https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsim-snimkem-z-prirody-je-fotografie-pumy-od-petra-slavika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepším snímkem z přírody je fotografie pumy od Petra Slavíka

6.5.2020 00:18 | PRAHA (ČTK)
Petr Slavík zvítězil se snímkem pumy v divoké přírodě nazvaným Ve stínu v kategorii Savci.
Petr Slavík zvítězil se snímkem pumy v divoké přírodě nazvaným Ve stínu v kategorii Savci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Slavík - Ve stínu / national-geographic.cz
Vítězem čtvrtého ročníku soutěže Czech Nature Photo se stal Petr Slavík se snímkem pumy v divoké přírodě nazvaným Ve stínu. Porota ho jako vítězný vybrala z téměř 2000 příspěvků, které zaslalo 229 autorů. Předání cen a zahájení výstavy se včera konalo online na sociálních sítích pořádající společnosti Czech Photo.
 

Vystaveny jsou nominované snímky ze všech kategorií a další vybrané fotografie. Výstava by se měla veřejnosti otevřít 12. května v sídle společnosti, která pořádá také známější soutěž Czech Press Photo, v pražských Butovicích. Na webu jsou všechny výsledky soutěže. Slavík zvítězil v kategorii Savci, soutěž má 12 kategorií. V dalších soutěží snímky ohrožených zvířat, zvířat v péči člověka nebo krajiny. Cenu za nejlepší fotografii české přírody dostal Viktor Vrbovský za snímek Příliš velká kořist, na němž dravá ryba právě ulovila druhou.

Cenu za nejlepší fotografii české přírody dostal Viktor Vrbovský za snímek Příliš velká kořist.
Cenu za nejlepší fotografii české přírody dostal Viktor Vrbovský za snímek Příliš velká kořist.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Viktor Vrbovský - Příliš velká kořist / national-geographic.cz

"Jde o netradiční pohled na skrytě žijícího živočicha v jeho přirozeném prostředí. Shoda okolností, světelné podmínky a fotografova kreativita daly vzniknout velmi zajímavé kompozici, která hned na první pohled zaujme," uvedl k rozhodnutí poroty o hlavním vítězi její předseda, entomolog a fotograf Pavel Krásenský.

"Když jsem vloni vedl expedici za pumou do chilského národního parku Torres del Paine, věřil jsem, že tu nádhernou kočku uvidíme. Věděli jsme o mladé samici nahoře v kopci, ale neměla příliš touhu pózovat. Až těsně před západem slunce na okamžik zvedla hlavu v protisvětle. Byla to klidná, tichá chvíle, kdy končí den. Snad se mi z té atmosféry povedlo trochu zachytit," popsal vznik Fotografie roku Petr Slavík.

Petr Slavík je držitelem několika mezinárodních ocenění. Jezdí po celém světě, aby zaznamenal poslední střípky divočiny. Věnuje se hlavně šelmám a ohroženým druhům. Výtěžky z dražeb jeho fotografií podporují ochranářské projekty českých vědců v různých částech světa a chov ohrožených druhů v zoologických zahradách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist