https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nesehnuti-spustilo-web-pro-pripominkovani-uzemniho-planu-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nesehnutí spustilo web pro připomínkování územního plánu Brna

29.5.2020 00:20 | BRNO (ČTK)
Brno chystá na červen projednání návrhu nového územního plánu. / Ilustrační foto
Brno chystá na červen projednání návrhu nového územního plánu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Hnutí Nesehnutí zahájilo včera kampaň, která má za cíl navrhnout městu do nového územního plánu opatření pro zlepšení životního prostředí. Spustilo také web, prostřednictvím kterého může veřejnost do 30. června posílat připomínky městu. Na webu lze vybírat z pěti oblastí, jako třeba ochrana zeleně, podpora pěší a cyklodopravy nebo hospodaření s dešťovou vodou. Je také možnost obrátit se přes stránky na hnutí s vlastním návrhem. Nesehnutí chystá zaslání svých námitek i otevřený dopis vedení radnice, aby se o opatření zasadilo.
 

Brno chystá na červen projednání návrhu nového územního plánu. Vydaný by měl být v roce 2022. Platný územní plán je z roku 1994 a neodpovídá současným potřebám města, podle zákona přestane platit do konce roku 2022.

K novému územnímu plánu lze podat připomínky a námitky. "U připomínek se nemusí zdůvodňovat, proč je úřad nezohlednil, s námitkou se úřad musí vypořádat a odůvodnit ji," uvedla Anika Chalupská z Nesehnutí. Přes web mohou lidé na magistrát po doplnění svého podpisu posílat připomínky, pokud budou chtít poslat námitku, mohou se přes stránky obrátit přímo na členy hnutí, které jim pomůže splnit potřebné náležitosti.

Nesehnutí vymezilo pět oblastí, které chce do územního plánu zahrnout. Obsahují opatření k ochraně zeleně, podpoře pěší a cyklodopravy, k hospodaření s dešťovou vodou, ale také opatření vedoucí ke zkvalitnění veřejného prostoru nebo k dostupným malým obchodům, kterým hnutí dává přednost před nákupními centry. "Je pro nás důležité téma klimatické krize a vnímáme územní plán jako účinný nástroj, jak připravit toto město v souvislosti s klimatickou krizí," uvedla Chalupská. Podle ní se má v budoucnu zvyšovat teplota a hrozí velké sucho. "Opatření by měla pomoct snižovat emise skleníkových plynů," poznamenala Chalupská.

Urbanista a spoluautor opatření Petr Klápště řekl, že návrh územního pánu má spoustu dobrých věcí. "Není vše špatně a je na co navazovat. Navrhuju ale několik věcí zlepšit. U zeleně je potřeba ji nejen chránit, ale i navrhovat," uvedl Klápště. Zmínil třeba stanovení koeficientu zeleně, budování zelených střech a také stanovení podmínky, aby u některých staveb vznikaly i cyklostezky.


reklama

 
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.9.2021 21:01
Pod hradem Veveří spravovali naši mašlonci silnici, je tam úzká a točitá, velký provoz hlavně cyklistů i pěších. Jezdí tam autobusy i kamióny, když se zacpe D1, bývá i tam špunt. Muselo to stát dost velký balík miliónů, udělali pěknou šestimetrovou vozovku se svodidly, čáru až u nich, jezdí se odzdi-kezdi. Ani krajnici, natož cyklostezku. Neskutečný.....na kole se tam bojím a autem snad ještě víc....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist