https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-ekofarmou-je-letos-statek-winter-z-vysokych-zibridovic
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší ekofarmou je letos Statek Winter z Vysokých Žibřidovic

16.6.2024 02:04 | HANUŠOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stala rodinná firma Statek Winter z Vysokých Žibřidovic na Šumpersku, která se specializuje na chov skotu a prodej vyzrálého hovězího masa v kvalitě bio. Pořadatelé soutěže ocenili zodpovědný přístup majitelů farmy k chovaných zvířatům, krajině i zaměstnancům. Ocenění bude předáno 29. června na farmě ve Vysokých Žibřidovicích, uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.
 

Statek Winter hospodaří na 417 hektarech půdy na úpatí Jeseníků a Orlických hor. O chod hospodářství se stará sedm stálých zaměstnanců. Statek na horských loukách chová 280 kusů skotu. Základní stádo tvoří český strakatý skot, který doplňují masná plemena. Na statku podle Urbánkové kladou velký důraz na ekologické zemědělské postupy i lokální produkci. "Naše maso je vysoce vyzrálé a zvířata žijí celoročně na horských loukách, kde jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že takto produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější," uvedl zakladatel a majitel statku František Winter.

Hospodářství má vlastní certifikovanou porážku a bourárnu masa, do které farma investovala šest milionů korun. Oba provozy fungují v režimu ekologického zemědělství a slouží také farmářům z okolí. Velká část odběratelů hovězího masa z produkce Statku Winter pochází z regionu. Farma zásobuje masem hlavně okolní restaurace a domácnosti. Zajímavou cílovou skupinou jsou v poslední době i žáci základních škol, kteří se stravují ve školních jídelnách. "Díky projektu Od vidlí po vidličku jsme začali zavážet některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele," podotkl Winter.

Poptávka po hovězím biomase podle Wintera pomalu roste a lidé se čím dál více zajímaví o to, jak biopotraviny vznikají a jak jejich produkce ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Maso ze Statku Winter si mohou lidé objednat elektronicky pomocí poptávkového systému. Farma zatím objednané maso neposílá, zájemci si pro něj musí přijet na statek ve Vysokých Žibřidovicích nebo na další dvě místa nedaleko. "Většina našich odběratelů pochází z regionu, což odpovídá filozofii značky, kdy místní obyvatelé nakupují místní produkci, což nejen pomáhá regionu z hlediska ekonomického, ale má to také pozitivní ekologický dopad," řekl Winter.

Před 30 lety fungovaly v Česku čtyři ekologické farmy, letos jich svaz registruje 5504. Celkem je v Česku evidováno 6696 ekologických zemědělců, výrobců a distributorů bioproduktů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.6.2024 05:49
Nepřechválit.

Stačí porovnat Holandsko s ČR, v počtu hovězího dobytka na hektar, že.
Válečný uhlík zřejmě nestojí za diskusi, že !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.6.2024 10:18 Reaguje na smějící se bestie
buď jste tak nepozorný nebo neumíte číst. Článek je o vyhlášení soutěže ekofarma roku...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

16.6.2024 21:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.6.2024 07:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ekofarma by měla stát/fungovat na hnoji od hovězího dobytka -
nebo snad ne, co !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

17.6.2024 13:59 Reaguje na smějící se bestie
A kde jste zjistil, že to tak není, prosím?
Odpovědět
sv

sv

16.6.2024 22:10 Reaguje na smějící se bestie
Stojí. To by se ovšem místní rusácká žumpa musela držet tématu místo přežvykování vylhané propagandy bestií z Kremlu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.6.2024 08:40
Hezké, budiž a fandím zužitkování travní hmoty tamních luk, ale oni ti BIO zemědělci všechny obyvatele nenakrmí. Ono by stačilo něco na půl cesty, než čistě BIO a už to by bylo pro přírodu i výživu lidí úspěchem. Ta poloviční "cesta" fungovala do doby, než se zde zdeformoval díky dotovaným dovozům trh. Jen v mém okolí sedm kravínů, zbyly dva a pastviny jsou poorány a na
nich kukuřice pro bioplynky. Na pastvinách plno lejn, na nich hmyz pro
ptáky a za kravíny hnojiště s kvanty toho hmyzu. Hnůj končil v půdě a ne
v bioplynce a půda držela lépe vodu, než ta jalovina bez organiky a žížal.
Stačilo 30. let a je vše úplně jinak a co nás ještě čeká v budoucnu? Vlk
zažene dobytek z pastvin do stájí bez nastýlání, protože slámu potřebuje
kotelna a tekuté exkrementy se budou jako v Holandsku energeticky náročně
zbavovat vody na granulát ke hnojení půdy. U BIO zůstane pár nadšenců s
drahou produkcí pro VIP konzumenty. Maso z BIO farmy do škol? To jsou tak
levní, nebo snad charita? Nebo tam mají tak bohaté rodiče, že svým dětem
dopřejí BIO kvalitu za více peněz? Znám totiž jednoho BIO chovatele a
ten si své práce váží a maso oficiálně prodává o mnoho dráž, než je
běžné, ale pod rukou bez účtu se to vyplatí jak zákazníkům, tak jemu.
Co ale na to státní pokladna? Do škol to ale bez účtu není možné.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.8.2024 09:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Z BIO mám kopřivku.
Krajina má různou geologii a ta není vždy pro rostliny a následně býložravce optimální. V mém okolí určitě někde je nedostatek jodu,struma kůzlat.A je toho více.S hnojem do krajiny pouze vracíme něco z toho,co jsme si půjčili,co jsme si vzali jde přez čističky většinou v roztoku do moře.
Kolegové z Německa hovořili na setkání o karencích některách prvků u zvířat,tedy onemocnění,také,ale nesmí se o tom moc mluvit.Toto minulé generace pěstitelů a chovatelů vyřešily.... Ty karence, ostaní je nové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist