https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-linka-prazske-cistirny-odpadnich-vod-bude-hotova-v-srpnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová linka pražské čistírny odpadních vod bude hotová v srpnu

11.1.2018 01:02 | PRAHA (ČTK)
Stavba nové vodní linky je pouze první částí celkové rekonstrukce ÚČOV. Po jejím spuštění město chystá opravu stávající linky, která by se měla dělat postupně a za provozu.
Stavba nové vodní linky je pouze první částí celkové rekonstrukce ÚČOV. Po jejím spuštění město chystá opravu stávající linky, která by se měla dělat postupně a za provozu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavba nové vodní linky pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) by měla být dokončena letos v srpnu. Novinářům to včera řekla pražská radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Poté bude následovat rok až rok půl zkušebního provozu. Po dokončení linky bude město připravovat rekonstrukci té stávající a také řešit, jak naložit s kaly, které produkuje.
 

Po dokončení se bude nová linka při zkušebním provozu napouštět pouze čistou vodou, aby se otestovaly všechny technologie. Cena stavby byla původně stanovena na zhruba 5,8 miliardy korun bez DPH. Podle Plamínkové se kvůli vícepracím dá očekávat navýšení celkové cen o dvě až tři procenta, což je však dle názoru radní s ohledem na rozsah zakázky dobrý výsledek. Celkem má modernizace ÚČOV vyjít na více než deset miliard Kč.

Radní města loni rozhodli, že novou část ÚČOV bude provozovat městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Dosud čistírnu spravují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají do roku 2028 od města pronajatou pražskou vodohospodářskou síť. Po skončení smlouvy chce město provozovat celou čistírnu.

Stavba nové vodní linky je pouze první částí celkové rekonstrukce ÚČOV. Po jejím spuštění město chystá opravu stávající linky, která by se měla dělat postupně a za provozu. Magistrát si také podle Plamínkové nechá zpracovat analýzu kalového hospodářství, která má načrtnout možnosti nakládání s kalem, který vzniká při čištění odpadních vod. V současnosti jej zpracovává PVK, která městu podle radní odmítá sdělit, co s materiálem dělá.

Proti tomuto tvrzení se ohradil generální ředitel PVK Petr Mrklos. "Kaly z ÚČOV mají řádně zpracované plány použití a všechny jsou využívány jako hnojivo v zemědělství. Celý systém oběhového hospodářství ÚČOV je dokonce registrován městským Operátorem ICT jako jeden ze smart projektů," sdělil ČTK.

Magistrát v následujících měsících vysoutěží firmu pro vytvoření analýzy. Podle Plamínkové se kaly dají využít například jako hnojivo, případně je možné vybudovat spalovnu nebo odpad sušit a dále využívat. "Možností je řada, kolem třiceti," uvedla radní. Na základě analýzy město v následujících letech rozhodne, jakým směrem se chce vydat.

ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech minulého století byla rekonstruována, navýšila se tak její nedostatečná kapacita. Čistírnu musí metropole zmodernizovat kvůli přísnějším ekologickým podmínkám a předpisům EU. Původně měla Praha začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist