https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-zvazuje-bezplatnou-mistni-verejnou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo zvažuje bezplatnou místní veřejnou dopravu

14.2.2018 07:28 | BERLÍN;BRUSEL (ČTK)
Evropská komise považuje dosavadní německá opatření za nedostatečná ke splnění limitů pro emise oxidů dusíku. Vyzvala proto německou vládu k dodatečným opatřením. / Ilustrační foto
Evropská komise považuje dosavadní německá opatření za nedostatečná ke splnění limitů pro emise oxidů dusíku. Vyzvala proto německou vládu k dodatečným opatřením. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá vláda hodlá v důsledku hrozící žaloby ze strany Evropské komise výrazně rozšířit opatření ke zvýšení čistoty ovzduší v německých městech. Zvažuje mimo jiné bezplatnou místní veřejnou dopravu. Podle agentury DPA a serveru Politico to vyplývá z dopisu vládních představitelů, jehož adresátem je evropský komisař pro životní prostředí Karmenu Vella.
 

"Společně se spolkovými zeměmi a obcemi zvažujeme, že budeme nabízet místní veřejnou dopravu zdarma, abychom snížili počet soukromých vozidel," cituje z dopisu Politico. Dopis podepsali německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, ministr dopravy Christian Schmidt a šéf kancléřského úřadu Peter Altmaier.

Dopis zahrnuje také další plány, například daňové pobídky k modernizaci vozového parku či zmocnění spolkových zemí a měst ke stanovování závazných emisních limitů pro autobusy a vozy taxi.

"V případě potřeby budeme naše města podporovat v zavádění účinných dopravních omezení ve vybraných ulicích," píše se v dopisu. Nová opatření ke zlepšení ovzduší by měla být testována v pěti německých městech, a to v Bonnu, Essenu, Herrenberguu Reutlingenu a Mannheimu.

Evropská komise považuje dosavadní německá opatření za nedostatečná ke splnění limitů pro emise oxidů dusíku. Vyzvala proto německou vládu k dodatečným opatřením. V březnu hodlá komise rozhodnout, zda na Německo a dalších osm zemí podá kvůli příliš vysokému znečištění ovzduší žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist