https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemci-sepsali-petici-na-ochranu-narodniho-ptaka-brehouse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemci sepsali petici na ochranu národního ptáka břehouše

23.2.2020 00:22 (ČTK)
V Nizozemsku se tisíce lidí podepsaly pod petici proti záměru výstavby letiště u Lisabonu. Podle signatářů to ohrozí břehouše černoocasé, tedy nizozemské národní ptáky. / Ilustrační foto
V Nizozemsku se tisíce lidí podepsaly pod petici proti záměru výstavby letiště u Lisabonu. Podle signatářů to ohrozí břehouše černoocasé, tedy nizozemské národní ptáky. / Ilustrační foto
V Nizozemsku se tisíce lidí podepsaly pod petici proti záměru výstavby letiště u Lisabonu. Podle signatářů to ohrozí břehouše černoocasé, tedy nizozemské národní ptáky. Letiště má být v blízkosti přírodní rezervace, v níž se tento ohrožený druh bahňáků zastavuje na svém tahu z Afriky do Nizozemska.
 

"Jaký smysl bude mít chránit břehouše v Nizozemsku, když budou ohrožovaní v Portugalsku a budou tam možná i umírat?" stojí v petici, pod niž se podepsalo zatím 26.000 lidí.

Letiště bude poblíž ústí řeky Tejo, která protéká Pyrenejským poloostrovem a jejíž ústí v Portugalsku je dlouhé přes 40 kilometrů. Portugalská agentura životního prostředí dala ke stavbě souhlas v lednu s tím, že musí být ochráněna divoká příroda. Projekt má ale mnoho kritiků mezi ochranáři v Portugalsku i za jeho hranicemi.

Petici sepsala nizozemská organizace ochránců přírody Vogelbescherming Nederland. Upozornila, že ústí řeky Tejo je zásadní zastávkou v tahu břehoušů, kteří tam mají možnost se nakrmit. "Než odletí k nám k hnízdění, nakrmí se na tamních rýžových polích zbytky úrody. Jestli si portugalská vláda prosadí svou, tohle skončí," píší autoři petice.

Zástupce portugalského státního tajemníka pro komunikaci Alberto Souto de Miranda napsal v článku otištěném v listu Publico, že se lidé nemají strachovat, protože "ptáci nejsou hloupí a je pravděpodobné, že se přizpůsobí".

Mluvčí nizozemských ochránců Thijs van der Otter k tomu podotkl, že je to totéž, jako "pokácet les a říci, že si najde místo, kde vyroste znovu". "Tak jednoduchý život není," dodal.

Břehouši, vyznačující se dlouhým tenkým zobákem, zimují v Africe i v jižní a západní Evropě a jejich počet se snižuje. Odvodňováním mokřadů a zemědělskou činností přicházejí o hnízdiště. Ohrožuje je také lov, i když kromě Francie je lov břehoušů v Evropské unii zakázán.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist