https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-zemedelci-na-protest-proti-skrtum-pohrozili-celostatnimi-akcemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí zemědělci na protest proti škrtům pohrozili celostátními akcemi

18.12.2023 22:36 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Němečtí zemědělci dnes na demonstraci v Berlíně pohrozili rozsáhlými celostátními protesty, pokud vláda spolkového kancléře Olafa Scholze farmářům omezí dotace a zruší daňová zvýhodnění. Německo kvůli rozpočtové krizi, kdy ve státním rozpočtu chybí desítky miliard eur, přikročilo k ráznému úspornému programu.
 

Šéf Svazu německých zemědělců (DBV) Joachim Rukwied vyzval vládu, aby od ohlášených škrtů ustoupila. "Oznámené návrhy úspor musí být staženy," řekl Rukwied. "Jinak budeme od 8. ledna nejen v Berlíně, ale po celém Německu vidět tak, jak dosud tato země nezažila," zdůraznil.

Dnešního protestu v centru Berlína se podle pořadatelů zúčastnilo až 10 000 lidí a německou metropolí projelo 3000 traktorů a dalších zemědělských strojů. Policie účast odhadla na zhruba 7000 osob a napočítala okolo 1700 traktorů.

Farmáři protestují především proti tomu, že se vláda rozhodla skončit s podporou nafty pro zemědělské stroje a s daňovým osvobozením vozidel pro zemědělství. Zemědělci mají dosud nárok na vrácení energetické daně za diesel ve výši 21,48 centu (5,4 Kč) za litr, nemusí tak platit plnou daň, která činí 47,04 centu (11,5 Kč) za litr. DBV tvrdí, že zrušení těchto výhod bude pro zemědělce znamenat zátěž ve výši jedné miliardy eur (24,5 miliardy Kč).

Spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir farmářům na dnešní demonstraci řekl, že jejich postoj chápe. "Bojuji v kabinetu za to, aby škrty takto tvrdé nebyly," řekl. Dodal, že šetřit je třeba, ale úspory nesmí takovým způsobem na zemědělství dolehnout.

Německo se v polovině listopadu ocitlo v rozpočtové krizi, když ústavní soud označil převod 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) do klimatického fondu za protizákonný. Ve státní pokladně tak najednou chyběly desítky miliard eur. Chybějící peníze se vláda rozhodla získat v nových půjčkách a rozsáhlých škrtech. Německo počínaje dneškem ukončilo státní podporu nákupu elektrických vozů. Země také předčasně končí s regulací cen elektřiny, plynu a dálkového tepla, které původně plánovala dotovat do března 2024. Scholz rovněž oznámil zastavení dotací, které nepřinášejí výhody ochraně klimatu.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist