https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nakazu-covidem-na-helsinskem-letisti-cenichaji-psi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nákazu covidem na helsinském letišti čenichají psi

24.9.2020 12:03 | TEL AVIV (ČTK)
Finsko je druhou zemí po Spojených arabských emirátech a první v Evropě, kde byli psi nasazeni k odhalování koronaviru. Na letišti v Dubaji byl podobný program zahájen už v létě. Ilustrační obrázek
Finsko je druhou zemí po Spojených arabských emirátech a první v Evropě, kde byli psi nasazeni k odhalování koronaviru. Na letišti v Dubaji byl podobný program zahájen už v létě. Ilustrační obrázek
Foto | abuakel / Flickr.com
Finsko nasadilo na mezinárodní letiště u Helsinek psy, kteří údajně dokážou odhalit koronavirovou nákazu u lidí. Čtyři měsíce má trvat zkušební služba čtyř psů různých plemen, informovala agentura AP. Podle ní by se tento alternativní způsob testování mohl stát finančně nenáročnou a rychlou metodou odhalování infikovaných pasažérů.
 

Čtyři psi vycvičení finským sdružením stopařů začali pracovat na helsinském letišti, největším v severské zemi, v rámci projektu financovaného vládou.

"Je to velmi slibná metoda. Psi jsou velmi dobří v čenichání," řekla Anna Hielmová-Björkmanová, expertka ve zvěrolékařství z Helsinské univerzity. "Funguje to, bude to dobrá testovací metoda na jakémkoli místě," řekla profesorka. Podle ní by mohli psi najít uplatnění na letištích, v přístavech i domovech seniorů, na sportovištích a na kulturních akcích.

I když i v některých dalších zemích, například v Austrálii, Francii, Německu a USA, experti studují psy coby detektory koronaviru, finský experiment patří v tomto ohledu mezi ty dosud nejrozsáhlejší.

Hielmová-Björkmanová agentuře AP řekla, že Finsko je druhou zemí po Spojených arabských emirátech a první v Evropě, kde byli psi nasazeni k odhalování koronaviru. Na letišti v Dubaji byl podobný program zahájen už v létě.

Pasažéři, kteří na helsinském letišti souhlasí s provedením testu, nepřijdou se psem přímo do styku. Otřou si pokožku ubrouskem, který je poté v nádobě přinesen psům. E.T., Kossi, Miina a Valo už předtím prošli výcvikem na odhalení rakoviny, cukrovky nebo jiných chorob, uvedla AP. Pracovat mají na směny vždy po dvou.

Během deseti sekund údajně psi poznají, zda vzorek obsahuje virus SARS-CoV-2. Výsledek pak dají najevo škrábáním packou, lehnutím či štěkotem. Při pozitivním výsledku čeká dotyčného pasažéra ještě přezkoušení PCR testem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist