https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nesehnuti-spousti-sbirku-slunce-pro-ukrajinu-na-solarni-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NESEHNUTÍ spouští sbírku Slunce pro Ukrajinu na solární elektrárnu pro nemocnici

16.5.2024 09:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nemocnice v Záporoží
Nemocnice v Záporoží
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dětská nemocnice v Záporoží leží nedaleko frontové linie. Je přitom jediná v regionu, která poskytuje i vysoce specializovanou pomoc. Ruské bombardování a dronové útoky ji způsobují výpadky elektrického proudu, které ohrožují ty nejzranitelnější. NESEHNUTÍ spolu s ukrajinskou organizací Ekoklub spouští sbírku na solární elektrárnu přímo na střeše zařízení, která dětské nemocnici zajistí stabilní provoz.
 
„Ve světě, kde válka už třetím rokem narušuje náš běžný život, jsou spolehlivé dodávky elektřiny pro nemocnice důležitější než kdy jindy. Ještě více to platí pro dětské nemocnice, kde je prioritou zdraví a bezpečí těch nejmenších. Díky vaší pomoci získáme tváří v tvář vojenské agresi energetickou nezávislost a udržitelnou energii. Podpora tohoto projektu je krokem k budoucnosti, ve které bude mít každé dítě možnost se bezpečně a pohodlně uzdravit,“ říká Iryna Kuleshova, ředitelka nemocnice v Záporoží.

Zdravotnické zařízení ošetří ročně více než 100 000 pacientů a v současnosti na něm závisí také přes 150 000 lidí prchajících před válkou, kteří zůstávají v Záporoží. Nemocnice navíc každý rok pečuje o více než 200 novorozenců, včetně těch předčasně narozených.

„Všichni tito lidé jsou odkázáni na péči lékařů a spolehlivé fungování nemocnice. Výpadky proudu pro ně představují obrovské riziko. Díky sluneční elektrárně získají stabilní zdroj pro nepřetržitý provoz kriticky důležitých přístrojů jako jsou novorozenecké inkubátory nebo plicní ventilátory. Solární panely navíc sníží náklady na provoz nemocnice a její závislost na fosilních palivech,” vysvětluje koordinátorka kampaně Slunce pro Ukrajinu Alžběta Kofránková.

Nemocnice v Žytomyru, vybavená fotovoltaickou elektrárnou.
Nemocnice v Žytomyru, vybavená fotovoltaickou elektrárnou.
Zdroj | NESEHNUTÍ

NESEHNUTÍ připravuje sbírku Slunce pro Ukrajinu společně s Ukrajinskou organizací Ekoklub, která dlouhodobě shání prostředky na nákup a instalaci solárních panelů pro tamní nemocnice. Díky této spolupráci se už podařilo zajistit prostředky na sluneční elektrárny pro nemocnice v Sumách a Žytomyru nebo pro centrum pro válečné veterány ve Lvově.

Solární elektrárny představují okamžitou podporu pro důležitou práci zdravotníků a zároveň dlouhodobou pomoc při obnově válkou sužované Ukrajiny. Obnovitelnou energii budou dodávat nejméně dalších dvacet let. Jejich využití zároveň pomáhá řešit klimatickou krizi a na rozdíl od fosilních paliv snižuje závislost na zemích s autoritářskými nebo totalitními režimy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.5.2024 20:11
zaleze slunce, napadne sníh a je to jen hromada odpadu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.5.2024 08:17
Pominu-li nesmyslnost Občasného Zdroje Energie pro nemocnici, která vždy potřebuje zdroj stálý včetně zálohy, tak je každý dar věcí občana na co dává a zda pouze nevyhazuje peníze oknem. Já na nesmysly a zbraně peníze nedávám a tak je mi jedno, že je někdo vybírá a prošustruje na nesmysly. Pokud agresor údajně cílí i na ty nemocnice, tak velmi lehce zranitelná
solární elektrárna těmi vyhozenými penězi je. Stačí jedna malá bomba s
kazetovou municí a celý "zázrak" je na maděru. Beru dieselagregát někde
v bunkru, který je nutné zničit velmi přesným zásahem a nikoliv, jak
říkám doslova "brokovnicí" kazetové munice. A nebo je vše jinak a na
nemocnice padají pouze neopatrně sestřelené rakety a drony, které by
se měly sestřelovat mimo obytné zóny? Pokud ty sestřelovací systémy
chráním ukrytím mezi domy, tak sestřeluji rakety a drony nad těmi domy.
Pokud ho umístím v lese, či na poli, tak je sestřelím dříve, než doletí
do města a tam sestřelené spadnou. Ano, pokud nic létat nebude, tak taky
nic nebude padat, ale létá a padá na civilní objekty místo padání mimo
ně. Dům mého dědy rozbila Rudá armáda pouze proto, že Wermacht ukryl
dělo, se kterým ji odstřeloval, na dědově dvoře. Děda prosil, ať ho
zakopou někde v poli, ale vojáci mu pohrozili popravou a tak přišel
o dům, chlévy a půl stodoly spolu s tím zasaženým dělem a municí.
Kdo byl tedy vinen zničením domu? Zkuste se zamyslet i nad tím, že
někdo ukrývá sestřelovací systémy ve městech, kam na ně cílí útoky
a kde následně sestřelují rakety a drony na civilní budovy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist