https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-prumysl-pozaduje-dostupne-ceny-energii-k-udrzeni-konkurenceschopnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý průmysl požaduje dostupné ceny energií k udržení konkurenceschopnosti

27.9.2023 10:13 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německý průmysl chce dosáhnout klimatických cílů co nejrychleji, kvůli příliš vysokým cenám energií ve srovnání s ostatními evropskými státy se však obává ztráty konkurenceschopnosti a zániku. Na klimatické konferenci Svazu německého průmyslu (BDI) to prohlásil šéf svazu Siegfried Russwurm. Spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck zástupce průmyslu ujistil, že dostupné ceny elektrické energie jsou i jeho cílem, protože ochrana klimatu jde ruku v ruce s hospodářskou prosperitou.
 

"Ochrana klimatu se podaří jen tehdy, pokud ji bude doprovázet hospodářská prosperita," řekl Habeck. "Elektřinu potřebují všichni. A v mém největším zájmu je, aby ceny elektřiny šly dolů. O tom mě nemusíte přesvědčovat," poznamenal. Dodal také, že z přechodu vysoce průmyslového Německa na bezuhlíkové hospodářství se musí stát vzor úspěchu.

O nezbytnosti ekologicky šetrného průmyslu je přesvědčen i Russwurm. "Nutnost rozhodného boje proti klimatickým změnám není třeba zpochybňovat," řekl. "Cílů, které jsme si pro dekarbonizaci stanovili, chce německý průmysl dosáhnout raději rychle než pomalu. Ale jedno nechceme, a to zánik kvůli ztrátě konkurenceschopnosti," dodal.

Mnohé podniky v Německu podle Russwurma bojují o přežití kvůli vysokým cenám energií. Jako řešení proto navrhuje snížit daň z elektřiny na minimum povolené Evropskou unií a snížit síťové poplatky pro všechny spotřebitele. "To by byla velká úleva," řekl.

V Německu nyní jako ochrana před prudkými změnami cen energií platí do konce letošního roku brzda, kterou je možné prodloužit do konce dubna nadcházejícího roku. Prodloužení platnosti cenových limitů podporuje nejen Habeck, ale také ministr financí Christian Lindner. Berlín na toto téma už vyjednává s Evropskou komisí (EK).

Habeck a také spolkový kancléř Olaf Scholz opakovaně zdůrazňují, že zárukou dostupných cen elektřiny je přechod z fosilních paliv na obnovitelné zdroje. Do roku 2030 chce proto Německo získávat 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů, mimo jiné i z větrných a solárních elektráren. V loňském roce to bylo 46 procent a pro letošní rok Habeck očekává překonání hranice 50 procent.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

27.9.2023 20:20
Možná by se měli němečtí uvědomělí občané a politici zamyslet, kde udělali chybu, když soustředění se na zelené zdroje nevede k dostatku levné energie, ale k drahotě, odchodu firem jinam a ekonomickému úpadku.
A pokud náhodou naleznou příčinu, tak jestli chtějí v nastoupeném směru pokračovat až do trpkého konce, nebo zavelí "čelem vzad!".
Odpovědět
ji

28.9.2023 09:36 Reaguje na Richard Vacek
Doporučuji si přečíst článek "Uhelní Češi už mají dražší elektřinu než obnovitelní Němci. A může být hůř" (https://forbes.cz/uhelni-cesi-uz-maji-drazsi-elektrinu-nez-obnovitelni-nemci-a-muze-byt-hur/)
Naše cesta nedostatečného budování zelených zdrojů bohužel vede k drahé elektřině.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.9.2023 11:24 Reaguje na
V článku uvádějí, že "díky" nesmyslům v podobě emisních povolenek v EU cena elektřiny z uhlí bude vyšší než cena z (dotovaných) OZE. Ale to není nic divného, to jen ukazuje, jakým způsobem se EU sama dobrovolně dostala do situace, kdy elektřina stojí několikanásobek ceny elektřiny jinde ve světě. Vždyť to je i důvodem, proč firmy odcházejí jinam.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.9.2023 10:32 Reaguje na
Článek ve Forbesu je pěkný blábol. Češi nemají dražší elektřinu než Němci, mají dražší pouze cenu silové elektřiny, což je jen jedna složka ceny elektřiny, celkovou částku kterou skutečně platí na fakturách mají naopak nižší než Němci, kteří ji mají dlouhodobě jednu z nejdražších v Evropě.
Je to dané tím, že obnovitelné zdroje mají sice nízké variabilní náklady, které určují cenu silové elektřiny, ale aby se vůbec vyplatilo provozovat, dotuje se jejich provoz v Německu desítkami miliard Eur ročně. Navíc např. vyvolávají obrovské náklady provozovatelům přenosových a distribučních soustav, takže na síťových poplatcích platí Němci někdy víc než na samotné elektřině.
Dále Češi nejsou uhelní a Němci nejsou obnovitelní, jak se článek snaží tvrdit, podíl uhlí na výrobě elektřiny v Německu a ČR je podobný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:08 Reaguje na Emil Novák
Ty obrovské náklady přenosových sítí budou asi především tím, že němečtí energetici mají trojnásobné platy, než naši. A dotace jdou na dobu, kdy je cena elektřina blízko nuly, to se nám z uhláku stát nemůže.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2023 20:42 Reaguje na Pavel Hanzl
1) To rozhodně nebude "především tím, že němečtí energetici mají trojnásobné platy, než naši", to bude spíš tím že se musí budovat linky které by jinak vůbec nebylo potřeba stavět.
2) Dotace jdou na dobu, kdy ty občasné zdroje vyrábí, protože vyrábí obvykle všechny současně bez ohledu na to, jestli tu elektřinu zrovna někdo potřebuje nebo nepotřebuje, proto je silová elektřina levná ale celkové náklady naopak vysoké, jen jsou přesunuté do jiné kolonky na faktuře.
3) Z "uhláku" se nic nedotuje ale naopak brutálně daní, mj. aby bylo z čeho dotovat ty "levné" OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:04 Reaguje na
Přesně tak, OZE vyrábí výrazně levnější elektřinu i když započítáte investici i recyklaci, provozní náklady jsou zcela minimální (ani palivo nemusí kupovat). Jenže to prodražuje nutnost akumulace, ale i tak to vychází dobře. Jen ropáčtí čecháčci to nejsou schopni pochopit vůbec.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2023 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Dokažte svoje tvrzení na konkrétních číslech, Hanzle! Na vaše ničím nepodložené dojmy je asi sotva někdo zvědavý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2023 08:34 Reaguje na Emil Novák
Už mi jede střešní fve, už 2 měsíce z ní máme asi 93% elektřiny. Když za den svítí sluníčko, nebo je polojasno aspoň 3 hodiny, nabije se i baterie a vydrží do druhého dne. Za totální deky trvající více dní máme z fve asi jen 60 - 70%. V zimě to bude horší, ale je dávno po slunovratu a pořád v pohodě.
Ekonomický odhad je složitější. Celé zařízení bylo možná 2 - 3x dražší na instalovaný kWp, než postavit fve park někde na rovině (výrazně složitější montáž, našponovaná cena), a hlavně nevím, jak se bude vyvíjet cena elektřiny.
Proti předválečné by byla teoretická 8 let, reálná spíš 12. Pokud se bude ale držet podlimitem, je to rázem 6 - 8. A životnost panelů je asi 35 let, ostatních prvků asi 20 (záruky jsou 25 panely, 11 let zbytek).
Samozřejmě do toho nevstupují žádné dotace.
A ještě poznámka: ti lojzíci kvůli pohodlnosti namontovali panely jen na jihozápadní stranu, bo jihovýchodní je hůře přístupná a museli by panely tahat rukama. Rozšíření o další 4 kWP by mě stálo dalších asi 130 taléřků i s masivní baterií, ovšem mudrovat nad tím budu až za rok a nevím, jestli by to bylo vůbec k něčemu. Pokud by si někdo v domě koupil elkáru, tak určitě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.10.2023 15:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinými slovy to na žádných konkrétních číslech dokázat neumíte a dál chrlíte jakési své ničím nepodložené dojmy. Ko by to čekal...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2023 17:21 Reaguje na Emil Novák
Tak si najděte jekoukoliv tabulku, co já s tím?
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.10.2023 17:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Co vy s tím? Vy tu něco tvrdíte, takže hledání tabulek je na vás, Hanzle!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:09 Reaguje na Richard Vacek
Tu drahotu ti nakukal kdo?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.9.2023 08:59
Čím více OZE, tím dražší energie. Je to přímá úměra a pochopí to každý , komu to myslí. Ony ty dotace a úlevy pro OZE něco stojí. Energii z jiných zdrojů zdražují zpřísněné ekologické normy a emisní povolenky. Pak jsou
tu náklady na přenosové sítě pracující s velkými výkyvy a taky provoz záložních zdrojů. Je to jako si doma pořídit fotovoltaiku s kapacitou pro
zimní měsíce a nevědět, co s nadbytkem elektřiny v létě. Pokud by to bylo
bez dotací, tak je to propadák a k tepelnému čerpadlu by bylo v ostrovním
režimu nutné pořídit i záložní zdroj zatížený ekologickou daní. Ve výsledku tak zdroje dva a duplicita i s náklady na údržbu a opravy. Ekonom to sice
zavrhne, ale ekolog bez technického a ekonomického vzdělání to prosadí.
Je to jako v té písničce: Já na to mám, já si vyskočím , já si poskočím.
Němci na to dlouho investicemi měli, ale ty docházejí a podniky si
uvědomily, že na vyskakování to už není a že s podnikáním odskočí tam,
kde vládnou technici a ekonomové, místo ekologů jako v Německu a EU!.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 19:57 Reaguje na Břetislav Machaček
Člověče Macháčku, vy jste blábolista naprosto exelentní. Kolik FVE jste už projektoval? U kolika jste počítal rentabilitu, kolik jste jich posatavil? Já vím, ani Ťok, ale keců máte jak Palacký..
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.9.2023 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Že to píšete zrovna vy, "excelentní blábolisto"? Takže se tím odteď budete sám řídit a neblábolit o věcech, které jste neprojektoval, nepostavil ani nepočítal rentabilitu, nebo zase kážete vodu a pijete víno?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2023 08:40 Reaguje na Emil Novák
FVE zatím jen jednu. Ale já vím, taky rád vedu trochu fantastické bláboly mimo tealitu, jenže optimistické a spíš do budoucnosta, bo mi vadí váš systém vždy zdůvodnit, proč to nejde. Když vidím zcela jasně, že to jde. Vy se ale držíte u země a věci rozumíte, kdežto Macháček je proruský vohnout a mele jen tu jejich demagogii.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.10.2023 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Naprojektoval, postavil a počítal jste velké kulové, Hanzle. Oba to víme. Když chcete u kohokoliv něco kritizovat, tak byste především neměl sám dělat totéž, jinak jste typický pokrytec.
Jestli vám vadí že někdo upřednostňuje fakta před "fantastickými bláboly mimo realitu", tak to je jen váš problém.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist