https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-farmari-protestuji-proti-vladnim-skrtum-zablokovali-i-prechody-s-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí farmáři protestovali proti vládním škrtům; zablokovali i přechody s ČR Aktualizováno

8.1.2024 14:16 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Němečtí farmáři dnes na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství zablokovali silnice a dálnice po celé zemi. Rozsáhlé akce, ve kterých chtějí pokračovat po celý týden, narušili dopravu s Českem, zablokovány byly mimo jiné přechody Strážný do Bavorska a Boží Dar a Vejprty do Saska. Za farmáře se postavili konzervativní zemští premiéři, mimo jiné saský ministerský předseda Michael Kretschmer. Protesty německých zemědělců podpořila také Agrární komora České republiky. Vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck ve videu na sociální síti X prohlásil, že je potřeba otevřít debatu o změnách v zemědělství.
 
Protesty v Německu dolehly i na české řidiče a pendlery. S komplikacemi museli počítat mimo jiné na dálnici, která spojuje Prahu s Drážďany. Velké blokády byly v okolí Drážďan, kde zemědělci zatarasili dálniční nájezdy. Traktory a další zemědělskou technikou blokovali farmáři rovněž dálnice z Drážďan do Saské Kamenice a Lipska.

V bavorském Freyungu se brzy ráno zemědělci pomalou jízdou vydali k hraničnímu přechodu Philippsreut/Strážný. Na české straně ve směru do Německa se už ráno vytvořila zhruba kilometrová kolona kamionů, která se dopoledne postupně rozjela. Na sasko-českém pomezí byly největší problémy na Božím Daru a ve Vejprtech, kde česká policie odkláněla dopravu.

Blokády postihly celou zemi. Problémy se nevyhnuly ani Berlínu, kde se na cestu do centra města vydalo několik stovek traktorů. V hlavním městě se k zemědělcům přidali také řidiči nákladních vozů, kteří zablokovali hlavní tah u Braniborské brány v centru metropole. Problémy byly i na dálničním okruhu Berlína, který na některých úsecích zemědělci zablokovali pomalou jízdou.

V Mnichově podle policie nasadili zemědělci do protestů asi 5500 traktorů. Na dálnici u Mohuče v Porýní-Falci se kvůli pomalé jízdě traktorů vytvořila asi dvacetikilometrová kolona. Magazín Focus na svém webu uvedl, že farmáři na některých místech v zemi vysypali před kancelářemi vládní sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) hnůj.

Demonstrace, které byly většinou poklidné, doprovázelo několik incidentů s nervózními řidiči. Zřejmě nejvážnější se stal ve Friesoythe v Dolním Sasku, kde jeden z řidičů objížděl blokádu po chodníku. Zde ale najel na demonstranta, kterého vážně zranil. Řidič ujel, později ho ale policie zadržela.

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied, který se dnes zúčastnil jednání bavorské vládní Křesťansko-sociální unie (CSU), na tiskové konferenci prohlásil, že vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze ohrožuje budoucnost farmářských rodin. "Daňové zatížení nelze ustát, proto jsme dnes vyrazili do ulic," řekl. Poznamenal, že úsporná opatření vlády budou pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy Kč).

Rukwied v polovině prosince varoval vládu, že pokud neodvolá chystané škrty, rozpoutají farmáři od ledna takové protesty, jaké Německo ještě nezažilo. Kabinet jim před týdnem vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že daňové zvýhodnění dieselu pro zemědělské stroje bude rušit postupně. DBV požaduje odvolání všech úsporných návrhů. To vláda ale odmítla a dnes schválila úsporný balíček, který letos a v roce 2025 dotaci na diesel výrazně sníží a v roce 2026 zcela zruší.

Saský premiér Kretschmer z Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je na celostátní úrovni v opozici, v dnešním rozhovoru s veřejnoprávním rozhlasem Deutschlandfunk postoj Scholzovy vládní koalice kritizoval. Vláda si podle něj dělá, co chce, a nemá žádné pochopení pro rostoucí nespokojenost nejen zemědělců, ale také dalších skupin obyvatel. Scholze Kretschmer vyzval k dialogu se zemědělci.

Také konzervativní premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst prohlásil, že protesty chápe, protože zemědělci jsou pod obrovským ekonomickým tlakem. Alexander Dobrindt, který je šéfem poslanců bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), což je sesterská organizace celoněmecké CDU, dnes zemědělce rovněž podpořil. Zároveň vyzval k novým volbám.

Média, analytici i politici předem varovali, že protesty budou chtít zneužít pravicoví radikálové. Podobně se vyjádřili i představitelé tajných služeb, mimo jiné šéf durynského úřadu pro ochranu ústavy, který plní funkci regionální civilní kontrarozvědky. Svaz DBV se od extremistů distancoval a organizátoři demonstrací v regionech uvedli, že radikály mezi sebe nepustí.

I tak se ale radikálové na některých místech k protestům připojili. Příkladem byla velká demonstrace v centru Drážďan, kde se prosadilo krajně pravicové uskupení Freie Sachsen. Řečníci kritizovali covidovou a migrační politiku a hrozili tribunály pro zrádce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.1.2024 17:23
Jó, zdejší se mají co učit !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2024 17:51
Rušit dotovanou naftu, to je šílený, to je na špagát. U nás to naštěstí nenastalo vůbec. A podle těch strojů na nějakou bídu fakt nevypadají.
Odpovědět

Radek Čuda

9.1.2024 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono těch úsporných opatření mělo být podstatně víc. A pokud do toho tak vidíte, tak jste mohl do Říše zajet a zkusit jin to na místě vysvětlit, jak jsou nerozumní a pálí je dobré bydlo. Jistě by vám popřáli sluchu.

Jinak oni tam nejsou nasraní čím dál tím víc jen zemědělci a pokud věrchuška nedostane aspoň trochu rozum a nepoleví ve své snaze utahovat šrouby, tak to tam může být za pár let ještě docela veselé. Už letošní volby v některých spolkových zemích budou asi zajímavé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2024 17:53
Nevím, proč se tak prsí. Mají zvednout ceny o +40% a shodit to na vládu, mají se o nás dost co učit.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

9.1.2024 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
U nás se nemají co učit. Ceny 2023 opět byly na obvyklé úrovni předcovidových let, odhad zemědělského výsledku je asi 16 mld. Kč, tedy na výši obvyklé. Růst cen v roce 2022 přišel od obchodníků, kteří v obavě, že nebudou potraviny, začali ze dne na den nabízet za komodity výrazně vyšší ceny, než byly v předchozích desetiletích. Vydrželo to půl roku, než se ukázalo, že UA je schopná přád nějak vyvážet a ještě k tomu do Evropy. Ceny šly do háje a co se dělo na pultech, na to zemědělci neměli a nemají žádný vliv. Ovšem s výrazným zvýšením cen komodit by měli všichni počítat, protože tu část nákladů, kterou pokrývají dotace, bude potřeba z něčeho zaplatit, pokud se dotace snižují. Takže ano, ceny komodit zvýšit o polovinu. Ať je z čeho hradit i zelené šílenství.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.1.2024 19:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, vy co příspěvek, to perla. Už u nás někdy někdo ze zemědělců zvedl cenu o 40%????? To bych si jednou jedinkrát v životě přál, určit si cenu, za kterou budu prodávat, brepto!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.1.2024 10:53
Efektivita hospodaření na malých farmách stojí a padá na dotacích a pokud
dotace končí, tak padají i farmy. Nastane zcela přirozené pohlcení méně
úspěšných úspěšnými a vše bude směřovat pouze k efektivitě hospodaření
bez umělých regulací. Vím, že se to špatně poslouchá dotčeným a zeleným
ideologům posedlých návratem k malým farmám a výměrám, ale jednou k tomu
bude muset v globalizovaném světě stejně dojít. Včera byl hezký dokument
o Austrálii a o nedohledných polích kvetoucí řepky. Vzpomenul jsem si na
místní babišobijce , zda i tam v tom má pazoury Babiš. Asi těžko a to
i v tom, že tam nemají meze u nás rozorané komunisty, když někdo vlastní
10 000 ha a nikdo ho nenutí pole dělit. Výsledkem je efektivní produkce, které ta dotovaná a neefektivní nemá šanci konkurovat. Německé vládě docházejí peníze na dotace a jde cestou, která tak jako tak jednou přijde, pokud sem bude proudit produkce z Ukrajiny a odjinud ze světa bez cel a jiných omezení.
Je možné to sice brzdit, ale nikoliv dotační politikou. Musel by to asi
být izolacionismus evropského trhu vůči světu a popření zásad volného
trhu. Němečtí farmáři tuší problémy s konkurencí a proto se zoufale
brání těmto škrtům německé vlády. A bude to časem pouze vláda německá
a nebo i vlády jiných zemí? Mezi polskými rolníky(voliči PIS) vládne
panika z Tuskovy vlády, zda nepadne jejich všemožná podpora, jako za
vlády PIS. Myslím, že se začínají lámat ledy protekcionismu pod tíhou
neudržitelnosti všemožných dotací, které přestává být čím investovat.
Tuskovi záleží na jeho voličích, kteří dotují voliče PIS a podle toho
se asi brzo bude řídit. No a u nás? Půjdeme cestou, které už jinde
odzvonilo? Má smysl opakovat něčí chyby a nakonec to dopadne stejně,
jako jinde? "Opoždění" lidé dělají opožděné chyby jiných a oddalují
pouze agónii neefektivní zemědělské výroby. Co tak ty dotace raději
směřovat do ozdravění půdy, než do nesmyslů s pidifarmami hrajícími
si na EKO a BIO? Ty dotace by ozdravěly VŠECHNU půdu a nikoliv pouze
pár % EKO a BIO půdy z celkové výměry. Vázat dotace na ozdravění půdy
lze velmi snadno a efekt se projeví za pár let v její vodozádržnosti
a zdravém životním prostředí plném hmyzu a jiných živočichů navázaných
na organiku v půdě bez zbytečné chemie, která ji nyní nahrazuje.
Odpovědět

Radek Čuda

9.1.2024 13:28
Škoda, že Poslední generace má zřejmě pauzu ... ideálně někde na Bali ... mohli se před ty agrobludy zkusit přilepit:-))).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.1.2024 15:25 Reaguje na Radek Čuda
Ono se stačilo k silnici "přilepit" ledem. Konev s vodou a je hotovo.
Ale máte asi pravdu, že si v teplíčku užívají "zasloužený" odpočinek
za náročnou práci na záchraně klimatu. Divné, když se bojí oteplení!
Odpovědět
sv

sv

9.1.2024 20:44 Reaguje na Radek Čuda
Jako, že by se s přidali k soudruhům ze zemědělského sektoru. Zřejmě ti uniká o čem v blokádě jde. Nikoli někam jet, ale naopak, dopravu zastavit.
Není divu, že čeští důchodcovští brouci pytlíci a hurvínci jsou pro smích, když jim tahle jednoduchá skutečnost uniká.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.1.2024 10:11 Reaguje na sv
A vy víte proč tu dopravu blokují? To proto, že jim vláda
bere výhody, kterými byli vůči světu konkurenceschopni a
mírnili dopravu zemědělských komodit tuzemskou produkcí.
Pokud vám to myslí, tak zastavují dopravu, aby jí dovozy
nebylo více, když skončí oni se zemědělskou produkcí.
Jejich protest je tudíž na rozdíl od aktivistů ekologický,
protože nabízejí domácí produkci místo zahraniční zatížené
dopravou na rozdíl od aktivistů, kteří dopravu pouze zastaví, ale alternativní řešení neznají. Směšný jste naopak
anonyme vy se svými prostoduchými příspěvky. Zemědělci
neblokují sanitky a hasiče při své blokádě a tleská jim
celé Německo, které už má plné zuby vlády. Vy sledujete
pouze ČT a Forum a tam se o důvodech stávek a protestů na Západě taktně mlčí.
Odpovědět
sv

sv

10.1.2024 14:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Nebo-li potrefený hurvínek machaček se ozval. Zkus si nejdříve zjistit o čem je řeč (o ekolepičích k cestě) abys nebyl za blbce. Pro info ti taky blokují dopravu, aby se nevozilo z dálky. Zase jsi prokázal své melounství.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist