https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naduroda-ovoce-ve-valasskym-kloboukach-nici-nadoby-na-bioodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadúroda ovoce ve Valašským Kloboukách ničí nádoby na bioodpad

21.9.2018 00:35 | VAL. KLOBOUKY (ČTK)
Letošní velmi dobrá úroda ovoce přináší Valašským Kloboukám na Zlínsku problémy s bioodpadem. / Ilustrační foto
Letošní velmi dobrá úroda ovoce přináší Valašským Kloboukám na Zlínsku problémy s bioodpadem. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Letošní velmi dobrá úroda ovoce přináší Valašským Kloboukám na Zlínsku problémy s bioodpadem. Kvůli nadměrnému přetížení se tam několik nádob na bioodpad poškodilo, sdělila včera v tiskové zprávě mluvčí tamní radnice Lenka Zvonková.
 

"Zahrádkáři nad výjimečnou úrodou ovocných stromů jásají, kontejnery na bioodpad při několikanásobném zatížení zeleným odpadem spíše ´zapláčou´," uvedla mluvčí. Nevratně bylo podle jejích slov poškozeno šest nádob, které musely být ze stanovišť staženy. "Do doby jejich náhrady mohou lidé k odevzdání biologicky rozložitelného odpadu využívat vedlejší stanoviště, komunitní kompostárnu nebo sběrný dvůr," uvedla mluvčí.

Lidé by podle vedení města neměli nádoby přetěžovat. "Žádáme, aby lidé s těžkým bioodpadem, kterého je v této sezoně skutečně mnoho, nakládali s rozmyslem a kontejnery nepřetěžovali. Pořízení nových je značně finančně náročné," uvedl místostarosta Martin Janík (nez.).

Například ve Zlíně na nápor bioodpadu teprve čekají. "Zatím od občanů nemáme informace, že by jim nádoby kapacitně nestačily," řekl včera mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák, podle kterého se zatím letošní nadúroda ovoce na produkci bioodpadu výrazně neprojevila. "Očekáváme to přibližně za měsíc po dozrání jablek. Celkem bylo v minulém roce od dubna do konce srpna svezeno od rodinných domů 1331 tun a letos 1545 tun, ve sběrných dvorech bylo loni odevzdáno od počátku roku do konce prázdnin 146 tun a letos 130 tun bioodpadu," řekl mluvčí.

Bioodpad ve speciálních nádobách o objemu převážně 240 litrů se v krajském městě vyváží od velké části rodinných domů každých 14 dní. "Letos bude svoz prodloužen na žádost občanů až do konce listopadu," uvedl Dvořák.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist