https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-linka-prazske-ustredni-cistirny-odpadnich-vod-dnes-vstoupi-do-zkusebniho-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová linka pražské Ústřední čistírny odpadních vod dnes vstoupí do zkušebního provozu

19.9.2018 00:26 | PRAHA (ČTK)
Po třech letech výstavby dnes do zkušebního provozu vstoupí nová vodní linka pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. / Ilustrační foto
Po třech letech výstavby dnes do zkušebního provozu vstoupí nová vodní linka pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.praha.eu
Po třech letech výstavby dnes do zkušebního provozu vstoupí nová vodní linka pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Stavba vyjde celkem na 6,1 miliardy korun a je součástí projektu celkové modernizace čistírny za zhruba deset miliard korun, který bude pokračovat za několik let přestavbou stávající linky. Modernizace je nutná kvůli požadavkům evropské i české legislativy, které ÚČOV nyní nesplňuje a hrozí jí za to sankce od EU.
 

Stavba se oproti původní ceně 5,8 miliardy korun prodražila o necelých 300 milionů, důvodem jsou náklady vzniklé v důsledku povodní 2013 a následné nutnosti rozšířit protipovodňovou ochranu z původní pětileté na dvacetiletou vodu. To podle vedení Prahy požadovala pojišťovna, která jinak nebyla ochotna novou stavbu pojistit.

Nová linka je prvním a největším krokem celkové modernizace ÚČOV. Zhruba v roce 2021 by podle Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) měla začít modernizace staré vodní linky, která by se měla dostat na podobnou úroveň technologií jako ta nová. Po roce 2024 také začne modernizace nakládání s kaly, které při čištění vznikají. Městu se nepodařilo na modernizaci získat peníze z EU a celou ji tak hradí ze svého rozpočtu a z poplatků za vodné a stočné.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist