https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-sedlak-jan-horak-z-rymarova-ma-odchovnu-byku-i-bourarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší sedlák Jan Hořák z Rýmařova má odchovnu býků i bourárnu

9.9.2018 01:00 | RÝMAŘOV (ČTK)
Jediná odchovna plemenných býků v Moravskoslezském kraji se nachází na zemědělské farmě Jana Hořáka v Janovicích, místní části Rýmařova na Bruntálsku.
Jediná odchovna plemenných býků v Moravskoslezském kraji se nachází na zemědělské farmě Jana Hořáka v Janovicích, místní části Rýmařova na Bruntálsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | horakjan.cz
Jediná odchovna plemenných býků v Moravskoslezském kraji se nachází na zemědělské farmě Jana Hořáka v Janovicích, místní části Rýmařova na Bruntálsku. Farma, která se zaměřuje na chov skotu masných plemen, má i vlastní bourárnu. Farma má status ekologického zemědělství, jemuž se věnuje už od roku 1995, a Jan Hořák minulý týden obdržel ocenění Nejlepší sedlák Pro-bio Svazu ekologických zemědělců za rok 2018.
 

Janovická farma se orientuje zejména na produkci hovězího v biokvalitě a odchov plemenných býků plemen aberdeen angus, masný simentál, hereford a charolais. "Masný skot zde chovají přímo na pastvě v perfektních podmínkách a jejich biosteaky musí ocenit každý milovník masa," uvedla manažerka svazu Kateřina Urbánková.

Ocenění se uděluje za dlouhodobou činnost. Farma Jan Hořák vznikla roku 1993 vyčleněním ze Státního statku Rýmařov. V současné době má 17 zaměstnanců, kteří hospodaří na výměře zhruba 1100 hektarů, které zčásti vlastní a zčásti si najímá. Orné půdy je jen 89 hektarů a farma ji využívá k pěstování obilovin a krmiv pro vlastní potřebu.

Sedlák Hořák řekl, že základní stádo tvoří 350 krav. V odchovně odchová ročně do 60 býků, z nichž okolo 50 je vlastních a zbytek farma odchovává smluvně klientům.

Kromě vlastní bourárny má i pojízdnou prodejnu, se kterou objíždí farmářské trhy v širokém okolí - například v Olomouci, Opavě, Šternberku nebo Ostravě. "Prodáváme jenom vyzrálé hovězí biomaso. Za šest let jsme prodali přes 35.200 kilogramů. V loňském roce jsme v bourárně porazili zhruba 100 kusů," řekl Hořák.

Téměř veškeré dění ve firmě se zaměřuje na chov skotu - opravy a výstavba stájí, vybavení technikou. "Chce to vydržet v nasazeném tempu. Všichni lidi musí umět všechno. Práce je celý rok, v každém období je co dělat a maká se 365 dní," řekl farmář.

Urbánková uvedla, že se lidé často domnívají, že se ekologické zemědělství týká pouze malých rodinných farem a je jen o zrní. "Existují ale také velké podniky příkladně hospodařící na stovkách hektarů, často ve vyšších nadmořských výškách, s chovem skotu a produkcí biomasa, které jsou významné nejen pro celý sektor ekologického zemědělství, ale i z hlediska regionu, kde patří mimo jiné mezi důležité zaměstnavatele, ale i hospodáře v krajině," uvedla Urbánková.

V Česku se loni vyrobilo 67.714 tun hovězího a telecího masa, meziročně skoro o šest procent méně. V režimu ekologického zemědělství se v zemi chová 17 procent skotu, ekologicky obhospodařovaná půda je na 12,37 procenta celkového zemědělského půdního fondu. V Moravskoslezském kraji je ekologicky obhospodařováno více než 54.500 hektarů půdy, což je téměř 20 procent veškeré zemědělské půdy. Převažují na nich ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist