https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-ma-system-zaloh-na-jednorazove-napojove-obaly-dvacet-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo má systém záloh na jednorázové nápojové obaly dvacet let

8.11.2023 01:00 | BERLÍN (ČTK)
Plnění pet lahve vodou.
Plnění pet lahve vodou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo zavedlo systém povinných záloh na jednorázové nápojové obaly v roce 2003 a od té doby ho pravidelně rozšiřuje, naopak Rakousko jeho spuštění podle německého vzoru připravuje na leden 2025. Němce od ledna nadcházejícího roku čeká v obchodech novinka, záloha se bude vztahovat i na mléčné nápoje v plechovkách a plastových lahvích.
 

Německo provozuje systém záloh jednorázových nápojových obalů dvacet let. Popudem k němu byla snaha podpořit využívání lahví pro opakované naplnění a také zajistit recyklaci druhotných surovin, neboť plechovky a plastové lahve často končily pohozené, v lepším případě pak ve směsném odpadu.

Výčet nápojových obalů se zálohou se v Německu postupně rozšiřuje. Naposledy se tak stalo v lednu 2022, kdy se plechovky a plastové lahve začaly povinně zálohovat také pro vína a sekty a míchané nápoje z nich a také třeba na ovocné a zeleninové džusy a energetické drinky. Další změna čeká Němce od nadcházejícího ledna, protože končí přechodné období pro vybrané mléčné nápoje, jako jsou například kakaa či kefíry. Pokud takové nápoje budou v plastové lahvi a plechovce, budou od ledna 2024 automaticky zálohované.

S rozšířením záloh o mléčné nápoje se v Německu vedla debata o to, zda zbytky takových produktů nebudou pro výkupní automaty technickým a hygienickým problémem. Podle německé ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) žádné problémy nehrozí, pokud budou obchody automaty pravidelně čistit.

Jednorázový obal z plastu a plechu je v Německu zálohován částkou 25 centů, v případě opakovaně použitelných lahví se výše zálohy liší. Za běžné pivní lahve záloha činí 8 centů, pokud má třmenový uzávěr, tak je to většinou 15 centů. Na 15 centů je stanovena také záloha na tvrzené plastové lahve, které se používají opakovaně.

Ač je výkup lahví v Německu široce rozšířen, může docházet ke komplikacím, protože ne každý obchod vykupuje všechny typy obalů. Stávající předpisy totiž umožňují obchodům, které prodávají nápoje výhradně v jednorázových plastových lahvích a v plechovkách, vykupovat jen tyto obaly. Příkladem takového obchodu je supermarketový řetězec Aldi, kde zákazník se skleněnými pivními lahvemi nemusí uspět. Zvláštní pravidla pak platí pro menší prodejny pod 200 metrů prodejní plochy, které mohou vykupovat jen ty obaly, ve kterých nápoje samy prodávají.

Zálohované obaly jsou v Německu pro některé vítaným zdrojem přivýdělku. Obzvláště vyhledávané jsou mezi sběrači prázdných lahví koncerty, slavnosti a také místa s vysokou koncentrací lidí, jako jsou parky, náměstí či nádraží. Některé pivovary a sodovkárny již předem počítají s tím, že mnohé lahve konzumenti vrátit neplánují, proto na etiketách informují, že prázdné obaly nepatří do odpadu, ale je vhodné je odložit vedle košů pro sběrače.

Rakousko za německým výkupním systémem značně zaostává, zálohy za jednorázové plastové lahve a plechovky teprve zavede. Alpská republika se rozhodla postupovat podle německého vzoru, za jednorázové obaly o objemu 0,1 litru až tři litry stanovila zálohu 25 centů. Zálohované jsou v Rakousku zatím jen skleněné a plastové lahve od piva a minerálek.

Ekologická organizace Global 2000 uvádí, že v Rakousku je výkup jednorázových nápojových obalů dlouho očekávaný, protože se v zemi ročně dostane do oběhu 1,6 miliardy plastových lahví a 800 milionů plechovek.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JN

Jiří Nápravník

9.11.2023 11:38
On ten systém záloh vydržel/ stále funguje u pivních láhví. Takto to bylo kdysi dávno i u minerálek a limonád. Takže nic nového, jen návrat k něčemu co fungovalo.

Zpracování dnešních PETek má jeden problém - různé materiály. Z PET je vlastní láhev, ale víčko je jiný plast a etiketa také. To se pak komplikovaně zpracovává.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.11.2023 22:31 Reaguje na Jiří Nápravník
No tak se ty vykoupené lahve třeba spálí. Vždyť nejde o efektivitu, jde o ideologii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist