https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-letosni-ekofarmou-jsou-eko-sady-komna-pestuji-zejmena-slivone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší letošní ekofarmou jsou Eko sady Komňa, pěstují zejména slivoně

3.6.2021 01:25 | KOMŇA (ČTK)
"Kolem sadů je 30 budek pro ptáky, bidla pro dravce, hadovníky, ježkovníky. Na krajích sadů necháváme vyšší trávu, aby se tam mohli schovávat zajíci. To nám potom usnadňuje to, že se nemusíme starat, jestli tam zrovna jsou nějací škůdci, protože víme, že ptáci a organismy nám s tím pomůžou a zlikvidují škůdce," doplnil Ryšavý.
"Kolem sadů je 30 budek pro ptáky, bidla pro dravce, hadovníky, ježkovníky. Na krajích sadů necháváme vyšší trávu, aby se tam mohli schovávat zajíci. To nám potom usnadňuje to, že se nemusíme starat, jestli tam zrovna jsou nějací škůdci, protože víme, že ptáci a organismy nám s tím pomůžou a zlikvidují škůdce," doplnil Ryšavý.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ocenění pro nejlepší statek hospodařící v režimu ekologického zemědělství letos získaly Eko sady Komňa na Uherskohradišťsku. Zaměřují se především na pěstování slivoní. Ze sklizených švestek vyrábí rodinný podnik povidla. Prodává i sušené švestky, lidé si ovoce mohou pořídit také na kvas. Ocenění Nejlepší ekofarma roku převezmou zástupci sadů 12. června, sdělila Kateřina Urbánková, výkonná manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který cenu uděluje.
 

Sady leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Majitel David Ryšavý je se svou rodinou založil v roce 2005. První sad o 300 stromech postupně doplnil o 3000 slivoní, nyní sady zabírají plochu téměř devíti hektarů. Od začátku přitom fungují v režimu ekologického zemědělství. "Zvolili jsme rezistentní odrůdy, které jsou povolené v ekologickém zemědělství a doporučené, aby tam potom nebylo potřeba dalších vstupů. Ale hlavně jsme se zaměřili na podpoření přirozené biologické ochrany," řekl Ryšavý.

"Kolem sadů je 30 budek pro ptáky, bidla pro dravce, hadovníky, ježkovníky. Na krajích sadů necháváme vyšší trávu, aby se tam mohli schovávat zajíci. To nám potom usnadňuje to, že se nemusíme starat, jestli tam zrovna jsou nějací škůdci, protože víme, že ptáci a organismy nám s tím pomůžou a zlikvidují škůdce," doplnil Ryšavý.

Loni v sadech sklidili zhruba 40 tun švestek. Kromě slivoní je v nich vysazeno i několik desítek jabloní a hrušní. Sady tedy nevyrábějí pouze povidla nebo sušené švestky, ale i jablečný mošt, sušené hrušky a další výrobky. Do práce kolem hospodářství je zapojena celá rodina, tedy Ryšavého rodiče, manželka, sestra i synové.

V České republice je aktuálně téměř 6000 ekologických zemědělců, mezi nimž jsou letos Eko sady Komňa podle Svazu PRO-BIO nejlepší. "Nejenom, že mají ekologické sady, ale mají zároveň i výbornou ekologickou produkci. Dělají to právě takovým tím řemeslným tradičním poctivým způsobem. Nic nešidí, nic nenahrazují. Zároveň dbají o to, aby to, co si vezmou z přírody, tam nějakým způsobem i vrátili," uvedla Urbánková. Sady lidem nabízejí i komentované prohlídky, přednášky nebo dny otevřených dveří.

Cenu pro Nejlepší ekofarmu roku organizátoři oficiálně předají v rámci Dne otevřených sadů přímo v Eko sadech Komňa. Akce pro veřejnost se uskuteční 12. června. Program začne v 10:00, nabídne ochutnávku a prodej místních, ale i dalších regionálních bioproduktů, komentovanou prohlídku sadů, ukázky včelaření i zábavu pro děti. Ocenění Nejlepší ekofarma roku uděluje nejlepšímu statku hospodařícímu v ekologickém zemědělství Svaz PRO-BIO a Nadační fond Richarda Bartáka od roku 2019.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.6.2021 07:44
Jo jo, tekutá povidla jsou universální medicína. A ekologická!
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.6.2021 10:31
Oni jsou červavý a nikdo to nechce... tak to sklepu a dám do bečky... Ideální ekologický sad... Jen v Čechách jsme na to nějak nepřišli..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist