https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-noveho-odpadoveho-zakona-kritizuji-ekologicke-organizace-obce-i-firmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh nového odpadového zákona kritizují ekologické organizace, obce i firmy

24.4.2019 00:35 | PRAHA (ČTK)
Nová odpadová legislativa zahrnuje zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novelu zákona o obalech. / Ilustrační foto
Nová odpadová legislativa zahrnuje zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novelu zákona o obalech. / Ilustrační foto
Připravovaný zákon o odpadech a související legislativa jsou komplikované, omezují tržní prostředí a nevedou Česko k modernímu zpracování odpadů. Stěžují si na to zástupci zaměstnavatelských svazů, obecních a městských firem a Sdružení místních samospráv ČR. Proti návrhům, které jsou v meziresortním připomínkovém řízení, se chtějí ohradit. Přestože hlavní norma počítá s odklonem od skládkování, finální využití odpadu podle cílů EU a oběhového hospodářství neřeší, domnívají se kritici návrhu.
 

Nová odpadová legislativa zahrnuje zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novelu zákona o obalech. Veřejné připomínkování končí začátkem května.

Změna odpadové legislativy se připravuje již mnoho let. "V roce 2016 jsme předložili novou odpadovou legislativu, která došla do Legislativní rady vlády (LRV). Pak se přiblížil termín, kdy nebylo možné stihnout do konce volebního období zákon poslat do Sněmovny. Teď máme nový návrh, který vypadá jinak než v roce 2016," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petra Roubíčková.

Podle Richarda Blahuta ze Spolku veřejně prospěšných služeb, sdružujícího obecní a komunální firmy, se nová verze oproti kritizovanému návrhu před dvěma lety příliš nezměnila. "Je to vytažené ze šuplíku," řekl. Obavy z podoby zákonů vyjadřovali i členové Svazu průmyslu a obchodu, kteří od začátku roku na svých jednáních podle informací doporučovali návrhy výrazně přepracovat a meziresortní řízení posunout.

Zákon o odpadech mimo jiné počítá s postupným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu, v roce 2029 by měl dosáhnout 1850 korun za tunu. Doposud činil 500 korun za tunu. Nově by umožňoval skládkovat jen deset procent komunálního odpadu. Při zvýšených poplatcích chce MŽP obce motivovat ke třídění takzvanou třídící slevou ze skládkovacího poplatku. Pokud obec separačních cílů dosáhne, má platit za komunální odpad jako za zbytkový odpad. Pro rok 2021 je cíl 55 procent, o šest let později už 75 procent. Obce mají motivovat občana k třídění například systémem "Zaplať, kolik vyhodíš" (PAYT). Firmy a podnikatelé na slevu mít nárok nebudou.

Podle Blahuta je procento pro obce vysoké a dosáhne ho jen málo z nich. "Je to populistické, aby zákon vůbec prošel," říká. Třídící slevu naopak vítají ekologové. V zákoně ale podle nich chybí další nástroje na podporu recyklace a zavedení poplatku za spalování neupraveného odpadu. Kritizují také, že resort posunul zákaz skládkování až na rok 2030 z původního termínu 2024. "Budeme každoročně ukládat na skládky o milion tun odpadu více, než bychom mohli. Způsobuje to další vydatné emise skleníkových plynů," upozornil odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Předseda Sdružení místních samospráv, europoslanec Stanislav Polčák (STAN) si myslí, že zákon přímo nahrává spalovnám. "Proto byly některé návrhy v minulosti neúspěšné na LRV," reagoval. "Chceme co nejméně ukládat do země, co nejvíce třídit a recyklovat, ale co nejméně spalovat neupravený směsný komunální odpad, přesně jak říká strategie EU," uvedl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist