https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-vlada-se-dohodla-na-strategii-pro-vystavbu-novych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá vláda se dohodla na strategii pro výstavbu nových elektráren na vodík

6.2.2024 00:53 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá vláda se dohodla na základních prvcích strategie pro výstavbu plynových elektráren schopných vyrábět elektřinu z vodíku. Tyto elektrárny by měly pokrývat poptávku po elektřině v době nedostatečné produkce větrných a slunečních elektráren. Informují o tom dnes tiskové agentury.
 

Na základních prvcích strategie pro výstavbu nových elektráren se podle společného prohlášení shodli spolkový kancléř Olaf Scholz ze sociální demokracie (SPD), ministr hospodářství Robert Habeck ze strany Zelených a ministr financí Christian Lindner z liberálních svobodných demokratů (FDP).

Strategie má podle prohlášení vytvořit podmínky pro investice do moderních a vysoce flexibilních elektráren šetrných ke klimatu, které budou schopny v budoucnu vyrábět elektřinu z vodíku. Subvence na výstavbu elektráren se budou financovat z klimatického fondu.

Nové plynové elektrárny by zpočátku měly vyrábět elektřinu ze zemního plynu, později by však měly přecházet na vodík, který je šetrný ke klimatu, uvedla agentura DPA. Ministerstvo hospodářství oznámilo, že se v brzké době uskuteční tendr na výstavbu čtyř plynových elektráren schopných vyrábět elektřinu z vodíku s celkovou kapacitou až deset gigawattů.

Plánované elektrárny budou klíčové pro snahu vlády přesvědčit východní spolkové země k dřívějšímu ukončení provozu uhelných elektráren. Předpokládá se, že Německu pomohou k rychlejšímu splnění cílů v oblasti emisí skleníkových plynů, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (155)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.2.2024 05:55
Vše podle hesla "když to začíná drhnout, tak přisypeme do soukolí víc písku".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:00 Reaguje na Richard Vacek
Je to samozřejmě naopak, nic nedrhne, elektřiny z OZE každoročně šlakovitě přibývá a velké elektrolyzéry se taky staví. Zcela logický je rozvoj vodíkových (tj. špičkových) elektráren, ne?
Odpovědět

Radek Čuda

6.2.2024 14:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Co sem hodit do placu pár příkladů těch fakt velkých elektrolyzerů, které se skutečně staví?

Ať si rozšíříme obzory.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 16:46 Reaguje na Radek Čuda
https://oenergetice.cz/vodik/dansku-se-chysta-instalace-dosud-nejvetsiho-svetoveho-elektrolyzeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
https://www.volty.cz/2022/02/16/zeleny-vodik-se-bude-vyrabet-na-mori-a-na-breh-se-dopravi-stavajicim-plynovodem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=jW2KrL4CFnK-202202170856&dop_id=15460137
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/japonsko-otevrelo-ve-fukusime-nejvetsi-tovarnu-cisty-vodik-svete

Je toho fakt něurékom a my, nebýt hlupy ropáci, taky bychom se na tom mohli dobře přiživit.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-miliardar-dedek-rozjizdi-v-cesku-vodikovy-byznys-jeho-startup-vydelava-186109#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=ZAXfVos5LpT-202201200931&dop_id=186109&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 17:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Něurékom je akorát slibů které nic nestojí, Hanzle. Pusťte si radši tohle, ať se z toho svého vodíkového rauše dostanete zpátky do reality: https://www.youtube.com/watch?v=O3aX86gMBP8
Např. se tam říká, že méně než 10 % podobných velkolepých plánů se dočká konečného investičního rozhodnutí. Samozřejmě jen s podporou obrovských dotací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 18:00 Reaguje na Emil Novák
"Japonsko OTEVŘELO ve Fukušimě největší továrnu na čistý vodík na světě" ATD. ATD. JAK DYCKY.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát ta největší továrna na světě má maximální výkon pouhých 10 MW a ten vodík vůbec není určený pro energetiku ale pro dopravu. Takhle krásně se střelit do vlastní nohy, to se jen tak nevidí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:22 Reaguje na Emil Novák
V těch článcích je psáno jen o těch projektech, které se už staví, nebo je rozhodnuto. Samozřejmě je jich daleko více, velmi se v tom angažuje Austrálie nebo Chile. Tam staví megasoláry naše firma Solek, staví tam i giga lyzéry.
Prostě fve systémy se šlakovitě množí po celém světě a akumulace ve velkém v současné době je možná snad jen do vodíku. A ten má dost univerzální použití, pokud by dořešili syntetické palivo, velký kus bychom zase poskočili správným směrem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.2.2024 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli máte nějaké další projekty, "které se už staví, nebo je rozhodnuto", a které jsou určené pro výrobu vodíku pro energetiku, tak dejte odkaz. Zatím nemáte vůbec nic. Čísi vlhké sny co by někdo rád postavil ale nic podepsaného nemá a neví jak to financovat, jsou irelevantní. Čekám na odkaz na ty "giga lyzéry" a k čemu ten vodík z nich má sloužit.
A pokud by nedořešili syntetické palivo, tak co?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.2.2024 07:43
to je sranda, v Americe omezili terminály na přepravu plynu a Němci jedou pořád stejné pecky. Mají prd ale pořád sází prachy, které už nemají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je jich dost a cena plynu stále klesá. A ten článek je o vodíku a ne o LNG.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 10:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, ten článek je o nových elektrárnách na zemní plyn, který Němci dovážejí z velké části právě ve formě LNG. Vodík je momentálně jen placebo, nic víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:20 Reaguje na Emil Novák
Hledí dopředu a ví, že s výstavbou velkých lyzérů se to rozjede. Pro vás pojem čas nic neznamená.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 10:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ví houby stejně jako vy, nemají nejmenší tušení, kde takové množství zeleného vodíku vzít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 11:10 Reaguje na Emil Novák
Jen drobné upřesnění: vy to nevíte, ale oni to ví. Zkuste někdy neplácat o tom, co kdo ví, nebo neví, když to nevíte jenom vy.
On je to totiž proces natažený v čase, což je pro vás zcela mimo možnosti chápání, sorry jako.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, Hanzle, neví to. Že vy jste si něco ve svých naivních představách vysnil neznamená že je to pravda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 16:48 Reaguje na Emil Novák
Takže všichni energetici Evropy, USA i Číny jstou hlupáci a jen vy jste letadlo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, to jen vy, Hanzle. "Všichni energetici Evropy, USA i Číny" tyhle vaše naivní přestavy ani zdaleka nesdílí, naopak je sdílí jen velmi malá část energetiků, skoro by se dalo říct že zanedbatelná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:57 Reaguje na Emil Novák
A ta zanedbatelná skupinka energetiků buduje ty gigawatty OZE každý rok po celém světě za neskutečné stamiliardy dolarů. To bude asi ta židozednářská lobby, co vládne naším světem, ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát že řeč je o vodíku a ne o gigawattech OZE, Hanzle. Co kdybyste se držel tématu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:23 Reaguje na Emil Novák
A ti stejní budují gigawatty taky ve vodíku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.2.2024 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde? Zdroj? Zatím je to stále v rovině vašich naivních představ, žádný konkrétní takový projekt jste nebyl schopen uvést.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 08:12
Z klimatického fondu budou dotovat elektrárny na fosilní paliva. Definice "Zelených" jednou větou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:04 Reaguje na Emil Novák
Zelený vodík není fosilní palivo, ani tohle ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale ty elektrárny se staví s tím že budou spalovat zemní plyn, doporučuji přečíst si článek. Žádný zelený vodík Němci nemají a hned tak mít nebudou. "Ani tohle ne?"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:35 Reaguje na Emil Novák
Ten časový rozměr, na tom končíte. DNES nejsou hotové velké lyzéry, takže DNES to celé pojede na zemní plyn. V roce 25 se už mají rozjet ty největší (odkaz je dole) a výkon OZE je natolik velký už dnes, že se přetoky vypínají. Všechno se vyvíjí stále rychleji, jen naši zaprdění nešťastníci sedí, čumí a kritizují. Normálka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 13:17 Reaguje na Pavel Hanzl
V odkazu se píše o jednom, který se údajně má rozjet, což samozřejmě není vůbec jisté, některé podobné projekty byly nedávno odpískány, např. tento elektrolyzér v Heide, ani s dotací se totiž nevyplatí:
https://www.hydrogeninsight.com/production/despite-being-awarded-millions-in-state-funding-this-once-pioneering-green-hydrogen-project-has-been-scrapped/2-1-1556853
Výkon OZE je natolik velký, že je Německo čistým importérem, nezvládá pokrýt ani svou vlastní spotřebu elektřiny, natož aby živilo ještě nějaké gigawattové elektrolyzéry, které samozřejmě nepojedou na žádné "přetoky", jak jste si vysnil. Nikdo nebude stavět zařízení, které pojede tři týdny v roce, vy "zaprděný nešťastníku".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:03 Reaguje na Emil Novák
Fakt, že řachnul jeden lyzér, ještě nic neznamená, asi tam něco zdupali. Německo DNES dováží, ale při rychlosti výstvby jejich kapacit to dlouho trvat nebude. Samozřejmě ty přetoky, kdy se cena blíží nule, stále přibývají a nejsou to cha cha žádné "tři týdny" v roce!!
Každopádně bude mít lyzér cenovou hranici, za kterou má ještě cenu kupovat a vyšší půjde do sítě. A je fuk, jestli z vlastní VE (což bude samozřejmě výrazně výhodnější) nebo ze sítě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Tím méně něco znamená fakt, že nějaký někdo slíbil postavit, Hanzle.
2) Rychlost výstavby v Německu nijak nenasvědčuje tomu, že by to nemělo dlouho trvat, právě naopak. Rychle staví jen fotovoltaiku, které už ale mají i teď dost a protože ji staví i všechny okolní státy, brzo se trh v době kdy svítí nasytí a v době kdy nesvítí nic neřeší. U větrných elektráren je rychlost výstavby mizerná.
3) Pravda, tři týdny v roce jsem ještě přehnal, záporné ceny elektřiny byly v Německu loni ve 301 hodinách, tj. ani ne dva týdny.
4) Jak už jsem vám psal několikrát, a opakuje se to i ve videu níže, minimální myslitelné využití elektrolyzéru je 50 %, spíše dnes 60-70 %. Takže na nějaké přetoky můžete zapomenout, naopak bude takový elektrolyzér další přetoky vytvářet.
https://www.youtube.com/watch?v=O3aX86gMBP8
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:33 Reaguje na Emil Novák
Jste schopen pochopit ekonomickou rozvahu, kdy lyzér má stanovenou cenovou hladinu elektřiny, která se mu vyplatí pro výrobu vodíku?
Pokud jich je povícero, koupí všechny z celé sítě, pokud bude cena vyšší, bude dodávat, což znamená stabilizaci ceny i tím celé sítě. Proto se to přece dělá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.2.2024 10:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste schopen pochopit ekonomickou rozvahu, že elektrolyzér potřebuje běžet minimálně 50, ale spíše 60-70 % času, aby se vyplatilo takový elektrolyzér postavit a amortizovat jeho vysoké ivestiční náklady? Jste schopen pochopit že "stanovená cenová hladina elektřiny, která se mu vyplatí pro výrobu vodíku" nastává pouze v jednotkách procent času, což absolutně nedostačuje k tomu, aby se takový elektrolyzér mohl zaplatit jen při provozu s těmi "přetoky", a to i když započítáme veškeré dostupné dotace?
"Povícero" jich není a nikdy nemůže být, protože to ekonomicky nedává vůbec žádný smysl, naopak ty elektrolyzéry přebytky OZE budou vytvářet. Kvůli přebytkům se to nedělá, nevím kde jste na takový nesmysl přišel.
Už jste si pustil to video, nebo je to na vás moc práce a radši budete dál plácat nesmysly, než abyste si zjistil základní fakta?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

6.2.2024 20:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím, co myslíte slovem „lyzér", ale zatím nevyřešili ani pronikání vodíku do anodového prostoru. A to je hodně velký problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:35 Reaguje na Galipoli Petr
Myslím tím elekrolyzér na výrobu vodíku z eletřiny. A typů je taky více, přes nízkou nebo vyšší teplotu, snad už i přes membránu atd. atd. a technické problémy jsou stále všude a průběžně se řeší.
Odpovědět
va

vaber

6.2.2024 08:31
jak čistá a energeticky náročná je výroba vodíku z plynu a jak obrovské a nebezpečné to budou výrobny a zásobníky, které budou muset postavit ,
možná budou vyrábět elektřinu z vodíku na jehož výrobu spotřebují asi 2x více elektřiny než vyrobí vodíkové elektrárny,
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 08:39 Reaguje na vaber
Kdyby jen dvakrát, to by bylo ještě zlaté, ve skutečnosti se dá očekávat něco mezi třikrát a čtyřikrát.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 08:34
Připomíná to snění nacistů o konečném vítězství v době ,kdy Rudá armáda měla Berlín na dohled.
Dejte mi subvenci a postavím vám elektrárnu jakou svět neviděl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 09:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ve vašem světě naopak je možné vše, ovšem výsledky jsou tragické. Viz ruské tažení za světovládou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 09:56
Tohle je přece zcela logický vývoj správným směrem. Elktřina v době, kdy fučí a svítí je prakticky zadara (dnes se vypínají zdroje ), se použije na výrobu vodíku a ten se bude pálit v době, kdy nefučí a nesvítí.
Dnes je účinnost celého cyklu dost bídná, já četl něco mezi 30 - 40% (Novák mě zase zdupe jak psa, bo nemám odkaz), ale stále se to zlepšuje, staví se mohutné elektrolyzéry hnané větřáky atd. atd.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
"Ve vašem světě naopak" je možná logický vývoj zavřít nízkoemisní jaderné elektrárny, místo nich zadotovat výstavbu nových elektráren na fosilní paliva a přikrýt to fíkovým listem v podobě tzv. hopia, tj. imaginárního zeleného vodíku. Ten je sice tak příšerně drahý, že ho v podstatě nikdo nevyrábí, natož aby to dělal jen z přebytků, což ani nikdo neplánuje, ale jak se říká, slibem nezarmoutíš...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:24 Reaguje na Emil Novák
Zrušení německých jaderek jsem kritizoval vždy, ale je to vůle Němčourů, ne moje. Zelený vodík dnes drahý je (nevím, jestli příšerně) ale s novými lyzéry to půjde prudce dolů.
Oni ti blbí Skopčáci totiž umí počítat, na rozdíl od vás.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 10:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby uměli počítat, tak by v první řadě nezavírali jaderky. Zrovna vy těžko můžete hodnotit kdo umí počítat.
Tomu že by šel "prudce dolů" nic nenasvědčuje, jsou to zase jen vaše zbožná přání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 11:07 Reaguje na Emil Novák
No, ten výpočet byl asi složitější, než my chápeme. Pí Drábová už před lety řekla, že přejít komplet na OZE možné je, ale zvládne to jen velmi silná ekonomika a to německá je.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 13:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, Hanzle, nešlo o žádný výpočet ale tupou zelenou ideologii. Nic víc. Teď se z toho snaží vybruslit podobným greenwashingem, jako že postaví další elektrárny na zemní plyn, který prý výhledově nahradí vodíkem, který ale nemají a vůbec netuší kde ho v takovém množství vezmou.
Pokud chcete tvrdit že někdo něco před lety řekl, tak citujte s odkazem na konkrétní zdroj co skutečně řekl, protože jste si to pravděpodobně opět překroutil. Nehledě na to, že "pí Drábová" je předsedkyně SÚJB a ne odbornice přecházení na "komplet OZE". Zatím Němci jen krásně ukazují, že to možné není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 13:21 Reaguje na Emil Novák
Jste mistr v gůglování, tak si najděte, jaké kapacity elektrolyzérů se v Evropě plánují, nebo se už staví a kdy se budou spouštět. To je ten zdroj, jenže ne dnes, ale až zítra. Němčouři jasně ukazují, že to možné je, bo mají 55% už dnes z OZE i bez jádra a nezaznamenal jsem tam jediný blackout.
Po vás není možné nikdy nic, už ani to, co prokazatelně funguje. Svět naopak se mílovými kroky blíží.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 13:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si to najděte sám, když chcete něco tvrdit, Hanzle, a nechtějte aby to za vás hledali ostatní. A jestli si představujete, že celá Evropa staví elektrolyzéry aby měli v Německu z čeho vyrábět eletkřinu, tak to jste taky úplně mimo. První kam logicky míří zelený vodík je náhrada toho šedého, který je emisně hodně náročný, jde o daleko efektivnější využití než ho pálit na výrobu elektřiny. "Němčouři" jasně ukazují jen to, že bez jádra jsou v absolutních číslech největším evropským znečišťovatelem a v emisní intenzitě jedním z největších. Blackout jste nezaznamenal díky tomu, že nedostatek vykrývají fosilními palivy a importem, v čemž evidentně hodlají dál pokračovat, jinak by nestavěli nové elektrárny na zemní plyn.
Výroba elektřiny ze zeleného vodíku prokazatelně nefunguje, nikdo takhle hloupě elektřinu nevyrábí, tak si přestaňte vymýšlet. "Ten časový rozměr, na tom končíte."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:10 Reaguje na Emil Novák
Vodíku bude potřeba něurékom taky v dopravě a všude jinde. A tím, že šla cena zemního plynu silně nahoru, tak se zvýhodňuje zelený vodík. A ta elektrárna je stavěna primárně na vodík, jesti jste se ráčil ten článek přečíst.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji se podívat na následující graf. Cena elektřiny ze zemního plynu je kolem 70 €/MWh, hypotetická cena elektřiny ze zeleného vodíku je přes 400 €/MWh: https://twitter.com/KocurekMichal/status/1752245161596162061/photo/1
Pořád si ještě myslíte, že "tím, že šla cena zemního plynu silně nahoru, tak se zvýhodňuje zelený vodík"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:40 Reaguje na Emil Novák
Ještě nejedou ty velké lyzéry a taky nikdy nepojedou, že?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 21:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže opět nejste schopen rozlišovat minulý, přítomný a budoucí čas. Až pojedou a jestli vůbec pojedou, povíme si kolik z nich vodík a elektřina budou stát. Ale na nějaké zázraky rovnou zapomeňte, drahé to bude v každém případě a žádný zelený vodík se nezvýhodňuje, protože je úplně mimo jakékoliv meze ceny zemního plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 13:25 Reaguje na Emil Novák
Jak poznáte, že energetický systém nefunguje? Tím, že není schopen dodat elektřinu. Tj. začnout lítat ceny jak u plynové krize, rozjede se řada blackoutů a podobných krizí.
Pokud je v Německu cena stabilní a je jí dost, dá se odhadnout, že to funguje. Ovšem ne ve světě naopak, já vím...
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 13:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Funguje jen díky elektrárnám spalujícím fosilní paliva, a zjevně díky nim bude fungovat dál, jinak by nepotřebovali stavět nové. "Ovšem ne ve světě naopak, já vím... "
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:06 Reaguje na Emil Novák
SAMOZŘEJMĚ musí ještě jet na uhláky, ale jen do doby, než bude možno je nahradit. Fakt makačka na bednu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Akorát vůbec nikdo (kromě vás) netuší, kdy a čím to nahradit možno bude a kolik by něco takového stálo. Jen vy máte opět úplně jasno, "makačko na bednu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:37 Reaguje na Emil Novák
Vy tu pořád všem vnucujete, že nikdo nic neví, ovšem nevíte to jen vy. Dost komická situace.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Dost komická situace je hlavně to, že zrovna vy píšete "pořád všem vnucujete", což tu neustále děláte hlavně vy.
2) Vy to zjevně nevíte taky, protože zatím se tu oháníte jedním elektrolyzérem, který se možná postaví možná nepostaví v Dánsku, že by měl zásobovat zrovna ty nové německé elektrárny se nikde nepíše, a i kdyby ano, nevystačí jim ani na týden provozu.
Odpovědět

Radek Čuda

6.2.2024 14:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Drábová mluvila od úplném odklonu od uhlí, ne že by jediným zdrojem měly být OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:12 Reaguje na Radek Čuda
Mám pocit, že mluvila čistě o OZE, protože v té době si jádro už Němčouři rušili.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:06 Reaguje na Pavel Hanzl
"Mám pocit", tím jste měl začít... a taky skončit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:35 Reaguje na Emil Novák
Vy jste už tak zmatený, že ani pocity nemáte.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 21:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Já mám fakta, vy máte jako vždy jen ty své pocity.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Mluvila obecně s tím, že dostatečně bohaté ekonomiky prostě chybějící energii dokoupí v zahraničí, protože budou schopni akceptovat vyšší ceny. Což tak nějak bohužel předpokládá, že na ty ekomiky slabší země zbyde Černý Petr, že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:26
Ve scénáři definovaném IEA se v závislosti na cenách zemního plynu náklady na výrobu vodíku pohybují na škále 0,5–1,7 USD/kg. Při zohlednění nákladů na zachytávání emisí uhlíku se cena zvyšuje na 1–2 USD/kg.
Náklady na výrobu tzv. zeleného vodíku elektřinou z obnovitelných zdrojů energie agentura odhaduje na 3–8 USD/kg. IEA ovšem očekává, že tyto náklady do roku 2030 poklesnou až na 1,3–3,5 USD/kg. Zelený vodík by se tak v některých případech mohl stát konkurenceschopný vůči modrému vodíku během necelé dekády.

https://oenergetice.cz/vodik/iea-vyrobni-kapacity-obnovitelneho-vodiku-se-rozviji-pomalu

To je ovšem článek z roku 21, od té doby se to silně pohnulo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle nefantazírujte.
Cena fosilního vodíku 1.5€/kg, zeleného 14€/kg.
Ani veliký Houdini by se nevyslékl ze svěrací kazajky ekonomických zákonů, natož pomatenci v Berlíně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je článek odborníků i s odkazem, mě do toho netahejte.
Odpovědět

Radek Čuda

6.2.2024 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Boha jeho, umíte aspoň číst?

To je samé odhaduje, očekává, mohl ... to je vyloženě něco, na čem se dá stavět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:17 Reaguje na Radek Čuda
Samozřejmě. Obrovský rozvoj OZE produkuje přebytky velmi levné elektřiny a cena zeleného vodíku je dána především cenou proudu.
To je celý systém, který se staví dlouhodobě a jednotlivé prvky do toho zapadají, nebojte.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy mi připomínáte Milouše na začátku přestavby ... ke konci už byl chytřejší:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle bylo před válkou, dnes je cena plynu dvojnásobná a dolů to už nepůjde, zato OZE šlakovitě přibylo a i velké lyzéry se mají příští rok spouštět.
https://oenergetice.cz/vodik/dansku-se-chysta-instalace-dosud-nejvetsiho-svetoveho-elektrolyzeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět

Radek Čuda

6.2.2024 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Já vím, že čeština je docela fuška, ale píše se tam přesně o JEDNOM elektrolyzéru ... a uvedené do provozu se plánuje ne na 2025, ale na 2027 ...

https://h2energy.ch/en/njordkraft/

Aneb Hanzlovy mokré sny a práce se zdroji ...
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 15:13 Reaguje na Radek Čuda
Ještě bych doplnil, že roční produkci tohoto jednoho elektrolyzéru, i kdyby byla celá určena jen pro ty nové německé plynové elektrárny, což je samo o sobě nesmysl, slupnou při plném výkonu cca za 6 dní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:18 Reaguje na Emil Novák
Fakt? A kolik dní ročně jedou na plný výkon? Víc, jak týden?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Loni to např. bylo u plynových elektráren 1866 tzv. "full load hours", tj. mnohem víc než týden. A to ještě nezačaly nahrazovat hnědé uhlí, kde je to mnohem víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:33 Reaguje na Emil Novák
Dobře. Tak 77 dní, takže 10 takových lyzérů pokryje prakticky veškeré potřeby špičkových plyňáků v celém Německu. To vůbec není špatný. Jenže to bude až zítra, dnes to už nestihnou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne to nepokryje ani omylem. Ty počty. 13 takových elektrolyzérů by teoreticky pokrylo spotřebu jen těch 10 nových GW plynových elektráren, ale to zdaleka nejsou "veškeré potřeby špičkových plyňáků v celém Německu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:19 Reaguje na Emil Novák
"Loni to např. bylo u plynových elektráren 1866 tzv. "full load hours", tj. mnohem víc než týden."
Nepíšete nic o žádných "nových 10 GW", to je jako co?
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
To je jako obvykle, vůbec jste nepochopil o čem je řeč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:16 Reaguje na Radek Čuda
"Zatím největší elektrolyzér na světě s výrobní kapacitou až 100 000 tun zeleného vodíku ročně by měl být uveden do provozu již v roce 2025." Vy se už motáte jak Studnička...z článku.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 08:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to už evidentně neplatí, když přímo na stránkách investora se uvádí rok 2027, tak se tu přestaňte ohánět již neplatnými informacemi. Jediný kdo se tu motá jste vy, Hanzle.
Odpovědět
va

vaber

7.2.2024 09:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ten elektrolyzér bude pracovat jen když svítí slunce? nebo budou mít gigantickou baterii a jaká bude jeho spotřeba e.lenergie
el Ledvice spotřebuje 8 000t uhlí za den,na jak dlouho vystačí 100 000t vodíku pro elektrárnu 1000MW
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže sama ta společnost má na webu 2027, ale Hanzl to na základě pár let starého článku ví líp.

Já se omlouvám pravidlům diskuze, ale jak vy jste hloupej ... to už ani není hloupej, to je opravdu bl..j.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 10:42
Ještě jsem nezaznamela mohutný potlesk jaderných nadšenců (většina jsou to ropáčci), že budeme stavět 4 jaderné bloky za cha cha asi 2 BILIÓNY!!! Už dnes by cena proudu vycházela na dvojnásobek, než z OZE (řádově 120 - 150 eur) a to se počítá s dnešními cenami a dodržení termínu!! Dost šílená představa.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 11:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl si zase přišel zatrollit.

Hanzle, to prosazuje vaše oblíbená vláda, to jsou taky ropáčci?

Mluvit o ceně, když ještě neznáme nabídkové ceny, je pouhá spekulace.
Víte, kolik by stála adekvátní (zdůrazňuji adekvátní) náhrada uvažovaných 4 JE bloků pomocí OZE?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 11:43 Reaguje na Jaroslav Studnička
Za bilionový tunel na FVE bychom v tehdejších CÚ měli 4 bloky JE. Ale to pan Hanzl nevidí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 11:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vidím, nebojte se. Ten tunel spáchali socani s komáry a babišova vláda (se socany a komáry) slíbila, že to cha cha vyřeší, neudělala ani ťok. Jediný, kdo s tím trochu pohnul byl Kalousek, bo na to nasadil solární daň. A socani s komáry z něho udělali vyvrhela. Zcela standardní postup.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 12:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Opětovně lžete a bylo vám to mnohokrát vysvětleno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 13:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ten tunel byl uzákoněn v roce 2005 a zjistěte si, kdo tehdy vládl a ještě lepší by bylo, kdybyste věděl, kdo jak hlasoval.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Již tradičně si nepamatujete nic.

Mnohokrát jsem vám uváděl, že naposledy předchozí vláda se pokusila o snížení výdajů za dotace z doby "solárního tunelu" ve formě snížení IRR. Toto neprošlo přes senát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pochopitelně. Pokud to spáchali právníci ANO, tak to bylo asi celý zdupaný, odhaduji. Ony ty dotace jsou ze zákona a se státní garancí, to tenkrát socani dost prokoučovali.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 17:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl odhaduje = dojmologie.

Jinak můj příspěvek potvrzuje vaši lež. Opět se pouze snažíte odvracet pozornost dalším blábolením.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
Co to zase melete? Psal jste, že to neprošlo přes senát, tak odpovídám proč to asi neprošlo. Co je tam zase jaké odvracení čeho?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 18:25 Reaguje na Pavel Hanzl
"asi neprošlo"?
Hanzle, tak si raději zjistěte fakta.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Toto neprošlo přes senát." Vaše slova. Takže vy nevěříte ani sobě? Fakt nejste zmatený jak polární motýl?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 22:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Chápete psaný text?

Zjistěte si fakta místo vaší dojmologie s vámi oblíbenými "asi, možná, snad"...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Toto neprošlo přes senát." Chápu to správně, že senát to zamítl? Nebo jsou v tom nějaké další jinotaje a skryté významy okultního významu?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 08:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně jste něco pochopil.

Ovšem místo vaší dojmologie o důvodech si zjistěte skutečná fakta.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 13:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 11:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
V téhle vládě má rozhodující slovo ODS a ta je zaprděná taky velmi slušně (odpor k euru). Ten nápad na 4 bloky je dost komický, to je fakt.
Ekonomové k tomu řekli:
Dobře, zvládneme to finčně, ale jen za těchto předpokladů:
Budeme mít následujících 20 let stabilní politickou scénu (cha cha).
Budeme mít celou dobu vyrovnaný rozpočet (he he).
Uděláme všechny nutné reformy (důchody, zdrav, státní správy atd, atd. atd.) (hi hi).
Takže je to ložený, NIKDO nám na to nepůjčí ani vorla, jak to vezme do ruky zase estébák, padáme někam k Neumětelům, jak minule. čus.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že současná vláda jsou dle Hanzla ropáčci.

Zopakuji otázku.
Víte, kolik by stála adekvátní (zdůrazňuji adekvátní) náhrada uvažovaných 4 JE bloků pomocí OZE?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 13:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
To neví ani Novák. Tam je moc neznámých, především časový vývoj. OZE se staví rychle a hned vyrábí, takže se splácí a než se dostaví poslední, ty první jsou odepsané a jedou za minimální náklady atd. atd. k tomu se ale musí měnit vypálené panely atd. atd. A to toho se vám stále mění a vylepšují technologie a mění ceny.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že nic nevíte, pouze se domníváte.

Ale ohledně ceny případných 4 bloků JE máte hned jasno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ta cena 4 bloků byla uveřejněna asi na těch 1,7 - 2 bilióny a s tím, že první el. z toho vypadne nejdřív za nějakých 12? let.
Jenom tam nemají, že prakticky VŠECHNY jaderky stavěné v Evropě se prodražily a nebyly v termínu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádná cena 4 bloků uveřejněna asi na těch 1,7 - 2 bilióny nebyla, už si zase vymýšlíte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 18:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, žádná cena uveřejněna nebyla. Vše jsou zatím spekulace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:27 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já to četl v babišzeitungu a tam zásadně nelžou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To se pak není čemu divit, že tu píšete takové hlouposti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 13:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
To Hanzl neví.Napoveda, 1kW fve pořídíte za 64000 Kč.,tedy 1MW za 64 mil.kc. 1000 MW za 64 mld. Kč. Ovšem s 13% využitelnosti v roce.😂
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.2.2024 16:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tedy to není ani ta adekvátní náhrada :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 16:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
JE mají využitelnost 99%. Psst, ať to pan Hanzl neuslyší.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

7.2.2024 15:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, např. u JE Temlín uvádějí koeficient využití 87,1 %. Přece jen ty odstávky nějakou dobu trvají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kam chodíte na 64 tisíc za instalovaný kilowatt? Před válkou to bylo za 20 a od té doby některé komponenty ještě zlevnily. Samozřejmě nepočítám montáž na střechu třípatrovém domě v zahradě, to je někde jinde. Navíc v době solárního boomu, kdy bylo vše předražené.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2024 18:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Neználku, projděte si nabídky firem pro FVE, blábolisto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já to pořídil výrazně levněji, ale Lídl nebo větší odběratel i na střechu to pořizoval za 20 komplet i s bateriemi. Dnes pochybuji, že to bude výrazně více. Ovšem problém je návratnost. Pokud budete vše prodávat za spot nebo 1.50 kč EONu, fakt vám to nevyjde. Pokud ale vše spotřebujete místo toho, abyste kupoval za 8,- kč, tak máte návratnost velmi dobrou. A o tom to celé přece je.
Odpovědět
ig

6.2.2024 12:12
"Nové plynové elektrárny by zpočátku měly vyrábět elektřinu ze zemního plynu"

Pobavilo :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 13:27 Reaguje na
Když chcete nahodit dýzlový motor, musíte ho taky roztočit elektromotorem. Totální šaškárna a oblbování voličů dotační mafií.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 15:37
Ještě otázka pro Hanzla: když tu podle vás rostou "mohutné elektrolyzéry" jako houby po dešti, proč akcie společnosti Plug Power, která realizuje např. ten jediný, kterým se tu neustále oháníte, ztratily za poslední rok tři čtvrtiny hodnoty, a oproti vrcholu před třemi roky přes 90 % hodnoty? To vám nějak nezapadá do té vaší story...
Odpovědět

Radek Čuda

6.2.2024 16:22 Reaguje na Emil Novák
Ropáci zmanipulovali burzu! :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:43 Reaguje na Emil Novák
Netuším. Ale celé je to určitý systém, který se vyvažuje. Producenti zelené elektřiny mají problém, když jde cena pod třeba 50 eur, proto jedou ty aukce na dotace. Pokud by to lyzéry za tuhle cenu kupovaly, nemusí být žádné dotace. Jak prosté milý Watsone.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to zase melete? Víte co je Plug power? Je to "přední dodavatele vodíkových technologií", máte to napsané i v článku, kterým tu šermujete. Toho vůbec nezajímají ani producenti zelené elektřiny ani ceny elektřiny ani žádné aukce. Investor si objedná elektrolyzér, oni mu ho vyrobí, nainstalují a tím pro ně byznys končí, může jim být úplně jedno jaké jsou ceny elektřiny apod. Jde jen o to, jak moc se jim daří prodávat vodíkové technologie, a výše zmíněný pokles akcií naznačuje, že to žádná sláva není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 18:35 Reaguje na Emil Novák
Píšu o systému, ne o ceně akcií nějaké firmy-
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli jste si nevšiml, tak já jsem se ptal proč akcie společnosti Plug Power ztratily za poslední rok tři čtvrtiny hodnoty, takže jestli nepíšete "o ceně akcií nějaké firmy", tak jste opět úplně mimo téma a jen trollíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:19 Reaguje na Emil Novák
Odpověděl jsem vám, že nevím. Co pořád zase prudíte?
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 21:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdybyste jen odpověděl že nevíte, vůbec bych nereagoval. Vy jste ale kromě toho opět začal chrlit další a další nesmysly. Jen abyste něco napsal. Že to s příspěvkem nijak nesouvisí je vám zjevně lhostejné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:08 Reaguje na Emil Novák
Píšu stále, že je to celý systém, koncepce. To je už pro vás mimo, stejně jako vývoj, časový posun atd. atd., že?
"Aliance si klade za cíl zavést vodíkové technologie v Evropě ve velkém a zajistit koordinovaný evropský postup." rok 20.

https://oenergetice.cz/evropska-unie/evropska-komise-oficialne-sazi-vodik-prijala-dlouho-ocekavane-strategie/
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 08:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale na žádný systém ani koncepci se vás nikdo neptal, otázka zněla na cenu akcií Plug power, k tomu zjevně nemáte co říci, tak buď neodvádějte řeč jinam, nebo se nedivte že "pořád prudím".
Co si klade za cíl aliance je úplně irelevantní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:50 Reaguje na Emil Novák
Píšu potřetí a snad naposled, vy musíte být asi fakt dub: NEVÍM.
Ani tohle nechápete? Je to fakt možný? Neexistuje nic jednoduššího. Fakt jste nespadl z Paroubova Marsu?
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 11:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Dub musíte být snad vy, Hanzle, úplně stačilo napsat to "NEVÍM" na začátku a tím skončit. Kdybyste to nemusel za každou cenu doprovázet tunou nesouvisejících nesmyslů, žádná reakce by nepřišla. Tak se nedivte, můžete si za to jedině sám.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 17:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy napište to vaše NEVÍM na začátku každé podobné diskuze a pak už se toho držte.

Vám fakt není shůry ale vůbec dáno, a vaše snaha to okecat a nahradit aktivitou je děs.
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.2.2024 16:26
Na východ od nás již uvádějí do provozu jaderné reaktory 4. generace a reaktory na upravené vyhořelé palivo (uzavřený palivový cyklus) - suroviny jsou na stovky let, bez toho že by se krajina zaneřádila odpadem ve formě FVE a větráků, které se musí co 20 let likvidovat a znovu obnovovat. Elektriku budou mít celý rok bez ohledu na počasí a nemusí investovat další biliony do stabilizace sítí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 17:45 Reaguje na pepa knotek
Ono to nebude tak žhavý, toho vyhořelého plaiva je v novém možná 3% a manipulace s tím je těžký opruz, bo silná radioaktivita.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 18:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Už od roku 2021 je do reaktoru BN-800 zaváženo jen palivo MOX, tj. recyklované palivo - takže opět jako vždy vůbec nevíte o čem tu blábolíte, vy 3% mudrlante:
https://allforpower.cz/jaderna-energetika/do-reaktoru-bn-800-bylo-poprve-zavazeno-jen-palivo-mox-363
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.2.2024 21:17 Reaguje na Emil Novák
"Nejčastěji se však využívá uran-plutoniový MOX, tedy směs oxidu uraničitého UO2 a oxidu plutoničitého PuO2. Například směs 7 % plutonia a 93 % přírodního uranu reaguje podobně..."
"Výroba paliva MOX je velice podobná přípravě klasického paliva jaderných elektráren. Složka UO2 je tvořena výhradně ochuzeným uranem z obohacovacího procesu, případně je využíván přírodní uran. Jako zdroj PuO2 je použito vojenské plutonium z jaderných zbraní a dále plutonium z přepracování použitého jaderného paliva."
"MOX palivo tvoří obvykle 30 % aktivní zóny jaderného reaktoru. Zbytek je tvořen běžnými palivovými soubory z UO2."wiki
Sorry jako, není tam toho recyklátu 3%, ale asi 2.5%. prostě jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.2.2024 22:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Nic o 3% ani 2,5% recyklátu tam není, už si zase vymýšlíte. Navíc jste vůbec nepochopil, že citujete využití MOX paliva v tlakovodních reaktorech, ale řeč je přitom o reaktorech 4. generace, které mohou používat a v případě BN-800 i používají 100% MOX palivo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 07:59 Reaguje na Emil Novák
"To znamená, že je aktivní zóna tvořena palivem MOX z jedné třetiny. Od nynějška se bude do reaktoru zavážet už jen směsné palivo."
Recyklát je tedy jen plutonium a je ho v MOX 7%. Je to z wiki. Navíc ten váš článek je z ruských zdrojů, které bývají vylhané ve všech oborech (i kosmonautice). Ale uznávám, určitý posun to je a vývoj správným směrem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 08:18 Reaguje na Pavel Hanzl
1) "MOX palivo tvoří obvykle 30 % aktivní zóny jaderného reaktoru" ale právě jen u tlakovodních reaktorů. U reaktorů 4. generace nic "obvyklého" není, protože ty teprve vznikají.
2) Recyklát není jen plutonium, i těch zbylých 93 % je recyklát, ať už dosud nevyužitelného ochuzeného uranu jako zbytku z obohacování, nebo recyklovaný uran z vyhořelého paliva z tlakovodních reaktorů.
3) Článek není z ruských zdrojů a i ruské elektrárny podléhají kontrolám MAAE nebo WANO, které samozřejmě takové informace ověřují. A že je takového provozu rychlý reaktor schopný potvrzují i jejich materiály.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:24 Reaguje na Emil Novák
ad 2) "Složka UO2 je tvořena výhradně ochuzeným uranem z obohacovacího procesu, případně je využíván přírodní uran." Žádný recyklát.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 11:18 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Už samo o sobě použití ochuzeného uranu je recyklace, protože je to jinak nevyužívaný odpad.
2) Uran z vyhořelého paliva se taky používá dělá, dokonce i u francouzských nebo ruských tlakovodních reaktorů, popsáno je to např. zde: "Remix Fuel was developed in Russia to make use of Mixed Recycled Uranium and Plutonium from spent nuclear fuel":
https://en.wikipedia.org/wiki/Remix_Fuel
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:39 Reaguje na Emil Novák
Odpad není recyklát a to nepíchám hnidy. Ale Rusi z ochuzeného uranu (urania) radši dělají průrazné střely proti pancířům, asi jen proto, aby z toho mohli obviňovat Američany.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
"Recyklace je proces nakládání s odpadem, který vede k jeho dalšímu využití." Jestliže tedy ochuzený uran, který je odpadem po obohacení uranu, dále využijete např. k výrobě nového paliva, recyklát to nepochybně je a nejen že "hnidy" pícháte, ale hlavně jste opět úplně mimo.
Rusko má v zásobě stovky tisíc tun ochuzeného uranu, takže odpad to také je a pár set tun použitých v armádě na tom vůbec nic nemění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 17:21 Reaguje na Emil Novák
Při výrobě řeziva se počítá asi z 60% odpadem.
Takže odkorky, odřezky a piliny jsou recyklát? Sláma, bramborové šlupky, posekaná tráva atd. je snad recyklát? Fakt nekecáte?
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 18:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby to byl odpad se kterým naložíte tak, že to vede k jeho dalšímu využití, tak to podle definice recyklace opravdu bude. Ještě něco na tom nechápete? Neváhejte se zeptat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:01 Reaguje na pepa knotek
Pán je naivní jak 3 dny starý pes a věří zářným zítřkům sovětské vědy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 08:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Že to píšete zrovna vy s těmi svými pohádkami o vodíku je docela pozoruhodné.
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.2.2024 08:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Dohledejte si, kdo a kolik staví jaderných bloků v asijských zemích, jaká je jejich technologická úroveň, za kolik a za jak dlouho. Pak to můžete porovnat s Evropou, o našem "tendru" nemá cenu diskutovat ten spěje do fiaska už několik let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:41 Reaguje na pepa knotek
Dohledejte si, kdo a kolik OZE kapacit staví v asijských zemích, jaká je jejich technologická úroveň, za kolik a za jak dlouho.
Já se obávám jednoho. My na jaderku prostě nemáme a mít nebudeme, destrukce státu stále postupuje a lidé si chtějí zvolit právě nejhoršího destruktora.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.2.2024 19:20
Podle článku, z klimatického fondu, má být podporována (subvencována) výstavba plynových elektráren, o celkovém výkonu až 10 GW. Zprvu (tedy na jeden furt), by byl palivem zemní plyn. Až někdy později, pak vodík. Parádně vymyšleno, jak podojit klimatický fond výstavbou dalších plynových elektráren, jako náhradu za to odstavené fuj-jádro a za extrafuj-uhlí. Samozřejmě, v zájmu rychlejšího splnění cílů v oblasti emisí skleníkových plynů a ochrany klimatu...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.2.2024 09:36
Němci mají zvláštní schopnost neustoupit z prohrané války, dokud nejsou
přinuceni kapitulovat. Dali se cestou OZE a točí se v jejích bludném kruhu.
Jednu dotovanou kravinu doplňují další dotovanou kravinou a hledají řešení,
co zkusí zase příště. S množstvím dotovaných OZE se dostali do závislosti
na zálohách s plynem z dovozu a s dosluhujícími uhelkami, které znovu
zprovoznili. Nyní chtějí přebytky z OZE akumulovat přes vodík, ale tak
nákladně, že to bude pro spotřebitele katastrofa. Německý spotřebitel
to možná se svými 3x většími příjmy než my ustojí, ale pro nás by to
byla katastrofa už proto, že nemáme větrné pobřeží a zaprasit krajinu
fotovoltaikou je zhovadilost největšího kalibru. Nemá smysl o tom u nás
ani uvažovat, natož se po nich opičit, protože investovat se dá daleko
efektivněji a zvláště, když už tak činíme na dluh. Dobrý hospodář si
bere úvěr pouze tehdy, když má dobrou návratnost a nikoliv na něco, co
bude potřebovat dotovat i výrobu v zařízení pořízeném na dluh.
Toto je ekonomická sebevražda zelených ideologů pro celou společnost!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 09:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Němčouři se nemotají v žádném kruhu, dostali mohutně po šlapkách kovidem, ruským plynem, válkou na Ukrajině i odstavením jaderek (to jediné si způsobili sami) a jede do nich naplno hybridní válka.
Na takový náklad to zvládají ještě velmi dobře a já odhaduji, že z krize jsou dvou let.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.2.2024 17:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Že vás baví obhajovat neobhajitelné! Naopak do dvou let se
to u nich projeví naplno. Uhelky dosluhují, jádro u nich
skončí a zálohy pojedou na drahý LNG. O vodíku si mohou
nechat vyprávět pohádky od p. Hanzla, ale mohou to vykrýt
dovozy elektřiny ze zahraničí, když budou mít z OZE prd.
My k nim přesměrujeme drahou energii, na kterou nebudou
naši spotřebitele mít a krachující podniky už ji nebudou
potřebovat( hutě, válcovny, sklárny) U nás na Ostravsku
v tom mají lidé jasno, že pro Němce bude naši elektřiny
za německé ceny dost, protože pro nás je už příliš drahá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.2.2024 18:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Zvládají to tak dokonale, že výkonnost energeticky náročného průmyslu je teď horší než za nejtvrdších lockdownů při covidu...
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.2.2024 12:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo Němci nikdy nedělaj malý chyby, Wir schaffen dass a Energiewende to vejde do dějin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:34 Reaguje na pepa knotek
Taky si mylím. Jak se dá přejít velmi rychle z fosilu na OZE a ještě bez jádra, to bude asi fakt majstrštych.
Odpovědět
va

vaber

8.2.2024 09:10
tady jsou jen zbytečné diskuse s největším odborníkem ,
mě by zajímalo zdali nějaká elektrárnička na vodík existuje,
zda se vodík pálí jako uhlí a ohřívá voda na páru, jak v klasice,zda se využívá voda a kondenzační teplo, co spálením vodíku vzniká,
plyn pro zapálení elektrárny se používá i u uhelných a bude i u vodíkových,
než někdo začne uvažovat o takové elektrárně musí být dostatek zelené el,energie, dostatek zeleného vodíku,
nic takového zatímm není a jen tak brzy nebude, je to jen výkřik do prázdna
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:46 Reaguje na vaber
To si musíte najít v odborné literatuře, tady to asi neví nikdo. Každopádně vodíková auta vyrábí elktřinu přes membránu, což je daleko účinnější, než spalování, ale jestli je to možné používat ve velkém, to netuším.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.2.2024 10:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Další blábol, srovnáváte hrušky a jablka, ten vodík se nejdřív musí se značnými ztrátami vyrobit, stlačit atd, tyto ztráty ignorujete, pak vám vycházejí pitomosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:48 Reaguje na vaber
Článek je přece o tom, že Němčouři staví nové plynové elektrárny s tím, že pojedou i na vodík, až ho bude dost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist