https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nestaci-slonovinu-palit-nutne-je-i-zjistit-jaky-to-ma-dopad-na-cerny-trh-tvrdi-australsti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nestačí slonovinu pálit, nutné je i zjistit, jaký to má dopad na černý trh, tvrdí australští vědci

23.6.2016 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na konci května bylo v Keni spáleno rekordní množství slonoviny. Nikdo však neví, jaké to má reálné dopady na ochranu slonů či černý trh se slonovinou.
Na konci května bylo v Keni spáleno rekordní množství slonoviny. Nikdo však neví, jaké to má reálné dopady na ochranu slonů či černý trh se slonovinou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Zoo Dvůr Králové
Hromadné pálení skladované či zadržené slonoviny dává světová ochrana přírody za příklad globálního boje proti pytláctví a pašování slonoviny. Jak ale v čtyři profesoři z australské Univerzity v Queenslandu, nikdo se dosud nepokusil změřit nebo nějak přesněji kvantifikovat reálný dopad pálení slonoviny na existující černý trh. Podle nich by se totiž mohlo stát, že ničení zásob slonoviny vyžene na černém trhu cenu nahoru – což pro pytláky a pašeráky bude jen silnější motivace.
 

Od roku 1989, kdy byl přijat zákaz obchodu se slonovinou, bylo na území jednadvaceti zemí spáleno nebo jinak zlikvidováno na 263 tun klů a výrobků z nich. Prakticky 86 % slonoviny bylo demonstrativně veřejně zničeno v posledních pěti letech. Skutečně nejvýrazněji si v tomto ohledu počínala vláda v Keni, kde bylo například 30. května tohoto roku za velké pozornosti médií spáleno 105 tun slonoviny. Vezmeme-li v úvahu cenu slonoviny na černém trhu (asi 2100 dolarů za kg), pak tento "táborák" proměnil v popel 220 milionů dolarů.

Jak například podotýká jeden z autorů zprávy v žurnálu Nature, Duan Briggs: „Keňské pálení slonoviny usiluje o vyslání silného a jasného poselství vůči těm, kdo slony loví a nelegálně s jejich kly obchodují. Nemáme ale žádný důkaz, že by tyto akce nějak přispívaly ke snížení samotného pytláctví."

Kly nelze získat jinak, než usmrcením slona.
Kly nelze získat jinak, než usmrcením slona.

A zatímco meziročně narůstá počet akcí, při kterých je slonovina za účasti představitelů zemí a médií likvidována, nikdo se zatím nepokusil vyhodnotit dopad této strategie na samotné populace volně žijících slonů. Těch už žije na území Afriky jen méně než 500 000, a každý rok jich je přinejmenším 30 000 upytlačeno, bez ohledu na to, kolik slonoviny již bylo demonstrativně spáleno. Australští výzkumníci nesnižují význam pálení slonoviny, jen volají po tom, aby se začalo zjišťovat, jaké reálné dopady tyto akce mají na ochranu slonů.

„Znepokojivě na náš totiž působí fakt, že se žádné pokusy o měření či vyhodnocení dopadu pálení slonoviny nekonají," dodává Briggs. „Není ani známo, jestli by v důsledku těchto akcí nějak poklesla poptávka, nebo došlo ke změně její ceny."

Zjistit, jak se pochvalně přijímaná akce likvidátorů zásob slonoviny v Africe odrazí u potenciálních kupců na Dálném východě, by tedy mělo být prioritou. „Čas se krátí a ve hře je hodně," uzavírá Briggs.


Přečtěte si článek Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jakub Kašpar

23.6.2016 10:46
A co na to Jan Stejskal ze ZOO Dvůr Králové. Čekal bych, že se ho zrovna Ekolist.cz zeptá :)
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.6.2016 11:11
ono se jaksi dá prokázat účinnost podobného postupu velmi problematicky. intuitivně samozřejmě cítíme, že to slušným lidem vysílá signal, že slonovina je fuj a slušný člověk ji nekupuje (to asi na někoho fakt funguje.

na druhou stranu tady máme skoro stoleté zkušenosti s prohibicí, která prokazatelně nikdy nefungovala a umožnila kriminálnímu polosvětu nahromadit obrovské majetky, a do jisté miry teď podobně funguje protidrogová represe (aspoň tedy v nějakých státech), kdy narkopolicie spolupracuje s narkomafií téměř selankově, čili zvedá ceny a občas pro formu likviduje male ryby.

přiznávám, že se ztotožňuji spíš s druhým postojem. čemu jinému než ceně upytlačeného kontrabandu prospěje, když budeme pálit kly slonů uhynulých sešlostí věkem?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist