https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-ledovec-v-italskych-alpach-zmizi-do-roku-2080-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší ledovec v italských Alpách zmizí do roku 2080, tvrdí vědci

14.3.2024 00:52 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Největší ledovec v italských Alpách zmizí kolem roku 2080. Uvedly to deník La Repubblica a další italská média s odkazem na výsledky studie italských vědců z projektu Climada. Údaj se přitom týká situace, kdy se podaří dodržet mezinárodní klimatické závazky. Pokud se je dodržet nepodaří, mohl by ledovec roztát ještě dříve.
 

Podle odhadu italských vědců se ledovec Adamello, který se nachází na území Lombardie a Tridentska, zcela rozpustí do roku 2080, pokud se podaří udržet celosvětové oteplení do dvou stupňů ve srovnání s předprůmyslovou érou. To by znamenalo zvýšení průměrné teploty o tři stupně v Alpách. Pokud by se však klimatického cíle nepodařilo dosáhnout, ledovec by mohl zcela zmizet ještě dříve. Do 30 let vědci předpovídají výrazný pokles počtu dní se sněhovou pokrývkou a teplotami pod nulou.

Podle měření vědců se plocha ledovce snížila z 15,7 kilometru čtverečního v roce 2007 na 13,1 kilometru čtverečního v roce 2022. To odpovídá poklesu plochy o 11 procent každých deset let. Klesá také tloušťka ledu. Vědci poukazují na to, že nyní se rozpouští vrstva ledu s nadměrnou koncentrací radioizotopu cesium-137, která vznikla v důsledku havárie v jaderné elektrárně v Černobylu v roce 1986.

Podle krajského radního regionu Lombardie pro životní prostředí Giorgia Maioneho jsou výsledky bádání vědců alarmující. Změny klimatu mohou mít rozsáhlý dopad na celou alpskou oblast kvůli pozměněným podmínkám pro zimní turistiku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

14.3.2024 08:13
V 70. letech klimaalarmistická propaganda vyhrožovala tím, že po roce 2000 roztajou ledovce na pólech, kupodivu tam jsou. Jak je to možné ? Jehovisti předpovídali konec světa a nabízeli spasení v jejich království. Risknul jsem to a "nevstúpil" a porád žiju, konec světa nenastal, akorát ten svědek už nechodí. Prostě strašit lidi čímkoliv a furt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.3.2024 08:56
A co když se do té doby zastaví Golfský proud a ledovec bude i na Řípu?
Tomu zabrání jak? Začneme více topit, aby tu bylo teplo a přibylo více
skleníkových plynů pro oteplení Evropy? Co tak se na to připravit, až
už nebudou mít Rakušáci "zelenou" energii z tajícího sněhu a uhelky už
tu nebudou dávno fungovat? Žádná příprava? Nic nového v EU, které řeší
blbiny a nepřipravuje se na možné změny dopředu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist