https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-ustavni-soud-naridil-jasneji-definovat-klimaticke-cile-po-roce-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý ústavní soud nařídil jasněji definovat klimatické cíle po roce 2030

3.5.2021 01:38 | KARLSRUHE (ČTK)
Žalující straně dal soud za pravdu, když konstatoval, že nesmí být jedné generaci umožněno snižovat skleníkové plyny za relativně mírných podmínek, zatímco další pokolení budou redukci emisí muset provádět s radikálně vysokými náklady.
Žalující straně dal soud za pravdu, když konstatoval, že nesmí být jedné generaci umožněno snižovat skleníkové plyny za relativně mírných podmínek, zatímco další pokolení budou redukci emisí muset provádět s radikálně vysokými náklady.
Foto | littlenelly (rare but there) / Flickr
Německý ústavní soud nařídil, aby zákonodárci jasněji definovali cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030. Současný zákon o ochraně klimatu je podle něj nedostatečný a znevýhodňuje příští generace. Rozsudek přivítaly ekologické organizace, informovala agentura DPA.
 

Ústavní žalobu podalo několik jednotlivců podporovaných ekologickými organizacemi s argumentem, že v důsledku nedostatku jasných cílů pro ochranu klimatu po skončení této dekády jsou krácena jejich práva. Odvolávali se na znění německého základního zákona, podle nějž má stát chránit pro příští generace přírodní podmínky pro život.

Německo se stejně jako další státy Evropské unie zavázalo snížit do roku 2030 emise o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Zákon o ochraně klimatu schválený německým parlamentem v roce 2019 stanovil pro dané období konkrétní cíle pro jednotlivé sektory, jako je bydlení či doprava, nikoliv však pro dosažení dlouhodobého cíle vytvořit do roku 2050 klimaticky neutrální hospodářství s nulovými čistými emisemi skleníkových plynů.

Soud proto uložil zákonodárcům, aby v novele zákona do konce příštího roku jasněji definovali prostředky, jakými chtějí dosáhnout klimatických cílů po roce 2030.

Žalující straně dal soud za pravdu, když konstatoval, že nesmí být jedné generaci umožněno snižovat skleníkové plyny za relativně mírných podmínek, zatímco další pokolení budou redukci emisí muset provádět s radikálně vysokými náklady.

"Zákon nezvratně přesunul velké břemeno při snižování emisí na období po roce 2030," citovala agentura AP z verdiktu soudu v Karlsruhe, který se odkazoval se na cíl pařížské klimatické dohody, podle nějž by se do konce století nemělo globální oteplování zvýšit o více než dva stupně. V ideálním případě by to mělo být pouze o 1,5 stupně v porovnání s předindustriální érou.

Ekologické organizace rozsudek přivítaly. Podle právníka Felixe Ekardta, který se na žalobě podílel, je dnešek pro Německo "přelomový". "Německá klimatická politika se bude muset ve velkém upravit," řekl. "Je to neuvěřitelně dobrý den pro stovky tisíc mladých lidí," řekla další z žalujících, klimatická aktivistka Luisa Neubauerová.

Německo čekají v září parlamentní volby. Zelení, kteří momentálně vedou žebříčky volebních preferencí, dlouhodobě volají po zpřísnění cílů pro omezení emisí skleníkových plynů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.5.2021 09:42
Jak vidět masová hysterie se nezarazila ani před vraty německého Ústavního soudu v Karlsruhe.
Největší zádrhel vidím v tom, že prostě NEJDE nadekretovat lepší zítřky.
Naposledy to zkoušeli soudruzi - Poručíme dešti,větru - a neuspěli.
Quo vadis Deutschland ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 11:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, to není možný!!!
VŠUDE máte důkazy o děsivě se zrychlující klimatické tragédii, tající ledovce a rozšiřování pouští, přímo u nás přece vidíte umírající lesy ve velkém, a vůbec nechápete NIC.

Nejen Evropa (ta je zatím na špičce vývoje), ale většina světa se snaží vymyslet nějaký, hlavně realizovatelný systém, jak to zablokovat a vy tu plácáte kdákance z doby, kdy jsme byli mezi nejhoršími špinavci světa.

Vůbec nechápete rozdíl mezi totalitou a demokracií, mezi lokální a globální změnou, mezi uhlíkem oběhovým a fosilním, to snad není možný!!
Při vašem vzdělání a schopnosti si opatřovat informace to považuji za nějaký psychický blok, či čo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.5.2021 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Psychický blok se nalézá u vás, jak vidět invazní mainstreamová masáž médii a zkorumpovanými politiky kácí lidi vašeho typu jak kuželky .
Copak proboha nevidíte, že si lidstvo úspěšně podřezává větev na které sedí ?
Ta situace je podstatně horší než se předkládá a pouští se zkušební balónky popsané chytlavými tématy ,které mají pozornost od skutečných problémů odvést bokem.
Nečtěte bulvár a projděte si pro začátek Václava Cílka nebo profesora Bártu či doktora Pokorného.
Je to v češtině a měl by tomu rozumět každý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 13:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkorumpované politiky vidíme především u ropáků, na Západě je to dost ojedinělý jev a hlavně s x krát nižší hladinou významnosti.
Mainstreamové masáže běží především zase na ropácké linii.
Lidstvo si podřezává větev velmi intenzivně a projevuje se to nejvíce právě tím dramatickým oteplováním.

Nějaké balónky jsou jen nesmyslné kecy, vedení vyspělých států solidně hledá realizovatelné řešení, cest není mnoho všechny jsou těžké a za vysokou cenu.

Ropáci a nechumelisti dokáží jen kritizovat a NIKDY nepřijdou s konstruktivním návrhem.
Samozřejmě čtu pana Cílka (ten to chápe a profi podává), pan Bárta věří na zásadní zlom a pan Pokorný s kouzelným úsměvem tvrdí, že nikdo nic neví.
Nikdo z nich ovšem není klimatolog, to byste musel zabrousit k panu Tolazsovi nebo Zamouřilovi nebo Hollanovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 13:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud chcete informace z čistě klimatologického oboru světové úrovně, tak asi špičkou je Postupimský institut:
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku

Všimněte, že ten článek je starý jen rok a půl a kolik věcí se už změnilo. K horšímu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.5.2021 13:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, Postupimský institut je absolutně profláknutá záležitost, takový Kecal z Prodané nevěsty. Raději věřte Vinklerovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 20:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste mi vysvětlit (nejlépe dokázat) proč by měla být světově uznávaná organizace "profláknutá"??
Vy si fakt myslíte, že celý svět je úplně blbý a jen vy jste letadlo??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 20:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte, co znamená latinské přísloví "in vino veritas"???
Kdo se ožere, věří i TASSu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.5.2021 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Zapoměl jste Hanzl, při tom : "VŠUDE máte důkazy o děsivě se zrychlující klimatické tragédii, tající ledovce a rozšiřování pouští, přímo u nás přece vidíte umírající lesy ve velkém", na to loňské pětisetleté sucho,
co při něm ob dva, tři dny pršelo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 20:09 Reaguje na Jiří Daneš
Už jsem to psal, ale asi vám to uniklo. Pětisetleté sucho není sucho trvající 500 let, ale sucho, které v určitém období (tj. 2015 -2019) bylo nejhorší za posledních 500 let. Stejně pětisetletá povodeň je nejvyšší stav vody za posledních 500 let.

Loni byly srážky normální (někde mírně nadnormální), tím většinou zmizelo půdní sucho, ale spodní vody sanované nejsou. Pokud budou letos jen mírně menší srážky, nastane to sucho znovu a horší. Což je pravděpodobnost dost vysoká.
Odpovědět
li

3.5.2021 20:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Když už chcete citovat pana Cílka tak minulý týden na ČR2 říkal,že za posledních 120 let prší vlastně v průměru stejně.A s těmi umírajícími lesy-Výměra lesů se od druhé poloviny 20. století soustavně zvyšuje.Viděl jste někdy fotografie třeba z dvacátých let?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 21:04 Reaguje na
Fakt se zvyšuje, určitě?
A kolik lesů padlo za posledních asi 5 - 8 let? Možná to není ani třetina. A kolik je napadených a padne do tří let? Polovina? A co dál?
Do roku 30 odhaduji, že ve středních a nižších výškách smrk prakticky zmizí.

A co dál na těch obrovských rozlohách? Vyroste tam buk, dub za 300 let? To těžko....
Odpovědět
li

4.5.2021 20:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozloha pozemků určených k plnění funkce lesa činí v České republice 2,69 milionů ha (34,1 % území republiky), z toho lesní pozemky 2,61 milionů ha (33,1 % území republiky). Plocha lesních pozemků v České republice trvale roste, v roce 2012 byla 2 661 889 ha a v roce 2018 byla 2 673 392, tedy nárůst rozlohy byl v průměru zhruba o 7 setin procenta ročně.Hanzle ano zvyšuje.A že je většina smrk, to si stěžujte u France Josefa nebo na první republiku kdy byly zasazeny.Nebo,že by zase Babiš?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:22 Reaguje na
Rozloha je hezká věc, ale co když na ní žádný les už není? To nevadí, v papírech je to les a byrokracie je králem.
A ty lesy byly vykáceny za Francijózefa nebo za 1. republiky? Fakt?
Určitě to nebyl Uniles??

Zase je fakt, že Uniles za to úplně nemůže, i když tomu solidně přisadil, uschly by i bez něho.
Odpovědět
li

5.5.2021 19:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět nechápete,ty smrky se před sto lety právě sázely,aby se teď nebo před 20ti lety mohli kácet nebo je žral kůrovec.A kde jak vy říkáte už les není ať už kvůli kůrovci nebo prosté těžbě tak se tam opět les má vysadit a vysazuje-snad už více smíšený.Určitě se na místě lesa nestaví aquapark.Vy prostě chybu nikdy neuznáte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 21:26 Reaguje na
Skutečně jste přesvědčen, že ten les tam znovu vyroste? Určitě? A proč by měl?
Ten les byl zničen z určitého důvodu a pokud ten důvod nepomine, nový les vyrůst nemůže. A ten důvod se stále pomalu, ale jistě zesiluje.
Odpovědět
li

6.5.2021 22:57 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč by neměl?Nechte si ty svý katastrofický scénáře jak z céčkových filmů.Byl jste třeba někdy v Brdech?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2021 19:28 Reaguje na
Protože pro něho nebudou podmínky. Ani tohle nedáte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2021 21:09 Reaguje na
Já snědl na oběd kačenu a vy nic. V průměru jsme se najdeli dobře.
V průměru je to hezké, ale v letech 2015 - 2019 bylo nejhorší sucho za 500 let.
Srážky byly nížší, ale ne tragicky, bylo jen větší teplo.
Tyhle periody se očekávají horší a delší.
Odpovědět
li

4.5.2021 20:56 Reaguje na Pavel Hanzl
No tak byly 4 roky sušší,v období povodní 1997 až 2002 zase vlhčí.No a co.Prostě se to střídá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:24 Reaguje na
Bohužel, to střídání se vychyluje na jednu stranu a bude se to stále zhoršovat.
Povodně jsou většinou lokální, ovšem sucho postihuje celou Evropu.
Odpovědět
JH

Jan Hladil

4.5.2021 07:41 Reaguje na Pavel Hanzl
.... ty pouště jsou neposlušné a ony se zmenšují a ignorují vás pane Hanzle...Saharu bude třeba zachraňovat aby nezmizela, máte na to už žalobu, nebo se budete zahrabávat do písku na protest v Maroku, Líbii, Egyptě, Tunisu :-)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.5.2021 22:42
https://www.meteopress.cz/aktualne/nejchladnejsi-duben-za-poslednich-vice-jak-60-let/
https://www.meteopress.cz/aktualne/nocni-mraz-v-cesku-opet-prepisoval-rekordy/
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.5.2021 22:44
Ešte niečo z Nemecka, keď už tak ten ústavný súd rozhodol:

https://cz24.news/nemecko-zaziva-nejchladnejsi-duben-za-104-let-druhy-nejchladnejsi-od-roku-1881-a-nejsneznejsi-od-roku-1986/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2021 07:17 Reaguje na Vladimir Mertan
To je úžasný ruský web jak z čítanky dezinformační války.
Ale hezká je tam mapa světa, kde je jasně vidět, že v Evropě prochází studená vlna ze severu (Ruska) a tam se zase tlačí teplý vzduch z jihu od Mongolska.
Odpovědět
ms

4.5.2021 19:33
Ústavní soudci v Německu jsou už teď odborníky na klimatickou změnu a energetiku? Každopádně dal soud bianco šek straně Zelených, aby v září vyhrála parlamentní volby. Jejich recepty ale budou drasticky bolet už dle toho, co zveřejnili: po lednovém vyšším zdanění benzínu a nafty od roku 2022 další zatížení o 0,80 eura na litr. Takže v konečném výsledku litr PHM za 60 korun, to se pumpaři v českém a polském pohraničí napakují. Každý musí dle Zelených zahájit sebekritiku, zda nestydatě nelétá letadlem, nejí moc masa nebo si dokonce nechce postavit rodinný dům. Vysvětlil někdo soudcům v Karlsruhe, že Německo doslova klekne do sériových blackoutů, když by zrušilo dokonce i řadu uhelných a plynových elektráren, které mají být v trvalé horké záloze, když nefouká či nesvítí? A pane Hanzle a vám podobní, spočítal už vám někdo, že za 7 let životnosti elektrického auta po něm zůstane 400-500 kg nerecyklovatelné baterie x násobky počtu automobilů, které nám už ze západní Evropy jako neprodejné začínají posílat do ČR? Víte kolik milionů tun nerecyklovatelných fotovoltaických panelů zůstane po jejich sotva 20leté životnosti? Víte, co se dá udělat s kompozitními vrtulemi větrných elektráren, jichž jen na souši je v Německu 30.000 a řad z nich končí? Co se udělá s podobným množstvím VTE, jež Německo instaluje na moři (40 GW), až v agresívním prostředí skončí jejich životnost? Myslíte, že obří 160metrové pylony někdo z moře odveze a recykluje? Po této pseudozelené ideologii, která už začala drasticky zdražovat elektřinu a teplo a omezí mobilitu a naše svobody, tady zůstanou miliony a miliony tun odpadů. A jestli to takhle chce ÚS v Německu sdělil budoucím generacím, tak to se mu nakonec podaří. Proč se mi tak na mysl vkrádá vzpomínka na norimberské zákony? Německo už opakovaně dokázalo, že totalitu umí rozpoutat. Když ne totalitu vítězství, tak totální prohru. A to čeká klimatické eko-hysteriky a jako vždy za tento omyl a blud zaplatí stamiliony Evropanů a možná nás v zájmu Ruska a Číny čeká rozbití Evropské unie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:48 Reaguje na
Jo, jo, každý tvrdí, že lidstvo je přežrané a právě konzum ho vede do záhuby.
A zrazu plesk!!!
Někdo po mě skutečně chce, abych omezil létání za zábavou, nevyvážel si p.del autem jen ze srandy, chodil i doma v zimě ve svetru a nekupoval hromady nesmyslů jen proto, že jsou levné.
To si dovolil teda moc, moje svoboda je přece chovat se jak dobytek.

Ten problém s vyjetými zařízeními OZE tu skutečně bude, ovšem veškerá zařízení se dá recyklovat, (kromě jaderného paliva), jenže je to zatím drahé.
Ale celý recyklační průmysl se rozbíhá, jakmile zdraží vstupní suroviny, pojede i ekonomicky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 09:52 Reaguje na
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/svedsky-northvolt-zahajuje-cestu-k-ekologizaci-vyroby-baterii-pristi-rok-spusti-zavod-recyklaci/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.5.2021 10:04 Reaguje na
Skutečně komické je váše strašení, jak se Evropa tím, že jde do supermoderních technologií, ekonomicky propadne (brutálním zdražení energie) a politicky rozpadne.
Tohle slyším už od roku řádově 2005 a jaká je ale skutečnost??
Země, které rozvíjí OZE bohatnou a prosperují, elektřina v Německu zlevňuje, zatímco v našem uhelistánu zdražuje. Prostě vše naopak.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nikde-nezdrazuje-elektrina-tak-rychle-jako-v-cesku-proc-133070

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/prumerna-cena-silove-elektriny-nemecku-vloni-poklesla-temer-petinu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist