https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-vladni-strany-nasly-kompromis-ve-spornych-ekologickych-otazkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé vládní strany našly kompromis ve sporných ekologických otázkách

29.3.2023 19:17 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Němečtí vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) po třech dnech koaličních rozhovorů dospěli ke kompromisu v řadě sporných otázek, které se týkaly především dopravy a ekologie. Koalice se dohodla na větších investicích do železnice a také na tom, že nebude povinné vyměnit fosilní zdroje vytápění za ekologické. Zatímco ještě včera odpoledne hovořil předseda opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) o očividné vládní krizi, na večerní tiskové konferenci vyjadřovali šéfové trojice vládních stran spokojenost s výsledky.
 

Spolupředsedkyně Zelených Ricarda Langová na tiskové konferenci řekla, že za klíčové považuje především tři okruhy, ve kterých strany dosáhly jednoty. Prvním z nich je vyčlenění části příjmů ze zvýšení mýtného pro nákladní automobily na výstavbu železnice. Dalšími pak urychlení výstavby infrastruktury a podpora klimaticky neutrálního vytápění.

V otázce klimaticky neutrálního vytápění se strany podle Langové shodly na zásadě sociální spravedlnosti. Zelení chtěli omezit životnost kotlů na fosilní paliva a zároveň po roce 2024 zakázat prodej nových kotlů na topný olej a plyn, což ale liberálové odmítali. Výhrady měla také SPD. "Pro stávající topení nebude platit žádná povinná výměna," řekl po dnešním jednání šéf liberálů a ministr financí Christian Lindner. V prodeji navíc kotle na fosilní paliva zůstanou, pokud budou připraveny i na spalování vodíku či ekologicky vyprodukovaného plynu.

Německé vládní strany zahájily jednání koaličního výboru v neděli, kdy ale žádného pokroku nedosáhly. V pondělí byla diskuze nakonec přerušena a vedení stran se opět sešlo dnes. Nejprodávanější německý deník Bild během dne informoval o tom, že nálada mezi vyjednávači je stále horší a že ministr hospodářství ze Zelené Robert Habeck má pocit, že ho kancléř Scholz spolu s Lindnerem drží v kleštích. To se týkalo především otázky budoucnosti kotlů na fosilní paliva, ale také dalšího budování silnic a dálnic.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist