https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-nadrze-maji-v-trebici-ochranit-cistotu-vody-v-rece
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové nádrže mají v Třebíči ochránit čistotu vody v řece

29.4.2021 00:54 | TŘEBÍČ (ČTK)
Bez dešťové zdrže by podle něho muselo město budovat samostatnou dešťovou kanalizaci.
Bez dešťové zdrže by podle něho muselo město budovat samostatnou dešťovou kanalizaci.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Zastupitelé Třebíče schválili spoluúčast na budování nových nádrží, které mají pomoci v případě velkých dešťů udržet čistou vodu v řece Jihlavě. Město zaplatí přibližně 28 milionů korun. Investorem bude svazek obcí Vodovody a kanalizace Třebíč, který na stavbu za více než 100 milionů korun získal dotaci z Národního programu životního prostředí. ČTK to řekl tajemník svazku Karel Nedvědický.
 

"Dnes to funguje tak, že veškeré dešťové splašky tečou do společné kanalizace, která končí na čistírně. A pokud jsou velké přívalové deště, tak v jednu chvíli to přeteče do řeky, čímž se to uvolní, aby nedocházelo k zaplavování pozemků a silnic," řekl Nedvědický.

Bez dešťové zdrže by podle něho muselo město budovat samostatnou dešťovou kanalizaci. "Je to jakási náhrada," řekl Nedvědický.

Nádrže s technologií se budou budovat v letech 2022 a 2023. Jedna z nich bude v areálu čistírny odpadních vod, druhá ještě před čistírnou na pozemku u řeky Jihlavy v Brněnské ulici.

Svazek získal dotaci 68,8 milionu korun, město schválilo spoluúčast 27,6 milionu korun. Spoluúčast svazku bude dalších deset procent nákladů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

29.4.2021 06:12
Kdyby zejména v okrajových částech Třebíče a okolních vesnicích, které jsou na kanalizaci napojeny, se zadotovaly vsakovací zařízení, případně domovní čističky, tak není třeba budovat nádrže. Ale chápu, dešťová voda funguje jako voda technologická k proplachu splaškové kanalizace. Čas od času se to musí všechno protáhnout a vyčistit. :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist