https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemsko-do-roku-2030-asi-nesplni-vlastni-klimaticke-cile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemsko do roku 2030 asi nesplní vlastní klimatické cíle

4.11.2019 00:12 (ČTK)
Nizozemsku, které je jedním z největších evropských znečišťovatelů, se v následujícím desetiletí patrně nepodaří dodržet vlastní klimatické cíle. / Ilustrační foto
Nizozemsku, které je jedním z největších evropských znečišťovatelů, se v následujícím desetiletí patrně nepodaří dodržet vlastní klimatické cíle. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BMJ / Shutterstock
Nizozemsku, které je jedním z největších evropských znečišťovatelů, se v následujícím desetiletí patrně nepodaří dodržet vlastní klimatické cíle. Uvedla to v pátek hlavní vládní poradenská společnost pro otázky životního prostředí (PBL). Pokud se podle ní vláda bude řídit nedávno oznámenými klimatickými opatřeními, budou emise do roku 2030 nižší o 43 až 48 procent oproti roku 1990. To je méně než 49 procent ohlášených vládou.
 

Cílem celé Evropské unie je snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent, připomněla agentura Reuters.

Nizozemsko, kde se nacházejí velké průmyslové podniky a přístavy, bylo v žebříčku největších producentů CO2 na hlavu v roce 2017 na pátém místě po čtvrté České republice a před sedmým Německem a osmým Polskem. Nizozemská vláda proto v červenci představila balíček opatření, jejichž cílem je naprostá uhlíková neutralita do roku 2050.

Je mezi nimi například průmyslová emisní daň, příspěvky na zateplování domů, zákaz uhelných elektráren a důraz na solární energii, vítr a další obnovitelné zdroje. Vládní plány ale ještě nebyly realizovány a mnoho podrobností není podle Reuters jasných.

"Nejsme jedinou zemí, která nesplní své klimatické cíle," řekl Pieter Boot, který v PBL vede klimatický výzkum. Rovněž země jako Německo, Británie a Francie podle něj musejí vyjasnit, jak hodlají dostát svým ambiciózním závazkům.

I Německo již oznámilo, že se mu nepodaří splnit cíle pro rok 2020. O to usilovněji se chce kabinet vedený kancléřkou Angelou Merkelovou snažit o splnění klimatického cíle pro rok 2030, kterým je snížení emisí o 55 procent. V říjnu proto schválil sadu opatření, která k tomu mají vést.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

4.11.2019 00:15
Hm, a diví se někdo? Já když vyhlásím cíl, že do roku 2020 budu chodit po hlavě a odstrkovat se ušima, tak nejpozději do konce roku 2019 budu nucen říct, že se mi cíl podaří splnit pouze částečně :-)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.11.2019 05:51
Když budou voliči chtít perpetum mobile, politici jim ho též slíbí. Ale mezitím by měl moudrý politik voličům vysvětlovat, že chtějí nesmysl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist