https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zelena-usporam-se-navysi-o-deset-mld.kc-zvysi-se-podpora-na-fotovoltaiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová zelená úsporám se navýší o deset miliard korun, zvýší se podpora na fotovoltaiku

1.2.2024 01:37 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podpora z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), který provozují Státní fond životního prostředí (SFŽP) a ministerstvo životního prostředí (MŽP), se navýší o deset miliard korun. Peníze úřady vyčlení z Modernizačního fondu, který čerpá finance z výnosů emisních povolenek. Zároveň dotační program od února zvýší a zefektivní podporu fotovoltaiky pro rodinné domy. Změny se nebudou týkat dotací z výzvy Oprav dům po babičce, NZÚ Light ani programů na podporu bytových domů, informovalo ministerstvo v tiskové zprávě.
 

Standardní program Nová zelená úsporám podporuje všechny kategorie zateplování, je tedy možné žádat o dotaci i na základní či dílčí zateplení. Od září minulého roku je vedle dotací pro rodinné domy možné čerpat podporu také na bytové domy, kde žijí senioři, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé se třetím stupněm invalidity. Dotace mohou pokrýt až polovinu výdajů a vyplácí se po realizaci investice. Žadatelé, kteří zateplí svůj dům komplexně, mohou získat až 950 000 korun. U novostaveb se podpora týká staveb v nejvyšším energetickém standardu a výše dotace činí nejvýš 535 000 korun. U podpory na rodinné domy mohou domácnosti získat bonusy pro znevýhodněné regiony, stejně jako bonusy za kombinace opatření.

Od 15. února se navýší také podpora na instalaci fotovoltaiky na rodinných domech. Nově bude možné čerpat na instalaci fotovoltaických panelů bez dílčí podpory na zateplení dotace do 160 000 korun. Žadatelé, kteří zkombinují instalaci fotovoltaiky se zateplením, dostanou navíc bonus 40 000 korun a v součtu tak příspěvek může činit až 200 000 korun. Na instalaci fotovoltaické elektrárny (FVE) bude možné dostat 35 000 korun nebo 60 000 korun s využitím tepelného čerpadla. Na tepelné čerpadlo s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku bude dotace činit až 125 000 korun. Získat bude možné také bonus 10 000 korun na FVE, která zajistí ohřev vody.

"Nová zelená úsporám je a bude podporou energetických úspor domácností. Program jsme proto upravili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných domů především ke komplexním renovacím. Ty jim přinesou významné úspory, zvýší komfort bydlení, přispějí k renovaci bytového fondu a v neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Důvodem navýšení je podle MŽP také enormní zájem o dotace z Nové zelené úsporám. Navýšení alokace by mělo zajistit podporu pro dalších více než 50 000 domácností. V končící výzvě k čerpání dotací, která se otevřela loni 26. září, bylo podáno více než 27 000 žádostí. Největší zájem byl o podporu na fotovoltaiky, o kterou ministerstvo eviduje 18 000 žádostí, což tvoří dvě třetiny všech žadatelů.

Podle odborníka na energetické úspory ze společnosti Weber, Saint-Gobain Miloše Hutníka je hlavním důvodem pro změnu pravidel programu větší důraz na podporu komplexních opatření rodinných domů. Řada lidí totiž instalovala fotovoltaiku i na domy s vysokou energetickou náročností, což podle něj nemá ekonomický ani ekologický smysl. Důležité je nemovitost nejdříve zateplit a až následně na ni nainstalovat fotovoltaický systém.

"Je třeba si totiž uvědomit, že k největší spotřebě energie dochází v zimě, kdy je třeba objekty vytápět. Řada domácností k tomu využívá plynové kotle, případně tepelná čerpadla nebo další zdroje energie. Pokud domácnost k vytápění využívá elektřinu, nedokážou v zimě fotovoltaické panely vyrobit dostatek energie na pokrytí spotřeby. Pokud domácnost využívá jiné způsoby vytápění, neřeší fotovoltaické panely hlavní příčinu plýtvání energiemi a vysokých nákladů," dodal Hutník.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Vl K

1.2.2024 06:33
Až na to, že to spíše vypadá, že se podpora snižuje. Jak finančně (navýšení je s podmínkou zateplení), tak nefinančně (omezení rezervovaného příkonu).
https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/26412-od-15-2-2024-se-snizuje-podpora-fotovoltaiky-v-nove-zelene-usporam
https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/26414-fotovoltaiku-v-cr-nechceme-i-kdyz-tvrdime-ze-ano
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.2.2024 09:36
fotovoltaika s výkonem varné konvice za předpokladu, že je ažur na nebi nedává smysl.
Křemičité panely při rozehřátí sníží výkon.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.2.2024 16:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Varná konvice je pěkný macek (třeba větší, než motorová pila) a mít panel jejího výkonu, stačí vám čtvrtina plochy panelů. A dostat z jednoho panelu za PRŮMĚRNÝ DEN 6 kWh elektřiny, za to by vám utrhali ruce.
Křemičitý panel ztrácí skutečně výkon, při +50°C až o -16%. Ale
na varnou konvici skutečně nemá.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2024 13:05
Prostě se ukazuje, že vláda má peněz jako želez, tak je rozdává majitelům nemovitostí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2024 09:59 Reaguje na Richard Vacek
NE. Přispívá těm, kdo si budují vlastní, čisté zdroje, aby se odlehčilo klasickým a většinou špinavým elektrárnám.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.2.2024 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Současné dotační běsnění do fotovoltaiky má jediný výsledek - dramaticky se zvyšuje regulovaná složka ceny elektřiny, snižuje se produktivita výroby stabilních energetických zdrojů a stát nesmyslně dotuje bohaté. Tzn. na třech frontách se destabilizuje energetický trh a snižuje se produktivita výroby elektřiny.

Jen tak mimochodem -
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/nemecko-tranzice-z-prosperity-do-nouze.A240130_190807_p_ekonomika_nef
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2024 15:54 Reaguje na Vladimír Hošek
žádné běsnění se nekoná, to je zase jen mediální válka. Nic se dramaticky nemění, ty platby jsou o něco vyšší, než před válkou, bo inflace. produktivita uhláků se stejně musí snižovat, bo emisní povolenky a dotace bohatých zarazil, když to zrušil oligarchii a agrobaronům.
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 16:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Prý o něco ... bo prý inflace ... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-narust-regulovane-slozky-ceny-proudu-se-zrejme-zmirni-ze-71-na-68-procent-240299

Hmmm, tak ne, no.
Takže znova a lépe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2024 11:28 Reaguje na Radek Čuda
To je článek z listopadu, kdy jela demagogická strašecí kampáň proti vládě. A jak to dopadlo? Dnes je ticho po pěšině, takže asi jak dycky. Pravdu měl Fiala, že pro normálního odběratele (ne fixace) se zvýší jen o pár procent.
Jenže jsem se nedočetl, jaká je cena dnes, nikdo nenapíše, jaká cena má být celkově, pořád jen nicneříkající procenta.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2024 09:56
Energetika kráčí cestou dotací jako zemědělství, které se už zadrhává, jak
jsem popsal ve svém příspěvku o protestech zemědělců. EU a naše vláda je
prostě nepoučitelná a dělá stejnou chybu jakou udělala v zemědělství. Cpe
do neefektivních technologií peníze, které jiným sebere a doufá, že lze
takto konat do nekonečna. Co až ti efektivní skončí, či odejdou někam
jinam, tak budou ty neefektivní dotovat čím? Naberou si půjčky, jak už
dělají a nebo natisknou inflační peníze na dotování neefektivní výroby?
Dočasnost politiků ve funkcích bez osobní zodpovědnosti za chyby jim
umožňuje provádět dotační kejkle pro "lovení" voličů a plnění slibů
sponzorům. Po odchodu z politiky ho sponzor posadí za odměnu do dozorčí
rady, kde nic nezkazí, ale zavře mu ústa, aby nemluvil o způsobu jakým
sponzor zbohatnul. Dostali jsme se do systému plného korupce, dotací a
tržních deformací. Jak z toho ven? Nechci radit, aby si pro mne neposlal
Koudelka, či jiný strážce zažité praxe a politiky! Na Islandu a v Rumunsku
už se o to pokusili a byl to pro politiky a korupčníky černý den jejich
života.
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 12:13
Všichni to v cenách elektřiny (nejen, ale primárně) zacálujeme, a pak to strana moudře a spravedlivě a v souladu s komplexními potřebami společnosti přerozdělí.

Efektivita se měří podle toho, kolik dotací se na co dá vysomrovat.
Socík jak prase.

Jo, a než mi tu někdo ... a vím přesně kdo:-))) ... začne vykládat, jak je tohle něco úplně jiného, bo je to přece pro dobrou věc a podobně, tak ... tohle dřív říkali rudí věrozvěsti taky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2024 11:35 Reaguje na Radek Čuda
Samozřejmě žádná strana nic nerozděluje, tohle je kaše distributorů a ERÚ. Po válce šla cena elktřiny i na spotu o něco nahoru (třeba těch 20 - 30%) a s tím musí jít i regulovaná část, bo inflace.
Dotace jsou fakt problém, Fialovci seřezali ty nejhorší (oligarchii a agrobaronům), čímž si vysloužili jejich nenávist a samozřejmě mediální hyenizaci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist