https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-temata-zvysovani-kvality-zivota-budou-soucasti-strategickeho-ramce-cr-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Součástí Strategického rámce ČR 2030 budou nová témata včetně důrazu na klimatické cíle

17.8.2023 01:05 | PRAHA (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Důraz na klimatické cíle, majetková nerovnost, slaďování pracovního a osobního života nebo například participace obyvatel jsou nová témata, která by měla být součástí Strategického rámce Česká republika 2030. Účelem aktualizace strategického rámce je postihnout nové trendy a výzvy, které v roce 2017 nebyly naléhavé. Zároveň je potřeba zhodnotit, jestli některé věci již svou naléhavost ztratily, ať už kvůli tomu, že byly vyřešeny, nebo jen ztratily relevanci. Na semináři k aktualizaci rámce to včera v sídle Senátu řekl vedoucí oddělení udržitelného rozvoje ministerstva životního prostředí Jan Mareš. Rámec by měl být aktualizován do konce roku 2023 z rozhodnutí vlády.
 

Strategický rámec Česká republika 2030 je dokument, který udává směr rozvoje Česka, cílí na zvýšení kvality života v regionech. Rámec převádí mezinárodní závazky, které má Česko vůči Agendě 2030 a Cílům udržitelného rozvoje OSN, takzvané SDGs. Rámec se zabývá sociálními, ekonomickými i environmentálními tématy, věnuje se mezinárodní spolupráci, fungování vlády a samosprávy. Na semináři představili zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) aktuální stav cílů i návrhy na aktualizaci rámce.

„Co se bohužel příliš nezměnilo a kde nebylo téměř co doplnit, je klíčová oblast číslo tři, odolné ekosystémy. Opět ve většině cílů stagnujeme, případně se pomalu posouváme. K pozitivnímu vývoji došlo v oblasti snižování míry ohrožení vodní a větrnou erozí. Nadále však čelíme problémům s odtokem vody z krajiny a zcela samostatnou kapitolou je pak otázka ztráty biologické rozmanitosti,“ řekl Mareš.

Cíle a podcíle strategického rámce jsou rozděleny do šesti kapitol, lidé a společnost, hospodářský model, odolné ekosystémy, obce a regiony, globální rozvoj a dobré vládnutí. Z prezentace MŽP vyplývá, že většině cílů strategického rámce Česko stagnuje, v některých oblastech lze podle odborníků pozorovat mírné zlepšení, v jiných mírné zhoršení. Žádný cíl nebyl zatím dosažen. U některých indikátorů odborníci připomněli, že reflektují situaci se zpožděním.

V návaznosti na aktualizaci rámce by měly být revidovány strategické dokumenty na národní úrovni. Zároveň by aktualizace měla pomoci snížit počet národních strategických dokumentů a současně zpřehlednit jejich strukturu. Dosahování cílů strategického rámce se vyhodnocuje každé tři roky, první hodnocení bylo v roce 2020, druhá hodnotící zpráva se podle odborníků připravuje nyní společně s aktualizací rámce.

Proces aktualizace strategie má několik částí, aktuálně se k rámci mohou lidé vyjadřovat v elektronické veřejné konzultaci, a to do 21. srpna. Po skončení veřejné konzultace budou relevantní připomínky zapracovány a nová verze předložena k projednání v Radě vlády pro udržitelný rozvoj. Následně půjde materiál do meziresortního připomínkového řízení. Hotový materiál by měl být předložen vládě k projednání do konce roku 2023.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist