https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-da-mestum-znecistenym-no2-temer-dve-miliardy-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo dá městům znečištěným oxidem dusičitým téměř dvě miliardy eur

6.12.2018 00:12 | BERLÍN (ČTK)
Německá vláda navýší finanční pomoc městům, která se potýkají se znečištěním ovzduší oxidem dusičitým. / Ilustrační foto
Německá vláda navýší finanční pomoc městům, která se potýkají se znečištěním ovzduší oxidem dusičitým. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Německá vláda navýší finanční pomoc městům, která se potýkají se znečištěním ovzduší oxidem dusičitým (NO2), z jedné na více než 1,9 miliardy eur (49 miliard korun). Po jednání se zástupci měst to v pondělí v Berlíně oznámila kancléřka Angela Merkelová (CDU).
 

I když se v německých městech postupně čistota ovzduší zlepšuje, stále jich 65 nedodržuje limity pro oxid dusičitý. Řada z nich - včetně Berlína, Frankfurtu nad Mohanem nebo Essenu - tak musí v příštím roce počítat se zákazy jízdy části starších dieselových aut, které patří k hlavním původcům znečištění NO2.

Aby se jim bylo možné na poslední chvíli vyhnout, dala loni vláda spolu s automobilkami miliardu eur (26 miliard korun) na "Okamžitý program čistý vzduch". "Program pro léta 2017 až 2020 se o půl miliardy navýší," oznámila v pondělí Merkelová. Dalších 432 milionů eur bude směřovat do technických úprav menších nákladních aut používaných městy například pro svoz odpadu nebo čištění ulic.

Technických úprav, mezi něž bude patřit především montáž modernějších katalyzátorů, by se v příštích letech měli dočkat i řidiči některých starších dieselů, které neuspokojí další opatření. Mezi ně patří třeba slevy automobilek na nákup novějších a čistších vozů.

Pokud jde o zákazy jízdy některých naftových aut, chtěla by Merkelová jejich dodržování kontrolovat nasazením systémů na automatické sledování poznávacích značek. Zástupci měst to ale zatím odmítají.

Z 65 měst, v nichž je nyní překračována limitní hodnota 40 mikrogramů oxidu dusičitého na metr krychlový v ročním průměru, jich 15 vykazuje znečištění přes 50 mikrogramů na metr krychlový. Právě na tato města se mají opatření vlády soustředit. Změnu limitů Merkelová nechystá, byly podle ní nastaveny po důkladném zvážení.

Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané emisemi NO2. Už v malých koncentracích může oxid dusičitý dlouhodobě vést k vážným následkům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist