https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/netopyri-noc-nabidne-exkurze-i-nocni-vypravy-bude-na-desitkach-mist-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýří noc nabídne exkurze i noční výpravy, bude na desítkách míst v Česku

11.8.2021 12:03 | PRAHA (ČTK)
Program tematických nocí návštěvníkům vedle přednášek a exkurzí nabídne i dílničky pro děti a seznámení s výzkumnými metodami. Na řadě míst také lidé spatří ochočené handicapované netopýry. Ilustrační obrázek
Program tematických nocí návštěvníkům vedle přednášek a exkurzí nabídne i dílničky pro děti a seznámení s výzkumnými metodami. Na řadě míst také lidé spatří ochočené handicapované netopýry. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Přednášky či noční exkurze nabídne program Netopýřích nocí. Akce se mezi 12. srpnem a 25. zářím budou konat téměř na 50 místech v Česku, informovali organizátoři v tiskové zprávě. Netopýří noc pořádají Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) ve spolupráci s řadou památek, muzeí a nevládních organizací. Letos se koná 25. ročník.
 

"Soužití s netopýry pod jednou střechou je často bezproblémové a případné potíže lze většinou řešit ke spokojenosti lidí i zvířat. Mezinárodní noc pro netopýry přispívá k rozšiřování povědomí široké veřejnosti o životě těchto pozoruhodných savců," uvedl koordinátor akce Daniel Horáček. Řada druhů netopýrů žije v blízkosti člověka, letní kolonie nalézají úkryt například na půdách a v dutinách a škvírách domů.

Program tematických nocí návštěvníkům vedle přednášek a exkurzí nabídne i dílničky pro děti a seznámení s výzkumnými metodami. Na řadě míst také lidé spatří ochočené handicapované netopýry. Petra Schnitzerová z ČESON poznamenala, že právě tyto zážitky mají lidem pomoci najít si k netopýrům bližší vztah. "Netopýři žijící v lidských sídlech jsou značně zranitelní a jejich ochranu lze nejlépe zajistit prostřednictvím spolupráce veřejnosti s odborníky," zdůraznila.

Například v pražském Toulcově dvoře se koná Netopýří noc 31. srpna. Návštěvníci si vyslechnou přednášku, zkusí si práci s ultrazvukovým detektorem a prohlédnou si ochočené netopýry. Na hradě Landštejn na Jindřichohradecku bude netopýří program 28. srpna a tentýž den za ním mohou lidé vyrazit i do dolu Jeroným poblíž Sokolova. O týden dříve se koná tematická noc na hradě Točník a v ostravské čtvrti Martinov a 20. srpna se lidé dozví zajímavosti o netopýrech třeba v jeskyni Na Špičáku na Jesenicku. Další Netopýří noci se během následujících týdnů budou konat také v Olomouci, Třeboni, Chýnovské jeskyni na Táborsku, zoologických zahradách ve Zlíně a v Brně, na zámku ve Velkých Losinách či v hospitálu Kuks na Trutnovsku, Chrudimi a na řadě dalších míst. Seznam akcí je na webu.

"Netopýří noc umožňuje ukázat lidem, co se pro ochranu těchto vzácných živočichů v praxi dělá," poznamenala Karolína Šůlová z AOPK. "Základní údaje o výskytu všech 27 druhů našich netopýrů máme k dispozici, probíhá také pravidelný monitoring na zimovištích a v letních koloniích. Budeme však rádi za upozornění, pokud lidé někde netopýry sami objeví. Pozorování lze zadat například prostřednictvím mobilní aplikace BioLog," doplnila. Záznamy pak poputují do Nálezové databáze ochrany přírody.

Mezinárodní noc pro netopýry je pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist