https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnici-slavnosti-ve-velkych-pavlovicich-nasli-merunky-i-v-gulasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci slavností ve Velkých Pavlovicích našli meruňky i v guláši

3.7.2022 00:20 | VELKÉ PAVLOVICE (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
O všestranném využití typického jihomoravského ovoce se přesvědčili návštěvníci sobotního meruňkobraní ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Meruňky našli nejen v knedlících, ale také v guláši. Na meruňkovém dřevě se připravovala uzenina, meruňkový základ mělo i nabízené víno nebo pálenka. Do Ekocentra Trkmanka přišly stovky lidí. Program zpestřila soutěž v pojídání belešů, tedy placek z kynutého těsta.
 

Velké Pavlovice patří k ovocnářským centrům jižní Moravy. Lidé tak mohli ochutnat meruňky přímo z okolních sadů. V dalších obcích v kraji meruňkobraní teprve připravují. Od 15. do 17. července potrvají slavnosti s jarmarkem v Miroslavi na Znojemsku, 16. července chystají meruňkobraní v Židlochovicích na Brněnsku.

Úroda se letos očekává průměrná. Jde však o průměr ovlivněný posledními pěti sezonami, tedy nižší než býval v dřívějších letech. Pěstitele meruněk trápily mrazy v době květu stromů, které úrodu decimují ještě před tím, než se vůbec mohou začít tvořit plody.

"Letos mrazy poškodily rané odrůdy. Aktuálně jsme ve třetině sklizně a postupně začneme s pozdějšími. Zase je ovoce zralé o sedm až deset dnů dříve, než bývalo obvyklé," řekl ČTK předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný, který je ředitelem Pomony v Těšeticích na Znojemsku.

Ani extrémně horké počasí ke kvalitě plodů nepřispívalo. "Místo přirozeného dozrávání se plody na stromech dopékají. Uvidíme, co to udělá," řekl Pokorný.

Hrozbou pro sklizeň meruněk jsou také kroupy. V uplynulých týdnech se meruňkářské oblasti vyhýbaly. "Ale jen zhruba 12 až 14 kilometrů od nás napáchaly tragické škody," zmínil Pokorný okolí obcí Višňové a Jevišovice.

Další bouře s krupobitím zasáhla jižní Moravu v pátek večer, největší škody páchala v pásu mezi Valticemi na Břeclavsku a Bzencem na Hodonínsku, prošla tedy jihovýchodně od Velkých Pavlovic. Podle zpráv lidí na sociálních sítích kroupy místy ničily úrodu na zahrádkách i v sadech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist