https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nakaza-racim-morem-v-roznovske-becve-ustoupila-veterinari-rusi-prijata-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nákaza račím morem v Rožnovské Bečvě ustoupila, veterináři ruší přijatá opatření

14.7.2023 12:39 | ZLÍN (ČTK)
Račí mor je závažné infekční onemocnění, které napadá evropské raky a dokáže vyhubit celé jejich populace. V tuzemsku patří k citlivým druhům rak říční a rak kamenáč. Onemocnění se u nich nedá léčit, nakažení raci hynou. Naopak raci zavlečení ze Severní Ameriky jsou vůči nemoci mnohem odolnější.
Račí mor je závažné infekční onemocnění, které napadá evropské raky a dokáže vyhubit celé jejich populace. V tuzemsku patří k citlivým druhům rak říční a rak kamenáč. Onemocnění se u nich nedá léčit, nakažení raci hynou. Naopak raci zavlečení ze Severní Ameriky jsou vůči nemoci mnohem odolnější.
Foto | Eusyllis / Wikimedia Commons
Nákaza račím morem v Rožnovské Bečvě na Vsetínsku ustoupila. Veterináři proto s platností ode dneška zrušili mimořádná opatření, která v souvislosti se šířením plísňového onemocnění přijali loni v říjnu. Lidé po dobu jejich platnosti nesměli přemísťovat ryby a ostatní vodní živočichy z ochranného pásma za účelem jejich vypuštění do jiných vodních nádrží nebo toků. Rybáři také museli čistit pomůcky použité při rybolovu, a to mechanicky i dezinfekcí, řekl ředitel krajské veterinární správy pro Zlínský kraj Michal Kamarád.
 

Omezení platilo v několikakilometrovém úseku řeky v katastru obcí Prostřední Bečva a Horní Bečva. Na jedné straně jej ohraničoval soutok Rožnovské Bečvy s Bácovským potokem, na druhé straně soutok s potokem Mšadlý. "Mimořádné veterinární opatření vzešlo na základě výskytu račího moru. O nákaze informoval pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, protože tam byli nalezeni uhynulí raci," uvedl Kamarád.

Za porušení mimořádných opatření hrozila fyzickým osobám pokuta až 100 000 korun, právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám až dva miliony korun. K ukončení opatření přistoupili veterináři po pozorovacím období. "Jak rybáři, tak Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, prováděli ve spolupráci s námi depistáž. Bylo vyhodnoceno, že račí mor ustoupil. Uhynulí raci už tam nacházeni nejsou," řekl Kamarád. Depistáž je včasné vyhledávání nemocných nebo zdrojů nemoci.

V Rožnovské Bečvě se nákaza račím morem objevila už v letech 2018 a 2020. Vyskytla se i na jiných místech České republiky. "Tím, že to je nákaza s přírodní ohniskovostí, se může znovu objevit," doplnil ředitel.

Račí mor je závažné infekční onemocnění, které napadá evropské raky a dokáže vyhubit celé jejich populace. V tuzemsku patří k citlivým druhům rak říční a rak kamenáč. Onemocnění se u nich nedá léčit, nakažení raci hynou. Naopak raci zavlečení ze Severní Ameriky jsou vůči nemoci mnohem odolnější. Obvykle na nákazu nehynou, ale velmi často fungují jako její přenašeči.

Na území České republiky se invazně šíří dva severoamerické druhy, rak pruhovaný a rak signální. Ohrožují domácí raky svou přímou konkurencí a jako šiřitelé račího moru. Původcem nemoci je plíseň. Roste na těle raků a do vody uvolňuje pohyblivé výtrusy, pomocí nichž se rozmnožuje. Výtrusy napadají další jedince, klíčí ve vlákna plísně, která následně vrůstají do račího krunýře. U citlivých druhů však parazit prorůstá hlouběji, čímž raka zahubí.

Plíseň je výhradně račím parazitem, jiným živočichům neubližuje. Výtrusy mohou přežívat ve vodě týdny, možná i měsíce. Pokud jsou však vystaveny suchu, rychle hynou. Onemocnění se šíří primárně z nakažených raků, původních i nepůvodních. K přenosu nemoci však stačí i voda s výtrusy nebo mokré předměty, například sítě, holínky a kola aut.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist