, ale i později. Bez dramatických změn v chování lidstva ale podle propočtů nastane, doplnila. Je totiž potřeba enormní snížení emisí oxidu uhličitého, a to i za pomoci technologických vymožeností, které zatím neexistují, uvedla.

"Ocitáme se uprostřed šestého hromadného vymírání, každý den vymře 200 druhů," řekla školačka, z jejíhož hlasu bylo patrné, že potlačuje slzy. "Lídři se musejí začít podle toho chovat, protože teď se tak nechovají," řekla. Poznamenala přitom, že kdyby tomu tak bylo, neuspořádali by "tři mimořádné summity kvůli brexitu a žádný kvůli klimatu a životnímu prostředí. Také by nepolemizovali o tom, že přestanou do 15 let spalovat uhlí.

"Kdyby začali zdi vašeho domu padat, dali byste své rozpory stranou a začali byste spolupracovat... Čím větší je vaše uhelná stopa, tím větší je vaše morální povinnost," řekla Thunbergová.

Školačka v závěru projevu řekla, že často od politiků slýchá, že nemohou zavést žádná drastická opatření, protože by to bylo nepopulární mezi voliči. To je podle ní pravda, selhání však vidí v neinformovanosti voličů o reálnosti hrozby. Jde přitom o vědecká fakta, která by se měla stát středobodem politiky, a to i před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu (EP), doplnila.

"Můžete mě ignorovat, jsem přeci jen šestnáctiletá školačka. Nemůžete ale ignorovat vědce a miliony stávkujících školáků," uzavřela Thunbergová, jejíž projev si vysloužil hlasité ovace ve stoje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Eliška Naegele
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

17.4.2019 08:43
Panika, ekologická úzkost, nicota budoucnosti....to je jediný výsledek klimaplašanů, kteří vypustili takovou dávku nesmyslů o změnách klimatu a především podílů lidí na těchto změnách, jako by zítra měl být konec světa. A teď sedí, s prominutím čumí na apelující divku, na své dílo a neví jak se s tím vyrovnat, protože jediné co zatím dokázali jsou nesmyslné kšefty s emisními povolenkami, nebo pravidla pro vysavače, rtuť, rozhýbání kšeftů s auty, nesmyslné biopaliva, nebo v česku v podstatě nic neřešící kotlíkové dotace, a pravidla a pravidla. A výsledek?? Pole znehodnocená, neprodaná auta zabírají obrovské plochy, výroba a provoz tzv. ekologických zařízení nese obrovskou uhlíkovou stopu, solární energií se nic nevyřešilo, zato kůrovec nám beztrestně žere národní bohatství, šílený letecký provoz nám každoročně žere kyslík, posílá tisíce tun spadu na hlavy, topí a mění atmosférické poměry......
Odpovědět
VK

Václav Kain

17.4.2019 09:36
Měla by ta postižená holka jít vykládat ty svoje nesmysly za záchranu planety do Asie.Jediný kdo zničí život na zemi je člověk svým množením.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.4.2019 15:19
Pánové, proč tak příkře odsuzujete ? Vadí vám její věk anebo postižení ?
V podstatě ta holka má pravdu. Většina lidí si stále myslí,když si hrají na schovku
s rodinkou v super,hyper a jiných OC ,že se jedná o obvyklé politické hrátky , beztak to jsou jen kecy a jich se to netýká.
Řekl bych, že je slušná pravděpodobnost, že rok 2019 se v ČR povede jako ukázkový suchý rok a pak můžete mudrovat .

Odpovědět
VK

Václav Kain

17.4.2019 15:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere,výše vám to Milan trochu popsal.To co tady Evropa(někteří naprosto ujetí politici) zkouší je už na palici.Nějaká šáhlá holka by normální zdravé lidi naprosto nezajímala.Ti kdo ji podporují jsou už svým způsobem zdegenerovaní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.4.2019 09:09 Reaguje na Václav Kain
Kaine, váš způsob vyjadřovaní osvědčuje excelentní prospěch v malotřídce,která pak korunovala závěr vašeho celoživotního vzdělání.
Odpovědět

Jan Šimůnek

17.4.2019 18:49
Měl by ji někdo na Pondělí Velikonoční prohnat s tatarem.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

17.4.2019 22:14 Reaguje na Jan Šimůnek
... prosím, prosím, pane docente - dávejte sem té Vaší moudrosti víc! Přiznám se, že mě začalo bavit masochisticky sledovat Ekolist hlavně proto, abych si přečetl, kam až docent (bohužel stále aktivní a od kterého se distancuje jeho přímý nadřízený) Masarykovy univerzity klesl. Docela by mě zajímalo, co Vy těm dietním sestrám říkáte.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.4.2019 05:31 Reaguje na Zbynek Ulcak
A co je špatné na prohánění tatarem o Velikonocích? Tenhle zvyk tu provozujeme už řádově tisíce let.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.4.2019 06:17 Reaguje na Zbynek Ulcak
Jinak díky, názorně jste předvedl, že hlasatelům totality (a tedy i ekologie) chybí smysl pro humor.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.4.2019 09:19 Reaguje na Jan Šimůnek
Zajímavý názor , předpokládám, že autor k němu přišel studiem hub na knihách v Rajhradském klášteře 2018, kde se nadýchal mykotoxinů :-) a dodnes to "nevydejchal".
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

18.4.2019 22:00 Reaguje na Jan Šimůnek
...za to Vy jste veselá kopa, viz zde:"ekonesmysly nejsou v demokracii prosaditelné, a tak ekologové ataskují demokracii a snaží se vládnout pomocí jakýchsi pochybných aktivistických skupin. Mělo by se do nich včas začít střílet, než nám přerostou přes hlavu (jako ti bolševici nebo nacisté)."
...bodejt, ze me to prilis nepobavi, kdyz vim, ze take na Vasem ustavu se vyucuje predmet Ekologie a predstavuji, si, jaky osud asi ceka ucitele toho predmetu, az dostane do ruky pusku. Zejmena kdyz tim ucitelem jsem ja.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

18.4.2019 22:02 Reaguje na Zbynek Ulcak
...(vypadla mi prve slabika, tak upresnuji) - az pusku dostanete do ruky Vy.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

19.4.2019 21:30
"...Strana zelených se dostala do parlamentu jen jednou, a to na základě rozsáhlého falšování předvolebních průzkumů..."

...prosim o referenci. Z jakych zdroju jste se dozvedel o rozsahlem falsovani pruzkumu?
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.4.2019 09:06 Reaguje na Zbynek Ulcak
Ten průzkum přisadil zeleným o více než dvě procenta preferencí, která měli stabilně. O tom, že jsou předvolební průzkumy "cinknuté" ve prospěch preferencí toho, kdo je objednává a platí, je více - méně konsensus. A právě podivný výsledek zelených v onom průzkumu bývá uváděn jako nejkřiklavější případ.
I rozdíly mezi agenturami, provádějícími výzkumy paralelně, jsou příliš velké na to, aby vznikly náhodnými fluktuacemi.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

21.4.2019 15:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane docente - mate nejaky skutecny udaj o tom falsovani? Kdy, kdo a kde to nejak jasne zjistil? Predpokladam, ze nemate a Vase tvrzeni dolozit schopen nejste. Ale budiz - kdyz rikate "A právě podivný výsledek zelených v onom průzkumu bývá uváděn jako nejkřiklavější případ." - zkuste aspon dohledat kde konkretne ten vysledek "byva uvaden jako nejkriklavejsi priklad". Jinak jsem nucen se domnivat, ze stejne jako u ostatnich temat se tu vypisujete ze svych dojmu, ktere nemaji se skutecnosti noho spolecneho.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.4.2019 17:16 Reaguje na Zbynek Ulcak
Nezlobte se na mě, tyhle věci jsou volně k nalezení na internetu. Pokud umíte hledat, tak si to najdete, pokud ne, tak RTFM.

Nicméně průzkum před volbami, kde se zelení poprvé a naposled (jako takoví) dostali do parlamentu je velký zub nad 5 %, kdy všechny výsledky preferenci před a po léta kolísaly kolem 2 - 3 procent, a takový zub je prostě typický pro "cinknutá" data.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

22.4.2019 06:52 Reaguje na Jan Šimůnek
Na internetu je mj. k nalezení, že Země je placatá. "Najděte si to na internetu" je opravdu špatná obrana nedoloženého tvrzení.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.4.2019 06:46 Reaguje na Petr Dvořák
Rozdíl mezi gramotnými a negramotnými spočívá ve schopnosti vyhodnotit validitu údajů, které najdou.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.4.2019 06:16
A já tak nějak doufám, že se jí dostane pocty, Nobelovy ceny za mír.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.4.2019 06:19 Reaguje na Katka Pazderů
Když ji mohl dostat Obama, který za USA vedl nejvíce válek, a to už snad jen 14 dnů po nástupu k moci, nebo terorista Arafat, nebo jiné pochybné a problematické osobnosti ...
Já na jejím místě bych něco takového odmítl.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.4.2019 09:09
Problém je, že se Greta schovává za miliony vědců, kteří se ale odmítají jasně vyjádřit, jak řešení problému efektivně uchopit.

Na co je mi doktor, který mi diagnostikuje srdeční vadu ale nechce se vyjádřit, co s tím dělat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.4.2019 15:55
Jinak je to, pochopitelně, nesmysl.
Hlavní důvod je ten, že jsme měli v historii vícero výrazně teplejších period než je současný stav a žádné "neodvratné katastrofy s nastartováním nevratných změn" se prostě nekonaly. Tento fakt je také zdrojem klimaskepticismu u lidí, poučených v historii (a historii klimatu zvlášť).
Klimatolog Metelka napsal na téma omylů, hlásaných slečnou Gretou a spol. tu na Ekolistu celý článek. Byť s ním mnohdy polemizuji, v tomto mu dávám zapravdu. Včetně toho, že mezi stovkou vědců, kteří podpořili "studentskou výzvu" u nás je jen jediný klimatolog.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist