https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemilosrdny-osud-jezevcu-cim-je-vetsi-konkurence-tim-drive-dospeji-a-take-umrou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemilosrdný osud jezevců: čím je větší konkurence, tím dříve dospějí - a také umřou

16.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čím větší má mladý jezevec konkurenci, tím dříve dospěje a také dříve umře.
Čím větší má mladý jezevec konkurenci, tím dříve dospěje a také dříve umře.
Život strávený rvačkami o samice se neblaze projevuje na délce života jezevců. Mladí samci, kteří vyrůstají obklopeni konkurencí starších jedinců, sice pohlavně dříve dospívají, ale dožívají se v průměru kratšího věku. Potvrzují to výsledky pětatřicetiletého výzkumu zoologů z Exeteru.
 

Jezevec lesní je široce rozšířený druh napříč mírným pásmem Evropy a Asie, přesto se o jeho chování mnoho neví. Na vině je jeho poněkud skrytý způsob života. Jezevčí tajemství se rozhodli před 35 lety poodhalit zoologové z univerzity v Exeteru. Jejich bádání přineslo nečekané závěry. Zjistili, že mladí samci na lokalitách s vyšší početností jezevců, a tudíž i s vyšší konkurencí, dospívají dříve.

To by samo o sobě nebylo až tak neobvyklé, snaha dospět co nejdříve poskytuje konkurenční výhodu při získávání samic. Jenže tito za rozmnožováním chvátající samci umírají o poznání dříve než ti, kteří žijí v oblastech, kde je vnitrodruhová konkurence malá. Jezevci, kteří žijí „na samotě“, mají jiné priority. Dříve, než o shánění samic se starají o vlastní výživu. Tam, kde nehrozí konkurence starších a zkušenějších jezevců, si mohou dovolit nepospíchat.

Christopher Beirne z cornwallského Centra ekologie a ochrany přírody, hlavní autor studie, k tomu dodává: „Mladým samcům, kteří si mohou dovolit upřednostnit zajištění vlastní pohody před rozmnožováním, se investice začne v pozdějším věku vyplácet. Stárnou pomaleji." Dává to i odpověď na otázku, proč i samice jezevců obecně stárnou pomaleji. Nejsou totiž nijak ovlivněny hustotou populace, a proto se mohou o sebe dobře starat.

Britští jezevci se průměrně dožívají třinácti let a jejich stárnutí definovali zoologové jako postupný úbytek hmotnosti v pokročilejším věku. Ten indikuje pokles fitness i šancí na úspěšnou reprodukci.

„Je to podobné jako u lidí, kteří když stárnou, hubnou," říká Andrew Young, zoolog z exeterské univerzity. „Naše studie navíc dává zajímavý náhled na život řady jiných živočichů. V přírodě je totiž poměrně časté, že samci stárnou dříve než samice a dosud jsme netušili proč."


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist