https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nahrady-skod-zpusobenych-vlky-se-ode-dneska-rozsirily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náhrady škod způsobených vlky se ode dneška rozšířily

1.4.2021 14:50 | PRAHA (ČTK)
Mezi velké šelmy se vedle vlka obecného počítá také třeba medvěd hnědý a rys ostrovid. Do výpočtu škod způsobených těmito zvířaty je nově zahrnuta cena za likvidaci uhynulých kusů, specifikuje se výpočet nákladů na léčbu zraněných zvířat a zohledňuje užitkovost domestikovaných zvířat, a také cena za usmrceného pasteveckého psa či náklady na jeho léčbu.
Mezi velké šelmy se vedle vlka obecného počítá také třeba medvěd hnědý a rys ostrovid. Do výpočtu škod způsobených těmito zvířaty je nově zahrnuta cena za likvidaci uhynulých kusů, specifikuje se výpočet nákladů na léčbu zraněných zvířat a zohledňuje užitkovost domestikovaných zvířat, a také cena za usmrceného pasteveckého psa či náklady na jeho léčbu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Náhrady škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, například vlky, se ode dneška rozšíří. Začala platit nová vyhláška, která upřesňuje výpočet výše škody a pamatuje například na léčbu hospodářských zvířat či pasteveckého psa. Majitelé hospodářských zvířat mají nově možnost dostat vyplacenou náhradu i za kafilerii. ČTK to sdělilo ministerstvo životního prostředí.
 

"Vyhláška je výsledkem dohody s chovateli při přípravě programu péče o vlka obecného. Náhrady chovatelů se rozšiřují o další položky nezbytných výdajů, které chovatelé po útocích vlků mají," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K tomu, aby se rozšířil i výčet domestikovaných zvířat, za které je vyplácena náhrada, je ale potřeba novela zákona. Podle Brabce na ní resort již pracuje, zapojit by se mělo i ministerstvo zemědělství.

Mezi velké šelmy se vedle vlka obecného počítá také třeba medvěd hnědý a rys ostrovid. Do výpočtu škod způsobených těmito zvířaty je nově zahrnuta cena za likvidaci uhynulých kusů, specifikuje se výpočet nákladů na léčbu zraněných zvířat a zohledňuje užitkovost domestikovaných zvířat, a také cena za usmrceného pasteveckého psa či náklady na jeho léčbu. Pro výpočet se bude využívat i ceník, který byl dojednán se svazy chovatelů v roce 2017. Zveřejněn je nawebua bude aktualizován.

Myslivci a chovatelské organizace před rokem odmítli ministerský program péče o vlka. Podle Českomoravské myslivecké jednoty mají být tato zvířata chráněna neomezeně, v neomezeném počtu a na celém území republiky. V Česku žije 60 až 80 vlků.

Ministerstvo ode dneška zpřesnilo také výpočet škod, které způsobí rybám vydry. "Dojde tak k usnadnění a současně sjednocení postupu při zpracování odborných či znaleckých posudků, které slouží ke stanovení výše škod," uvedlo ministerstvo. Také pro tyto účely bude využívánceníkdoplněný o průměrnou cenu rybí obsádky nebo cenu takzvané bílé ryby, která se využívá jako zdroj potravy při chovu dravých druhů ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

1.4.2021 15:36
Náhrady škod by mohly radikakně poklesnout.Vždyt 20 ks náboju 308 WIN stojí zhruba 300 kč
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 16:45 Reaguje na karel krasensky
A není ten článek apríl?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

1.4.2021 18:18
Apríl není ani zpráva o zadušenmí 150 000 kusů slepic, kvůli ptačí chřipce zanesené chráněnými divokými ptáky, jejichž hnízdiště jsou téměř posvátná a chráněná, stejně jako kormoráni, vlci, vydry, bobři.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

1.4.2021 18:24
Fakt si někdo myslí, že na to budou ještě někdy peníze?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2021 22:28 Reaguje na Jan Olejníček
Na některé obskurní projekty budou peníze i za cenu, že by se omezily finance třeba na léčbu rakoviny.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.4.2021 22:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Právě dnes jsem se dozvěděla, že u létajících obratlovců (ptáků a netopýrů) se vůbec rakovina nevyskytuje. A vůbec se neví, proč tomu tak je.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.4.2021 04:52 Reaguje na Majka Kletečková
Takže létání prostřednictvím letadel tuto imunitu nevyvolává.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.4.2021 19:47
Doporučuji ke škodám přidat i to, že bude třeba investovat údržbu dosud
spásaných luk zvířaty malochovatelů, kteří nebudou investovat kvůli
deseti ovcím do těch doporučených plotů a pasteveckých psů. Ti s chovem
končí, protože to byl pouze koníček a ne nějaký lukrativní kšeft.
Odpovědět
re

regis24

5.4.2021 12:10
Článek je plný nepřesnosti, výmyslu a lží. Co jiného ale čekat od zelené propagandy.
Žádná dohoda na plánu péče o vlka nebyla, veškeré připomínky chovatelů byli zamítnuty ze strany AOPK.
Stejně tak počty vlků jsou naprostá lež, vždyť loni nám ekoteroristi uváděli počty kolem 120 kusů. A najednou je jich o třetinu méně?
Prostě jedna lež vedle druhé - zelený komunismus v plné parádě.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

11.4.2021 17:35 Reaguje na regis24
To ty vlky asi počítal důvěrník Růža Malík :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist