https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-studie-spojuje-kontakt-s-prirodou-ve-mestech-s-mensi-mirou-osamelosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová studie spojuje kontakt s přírodou ve městech s menší mírou osamělosti

3.1.2022 11:43 | LONDÝN (ČTK)
Chvíle, kdy lidé viděli stromy, oblohu či nějaké vodní těleso nebo slyšeli ptáky, byly naopak spojené s 28procentním poklesem pravděpodobnosti, že se člověk bude cítit osamělý.
Chvíle, kdy lidé viděli stromy, oblohu či nějaké vodní těleso nebo slyšeli ptáky, byly naopak spojené s 28procentním poklesem pravděpodobnosti, že se člověk bude cítit osamělý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kontakt s přírodními prvky ve městech výrazně pomáhá proti pocitu osamělosti. Naznačují to výsledky bádání britského týmu vědců, publikované v odborném časopise Scientific Reports. Podle autorů výzkumu mají pozitivní účinek i vazby na lidi v okolí, avšak davy lidí a vysoká hustota zalidnění osamělost spíše posilují.
 

Studie představuje první pokus objasnit souvislost mezi osamělostí a prostředím, v němž se člověk nachází, uvádí deník The Guardian. Tým z veřejné vysoké školy King’s College London přitom své závěry staví na údajích, které několik stovek účastníků z celého světa hlásilo v reálném čase skrze mobilní aplikaci. V ní lidé v náhodných momentech vyplňovali hodnocení s otázkami jako "Zdá se vám místo, kde se právě nacházíte, přelidněné?" nebo "Slyšíte v tuhle chvíli ptáky?".

"Zvýšené přelidnění a hustota obyvatel byly spojené s vyššími mírami osamělosti," uvádí výzkumníci. Chvíle, kdy lidé viděli stromy, oblohu či nějaké vodní těleso nebo slyšeli ptáky, byly naopak spojené s 28procentním poklesem pravděpodobnosti, že se člověk bude cítit osamělý. Pocit sounáležitosti s lidmi v okolí údajně riziko osamělosti snižovalo asi o pětinu, přičemž při současném kontaktu s přírodou byl pozorovaný pozitivní účinek ještě o 18 procent silnější.

"Pozitivní vazba mezi sociální inkluzivitou a nižšími mírami osamělosti byla zřetelnější, když byli účastníci v kontaktu s přírodou, což nasvědčuje souhře mezi sociálním a fyzickým prostředím ve vztahu k osamělosti," míní autoři studie.

Pocity osamění přitom označují za zásadní problém veřejného zdraví, který může zvýšit riziko úmrtí více než znečištění vzduchu, obezita nebo nadměrné pití alkoholu. Deník The Guardian podotýká, že pozitivní účinky pobytu v přírodě na zdraví člověka jsou již poměrně prozkoumaným fenoménem, nová studie ovšem podle autorů zpochybňuje tradiční pohled na města jako místa, která jsou vždy pro duševní zdraví škodlivá. Tým z King’s College London má za to, že přírodní prvky ve městech mohou posilovat vztah obyvatel k daným lokalitám, jakož i poskytovat příležitosti k setkávání.

"Obzvláště v hustě zalidněných městech by měla být zavedena specifická opatření, která by zvyšovala sociální inkluzi a kontakt s přírodou a zároveň omezovala přelidnění," doporučuje ve svém článku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist