https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-soud-zpresnil-podminky-zakazu-vjezdu-dieselovych-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo: Soud zpřesnil podmínky zákazu vjezdu dieselových aut

21.5.2018 00:20 (ČTK)
Jako první by k uzavírce dvou hlavních ulic mohl ještě tento měsíc přistoupit severoněmecký Hamburk. Následovat by měl Mnichov a Stuttgart. Možné zákazy od roku 2019 zvažuje i Berlín. / Ilustrační foto
Jako první by k uzavírce dvou hlavních ulic mohl ještě tento měsíc přistoupit severoněmecký Hamburk. Následovat by měl Mnichov a Stuttgart. Možné zákazy od roku 2019 zvažuje i Berlín. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
Německý Spolkový správní soud v pátek zpřesnil pravidla zákazu vjezdu naftových vozů do měst. Rozlišuje mezi jednotlivými ulicemi, kde jej města mohou vyhlásit okamžitě, a zaváděním celých zakázaných zón, ke kterému mají přistupovat postupně podle stáří vozu a množství jím vypouštěných škodlivin, cituje ze soudního rozhodnutí agentura DPA. Čistota ovzduší se sice ve spolkové republice postupně zlepšuje, asi 70 německých měst ale stále ještě překračuje povolené evropské maximální koncentrace NO2.
 

Jako první by k uzavírce dvou hlavních ulic mohl ještě tento měsíc přistoupit severoněmecký Hamburk. Následovat by měl Mnichov a Stuttgart. Možné zákazy od roku 2019 zvažuje i Berlín.

Že takové zákazy jsou právně přípustné, rozhodl Spolkový správní soud v Lipsku již před třemi měsíci. Nyní k němu vydal třicetistránkové písemné zdůvodnění.

"Takováto omezení co do intenzity nepřekračují jiné zákazy umožňované silničním zákonem, se kterými musejí motoristé vždy počítat a přijmout je," uvedl soud.

Zákaz je další ranou automobilovému sektoru ve vlasti největších výrobců aut na světě a nepříjemnost pro kabinet kancléřky Angely Merkelové, často kritizovaný za své těsné vazby na automobilový průmysl.

Ve spolkové republice je registrováno asi 15 milionů osobních naftových vozů. Jen 2,7 milionu z nich splňuje nejnovější evropské emisní standardy Euro 6. Pozorovatelé očekávají, že rozsudek bude mít dopad i na Česko, kam může směřovat řada starších naftových aut z Německa, které nyní zřejmě výrazně ztratí na ceně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist