https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-bojuje-za-ohrozene-supy-v-keni-kteri-hynou-na-otravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace bojuje za ohrožené supy v Keni. Ti hynou na otravu

20.10.2020 16:49 | NAIROBI (ČTK)
Jedním z těchto ohrožených druhů je sup kapucín, jehož populace v posledních 45 letech klesla o téměř 90 procent.
Jedním z těchto ohrožených druhů je sup kapucín, jehož populace v posledních 45 letech klesla o téměř 90 procent.
Organizace na ochranu přírody se snaží ochránit volně žijící supy v Keni, a vyzývá proto pastevce, aby neznehodnocovali jedem zdechliny dobytka. Otrava je jednou z hlavních příčin úhynu supů v tomto východoafrickém státě, kde jsou čtyři z osmi druhů těchto mrchožravých ptáků kriticky ohroženy. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Jedním z těchto ohrožených druhů je sup kapucín, jehož populace v posledních 45 letech klesla o téměř 90 procent, uvedla vědkyně Darcy Ogadová z nadace na ochranu přírody Peregrine.

Pastevci většinou znehodnocují zdechliny jedem, jelikož doufají, že se pro ně vrátí lvi. Někdy si pro ně kočkovité šelmy přijdou, ale většinou se na mršinu slétnou supi. Jedna otrávená mršina těchto ptáků může přitom zabít několik desítek. Populace supů se navíc rozrůstá pomalu, takže jejich trávení má na ni velký dopad.

Nadace Peregrine se snaží snížit počty otrav v keňských regionech Laikipia a Samburu, které jsou domovem lvů, nosorožců dvourohých, slonů a zebry Grévyho. Smršťující se populace supů podle Ogadové ohrožuje i tyto druhy, jelikož tito dravci patří k čističům přírody.

Nadace informuje pastevce o nebezpečí, jež napouštění mršin jedem představuje. Zároveň je učí, jak postavit bytelnější přístřešky, které v noci před lvy lépe ochrání jejich stáda. Vzhledem k odlesňování jsou tradiční chatrče často postaveny z křehkých větví, uvedla Ogadová. Nadace tak místní komunity učí kopat hlubší základy a využívat ploty z pletiva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

21.10.2020 10:45
V únoru v Tsavu vidět nebyli. Ani ráno, ani odpoledne. Čápy marabu mám vyfocené v letu. Pohybovali jsme se zejména kolem Voi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist