https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-i-pres-ustup-od-jadra-exportuje-nadbytecnou-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo i přes ústup od jádra exportuje nadbytečnou elektřinu

16.4.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při odklonu od jaderné energetiky v Německu vyvstaly obavy z nedostatku elektřiny. Silný export v loňském roce však ukázal, že je k dispozici více než dostatečné množství proudu.
Při odklonu od jaderné energetiky v Německu vyvstaly obavy z nedostatku elektřiny. Silný export v loňském roce však ukázal, že je k dispozici více než dostatečné množství proudu.
Německo v loňském roce vyvezlo více elektřiny než v posledních čtyřech letech. A to i přes to, že uzavřelo osm jaderných elektráren. Spolkový statistický úřad začátkem dubna 2013 uvedl, že v roce 2012 bylo do Německa z evropských sítí importováno celkem 43,8 TWh a exportováno 66,6 TWh.
 

Největší množství elektřiny bylo dodáváno ze sousední Francie, Dánska a České republiky. Hlavními odběrateli německé elektřiny bylo Nizozemí, Rakousko a Švýcarsko.

V loňském roce tedy Německo vyvezlo o 22,8 TWh elektřiny více, než dovezlo. Toto množství představuje zisk zhruba 1,4 miliardy eur. Hlavním důvodem pro přebytek byl mimo jiné vzestup solární a větrné energetiky.

Jaderná katastrofa v japonské Fukušimě v roce 2011 spustila německý útlum jaderné energetiky. V porovnání s rokem 2011 je loňský přebytek vývozu německé elektřiny téměř čtyřnásobný: tehdy bylo vyvezeno o 6,0 TWh více, než dovezeno. Při odklonu od jaderné energetiky v Německu vyvstaly obavy z nedostatku elektřiny. Silný export v loňském roce však ukázal, že je k dispozici více než dostatečné množství proudu. Dodavatelům se doposud vždy podařilo udržet stabilní napětí v sítích.

Podle článku Trotz Atomausstiegs: Deutscher Strom wird zum Exportschlager vydaného na serveru Spiegel 2.4.2013.


reklama

 
Další informace |
Chcete uštěřit? Můžete zkusit kalkulačku cen elektřiny serveru SFinance.cz
Aneta Ritz-Radlinská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist