https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-veronica-ziskala-za-prodej-kroju-31-000-korun-osetri-za-ne-stromy-po-tornadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace Veronica získala za prodej krojů 31 000 korun, ošetří za ně stromy po tornádu

5.6.2022 01:14 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Brněnská Nadace Veronica tento týden prodávala všední a pracovní kroje z Podluží. Vybrala téměř 31 000 korun. Peníze chce využít na ošetření stromů v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích na Břeclavsku, které poškodilo loňské tornádo. O kroje byl velká zájem, do sídla nadace v centru Brna přišlo 100 až 150 zájemců, řekla ČTK ředitelka nadace Helena Továrková.ver
 

Arborista z nadace už začal pracovat v postižených vsích loni. Obešel všechny stromy, které v obcích poničilo červnové tornádo, a ty, které nebylo nutné pokácet, ořezává tak, aby mohly obrazit a dále růst. "V Moravské Nové Vsi už práci dokončil na podzim, nyní je v Mikulčicích. Ale patrně bude potřeba ty stromy obejít znovu. Když obrazí, tak mohou zůstat do doby, než vyrostou stromy nové," řekla Továrková. Nadace se zaměřila na ošetření poškozených stromů, protože na novou výsadbu je peněz dost, ale na ošetření nezbývají. Proto se nadace snaží podpořit právě tuto činnost.

Kroje, nikoliv ty slavnostní, ale všední schraňuje Zlata Maděřičová, která je právě z Moravské Nové Vsi a pracuje pro Jihomoravskou komunitní nadaci. "Jsou to kusy oblečení nejčastěji z 50. až 80. let minulého století, které už nemá kdo nosit a tak je Zlata od lidí, kterým zbylo oblečení doma po předcích, sbírá a pro dobročinné účely nabízí dále. Mají o něj zájem studentky a mladá děvčata, které je kombinují s běžným oblečením," řekla Továrková.

Obvykle se jedná o části ženského kroje. V rámci akce se prodávalo jen ženské oblečení z Podluží, což je národopisná oblast v nejjižnějším cípu Moravy v břeclavském a hodonínském okrese, kde loni řádilo tornádo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist