https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-platforma-zachranme-cesko-chce-resit-sucho-inovace-a-skoly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová platforma Zachraňme Česko chce řešit sucho, inovace a školy

6.6.2019 00:29 | PRAHA (ČTK)
Na potřebu ochrany přírody, technologického rozvoje státu a změn ve školství chce upozornit program nové politické platformy Zachraňme Česko. Její vznik iniciovala politická strana iČesko. / Na snímku členové politické strany iČesko
Na potřebu ochrany přírody, technologického rozvoje státu a změn ve školství chce upozornit program nové politické platformy Zachraňme Česko. Její vznik iniciovala politická strana iČesko. / Na snímku členové politické strany iČesko
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na potřebu ochrany přírody, technologického rozvoje státu a změn ve školství chce upozornit program nové politické platformy Zachraňme Česko. Její vznik iniciovala politická strana iČesko. V platformě by zástupci strany chtěli spolupracovat i s dalšími politickými uskupeními, ale také s různými odborníky. Cílem je zviditelnit zmíněná témata natolik, aby se jimi začala více zabývat společnost i vláda. Na tiskové konferenci to včera novinářům řekli zástupci nově vznikající platformy.
 

"Představujeme novou politickou platformu, kterou iniciuje politická strana iČesko, ale chce, aby se jí účastnili odborníci, osobnosti, iniciativy a další politické strany. Má zastřešující název Zachraňme Česko," uvedl Jan Štern z loni založené strany iČesko. Zástupci platformy podle něj již vyzvali ke spolupráci hnutí STAN a chystají se oslovit také třeba Piráty.

Platforma by se podle Šterna chtěla zaměřit na řešení problémů s ochranou krajiny, s technologickým rozvojem ČR a s nedobrým stavem českého školství. Současná vláda a většina společnosti těmto tématům nevěnují dost pozornosti, řekl. Zástupci hnutí se proto chystají s programem Zachraňme Česko vyjet také mezi lidi po celé ČR, dodal.

K platformě se přidal například vedoucí katedry Sociální a kulturní ekologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Ivan Rynda. Česko by se podle něj mělo zabývat více problematikou sucha a lépe se připravovat na to, jak se s ním do budoucna vyrovná. Hnutí proto mimo jiné požaduje, aby vláda vyhlásila národní stav klimatické nouze. Jeho součástí by měly být například úpravy v rozdělování zemědělských dotací podle ochrany krajiny a v budování zelených pruhů mezi poli tak, aby se v půdě lépe držela voda.

"Stát musí investovat do boje se suchem prostředky v řádech desítek miliard. Odborníci odhadují, že bude nutné vybudovat okolo 70.000 rybníků, které by v krajině zadržovali vodu," stojí v prohlášení platformy.

Podle Šterna je zároveň důležité začít více rozvíjet inovace a reformovat systém vzdělávání. Poukázal, že podle agentury Bloomberg je Česko v inovativnosti na 28. místě za zeměmi, jako je Polsko, Maďarsko nebo Rusko. Aby stát dohnal ekonomicky vyspělé státy, měl by podle Šterna podpořit výzkum a vývoj firem desítkami miliard korun ročně. Školy by se pak měly zaměřit na rozvoj různých dovedností, jako je třeba schopnost komunikace, spolupráce či kreativity, uvedli zástupci platformy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist