https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-ministryne-je-proti-zmirneni-emisnich-limitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá ministryně je proti zmírnění emisních limitů

28.1.2019 14:45 | PRAHA (ČTK)
O škodlivosti oxidu dusičitého nepochybují německé, ani zahraniční organizace. Ilustrační snímek.
O škodlivosti oxidu dusičitého nepochybují německé, ani zahraniční organizace. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Limity pro oxid dusičitý (NO2) a drobný polétavý prach není podle německé ministryně životního prostředí možné zmírňovat. Je totiž jasně dokázané, jak negativní dopad tyto látky mají na zdraví lidí. Svenja Schulzeová (SPD) to dnes řekla na tiskové konferenci v Berlíně v reakci na vyjádření více než stovky lékařů a dalších odborníků, podle nichž jsou platné limity "naprosto nesmyslné".
 

"Drtivá většina plicních doktorů a vědců ve zdravotnictví to tak vůbec nevidí," uvedla Schulzeová ke kontroverznímu vyjádření z minulého týdne. "Je široký vědecký konsensus o škodlivosti oxidu dusičitého a drobného polétavého prachu," míní.

Stejný názor vyjádřil i berlínský profesor a plicní lékař Christian Witt, podle něhož testy na zvířatech i lidech dokládají příčinou souvislost mezi množstvím oxidu dusičitého nebo polétavého prachu a zdravotními komplikacemi. Navíc nejnovější studie docházejí k tomu, že se rozhodně nedá říci, že by tyto látky nebyly nebezpečné i v nižších koncentracích, než jaké stanoví současné limity. Zdůraznil také, že tento názor sdílí hlavní sdružení německých plicních lékařů i podobné organizace v zahraničí.

V Německu se o limitech diskutuje zejména proto, že kvůli jejich nedodržování už v některých městech platí zákazy jízdy starších dieselových aut, které jsou za velkou část emisí NO2 zodpovědné. V dalších městech mají začít platit během roku. I proto se už ministr dopravy Andreas Scheuer (CSU) nechal slyšet, že téma otevře s evropskými kolegy a případně se bude zasazovat o zmírnění limitů.

Ministryně životního prostředí Schulzeová to jasně odmítá. "Řešením není to, že se vzdáme nároku na čisté ovzduší. Řešením je, že auta budou čistší," podotkla dnes.

O škodlivosti oxidu dusičitého nepochybují německé, ani zahraniční organizace. Podle studie, kterou loni představil Spolkový úřad pro životní prostředí, zemřelo jen v roce 2014 kolem 6000 lidí v Německu předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu způsobené oxidem dusičitým. Drobnému polétavému prachu přičítá studie 41.000 předčasných úmrtí v témže roce.

Podobný trend ukazují i loňské údaje Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Znečištění prachovými částicemi (PM10) podle ní v Evropě způsobuje 400.000 předčasných úmrtí ročně. U oxidu dusičitého je to asi 75.000 úmrtí ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist