https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-polepy-zastavek-v-ceskem-krumlove-predstavuji-historii-a-chrani-ptaky-pred-narazy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové polepy zastávek v Českém Krumlově představují historii a chrání ptáky před nárazy

5.8.2024 11:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na zastávkách nemusí být nalepeny jen klasické siluety ptáků. Polepy v Českém Krumlově se snaží spojit ochranu přírody s kulturním dědictvím.
Na zastávkách nemusí být nalepeny jen klasické siluety ptáků. Polepy v Českém Krumlově se snaží spojit ochranu přírody s kulturním dědictvím.
Čtyři autobusové zastávky v Českém Krumlově se na začátku léta proměnily v malou galerii. Na jejich skleněných plochách se objevily velkoformátové folie potištěné historickými fotografiemi a texty z dějin města. Folie ale neslouží jen jako vzdělávací panely, mají pomoci i ptákům a zabránit jejich nárazu do skleněné výplně.
 
Nápad na polepení skleněných zastávek, které představují riziko pro ptáky, vzešel podle radnice z projektu participativního rozpočtu. „Při hledání možností, jak ochránit ptactvo před nárazy do skleněných ploch autobusových zastávek jsme na základě podnětu architekta Ondřeje Busty zvolili cestu historického dědictví našich předků a navázali spolupráci s kolegy z Musea Fotoateliéru Seidel,“ uvedla Vlasta Horáková z odboru životního prostředí.

Historické fotografie byly vybrány tak, aby byly vázané na dané místo. Lidé na ně narazí konkrétně na zastávkách Svatý duch, Chvalšinská ulice, třída Míru a U Supermarketu v Tovární ulici. Snímky jsou doplněny texty z knihy Krumlov – město pod věží z ediční řady Seidelova Šumava.

„Seidelovy fotografie tak vykročily za hranice muzea, aby připomněly podobu míst, kde byly v minulosti pořízeny. Minulost se tak prolíná se současností, propojení historických snímků s dnešními obyvateli města, kteří před stoletou kulisou čekají na bus s nákupy či mobilem v ruce, je kuriózním zážitkem a nečekanou přidanou hodnotou projektu,“ dodává Zdena Mrázková z Musea Fotoateliéru Seidel.

Podle radnice se instalace historických fotografií na zastávkách setkala s pozitivními reakcemi obyvatel. Město má proto v plánu podobně polepit i další vhodné a pro ptáky rizikové zastávky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.8.2024 17:51
No, užitečný a kulturně estetický příklad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist