https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-vlada-veri-ze-se-vetsina-mest-obejde-bez-zakazu-jizdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá vláda věří, že se většina měst obejde bez zákazů jízdy

1.3.2018 00:15 | BERLÍN (ČTK)
Maximální povolené hodnoty NO2 loni překročilo asi 70 německých měst. Organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe, která soudní případ iniciovala, očekává, že by se asi ve 30 městech skutečně mohlo podařit množství oxidu dusičitého dostatečně snížit i za pomoci jiných opatření, než jsou zákazy jízdy. / Ilustrační foto dopravy v Berlíně
Maximální povolené hodnoty NO2 loni překročilo asi 70 německých měst. Organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe, která soudní případ iniciovala, očekává, že by se asi ve 30 městech skutečně mohlo podařit množství oxidu dusičitého dostatečně snížit i za pomoci jiných opatření, než jsou zákazy jízdy. / Ilustrační foto dopravy v Berlíně
Licence | Volné dílo (public domain)
Německá vláda je přesvědčena, že se ve většině znečištěných měst podaří vyhnout zákazům jízdy starších dieselových aut. Je to nadále jejím cílem, řekl včera na tiskové konferenci v Berlíně mluvčí vlády Steffen Seibert v reakci na úterní výrok nejvyššího správního soudu. Ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) požaduje, aby automobilky na své náklady vybavily naftová auta splňující emisní normu Euro 5 a Euro 6 novými katalyzátory.
 

Spolkový správní soud v Lipsku v úterý rozhodl, že německá města mají kvůli ochraně čistoty ovzduší možnost zakázat jízdu naftových vozů. Musejí přitom ale přihlédnout k zásadě přiměřenosti. Konkrétní rozsudek se týkal Düsseldorfu a Stuttgartu, se zákazy už ale počítá Hamburk a uvažuje o nich i Mnichov nebo Berlín.

"My vycházíme z toho, že velká část měst, kde je jsou hranice čistoty ovzduší překročeny mírně, tento problém překoná bez jakýchkoliv zákazů jízdy," řekl včera Seibert, podle něhož by k dodržení maximálních hodnot oxidu dusičitého (NO2) měla v těchto případech stačit i jiná opatření. "Jasným cílem spolkové vlády je vyhnout se zákazům jízdy tam, kde to je možné," zdůraznil.

Maximální povolené hodnoty NO2 loni překročilo asi 70 německých měst. Organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe, která soudní případ iniciovala, očekává, že by se asi ve 30 městech skutečně mohlo podařit množství oxidu dusičitého dostatečně snížit i za pomoci jiných opatření, než jsou zákazy jízdy. Zároveň je ale přesvědčena, že zhruba ve 40 městech se jim vyhnout nepůjde.

Mluvčí vlády Seibert se také vyjádřil k tématu takzvané modré plakety, která by na celém území spolkové republiky umožnila jednoduše rozlišovat mezi čistšími a špinavějšími auty. Nová vláda, která by mohla vzniknout do dvou týdnu, se podle něj tímto tématem bude velmi brzy zabývat. Dosud takové opatření odmítala.

Dopady znečištění ovzduší na zdraví obyvatel rozhodně nejsou zanedbatelné. Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané NO2. Už v malých koncentracích může oxid dusičitý dlouhodobě vést k těžkým následkům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist