https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nasa-vypustila-satelit-ktery-bude-merit-vrstvy-ledu-na-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NASA vypustila satelit, který bude měřit vrstvy ledu na Zemi Video

17.9.2018 00:40 | LOS ANGELES (ČTK)
Z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii v sobotu vypustili satelit ICESat-2, jehož úkolem bude měřit vrstvy ledu na Zemi.
Z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii v sobotu vypustili satelit ICESat-2, jehož úkolem bude měřit vrstvy ledu na Zemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii v sobotu vypustili satelit ICESat-2, jehož úkolem bude měřit vrstvy ledu na Zemi. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Satelit naváže na práci družice, která přestala fungovat v roce 2009. Ve srovnání s ICESat-1 ale bude sbírat 250krát více informací.
 

Raketa Delta 2, která satelit vynesla na oběžnou dráhu, odstartovala ze základny v sobotu v 6:02 místního času (15:02 SELČ).

Podle Michaela Freilicha, ředitele oddělení NASA, které se zabývá výzkumem planety Země, se díky satelitu prohloubí znalosti o ledu pokrývajícím Grónsko a Antarktidu a o tom, jak přispívá jeho tání ke stoupání hladiny světových oceánů.

Kromě ledu bude půltunová družice měřit také vrcholky stromů, sněhovou pokrývku a výšku hladiny řek. Pomoci by to mohlo například při určování množství oxidu uhličitého uloženého v lesních porostech či plánování opatření proti povodním, suchu a lesním požárům.

Mise je podle Richarda Slonakera, který je za vypuštění a práci ICESat-2 zodpovědný, "pro vědu mimořádně důležitá".

ICESat-2 nese podle AP jediný nástroj, laserový výškoměr, který měří výšku na základě toho, jak dlouho trvá fotonu, než doputuje z družice na zemský povrch a zpět.

ICESat-2 je nástupce satelitu ICESat-1, který fungoval v letech 2003 až 2009. V uplynulých devíti letech vědci z NASA světové ledovce monitorovali pomocí leteckých záběrů v rámci operace IceBridge.

Mise satelitu vyslaného na oběžnou dráhu by měla trvat tři roky, ale družice by mohla teoreticky fungovat až deset let, pokud by se NASA rozhodla její činnost prodloužit.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist