https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejcastejsim-hostem-krmitek-v-cr-je-podle-scitani-sykora-konadra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejčastějším hostem krmítek v ČR je podle sčítání sýkora koňadra

6.3.2019 12:23 | PRAHA (ČTK)
Sýkora koňadra se stala vítězkou prvního sčítání ptáků, které se v Česku uskutečnilo první lednový víkend.
Sýkora koňadra se stala vítězkou prvního sčítání ptáků, které se v Česku uskutečnilo první lednový víkend.
Foto | Tatters:) / Flickr
Sýkora koňadra se stala vítězkou prvního sčítání ptáků, které se v Česku uskutečnilo první lednový víkend. Na svém krmítku ji zaznamenalo přes 85 procent z více než 14.000 lidí, kteří se do akce zapojili. Druhým nejpočetnějším druhem byl vrabec polní a třetí místo obsadil vrabec domácí. Vyplynulo to z konečných výsledků sčítání, o nichž dnes ČTK informovala pořádající Česká společnost ornitologická (ČSO).
 

Z hlediska krajů se umístění ptáků na prvních třech místech většinou neměnilo, výjimkou byl jihočeský region, kde sýkoru koňadru v celkových počtech předběhl vrabec polní. V Libereckém kraji pak byl třetím nejčastějším návštěvníkem krmítek kos černý a v Praze holub domácí.

Účastníci při hodinovém pozorování ptáků zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu, přičemž zapojit se do sčítání mohli i vícekrát. Podle ČSO řada účastníků této možnosti využila a postupně sčítala více hodin. Rekord v tom drží jeden pozorovatel z Miletína na Jičínsku, který provedl 14 sčítání. "Sčítalo se také ve školách a školních družinách, nejvíce sčítání zaslali žáci ze ŠD Beroun-Závodí (23 sčítání) a z pražské ZŠ Na Beránku (14 sčítání)," uvedli ornitologové a doplnili, že lidé při hodinovém sčítání v průměru spatřili 29 ptačích jedinců.

Podle zjištění ornitologů druhým nejčastěji spatřeným druhem byla sýkora modřinka, kterou zaznamenalo téměř 70 procent účastníků sčítání. Na krmítka ale často přilétala v menších hejnech, proto v celkovém součtu za celou zemi skončila až za vrabci na čtvrtém místě. Pětici nejčastěji pozorovaných druhů uzavírá zvonek zelený, který přilétl na třetinu krmítek v Česku. Na Vysočině tohoto žlutozeleně zbarveného pěnkavovitého ptáka viděla dokonce téměř polovina sčitatelů.

V první desítce nejpočetnějších druhů skončil ještě stehlík obecný, hrdlička zahradní, kos černý, pěnkava obecná a čížek lesní.

Prostřednictvím sčítání chtějí ornitologové získat informace o tom, jací ptáci se v ČR v zimě vyskytují, kteří ubývají, kteří přibývají nebo jaké prostředí nejraději využívají. Získaná data pak chtějí porovnávat i s výsledky ze zahraničí. Další ročník sčítání ptáků na krmítkách ČSO plánuje na 10. až 12. ledna 2020.

ktp snm


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist