https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novinka-roku-2016-verejne-budovy-budou-muset-byt-s-temer-nulovou-spotrebou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novinka roku 2016: veřejné budovy budou muset být s téměř nulovou spotřebou

4.1.2016 03:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bude to veřejná budova? A bude mít nulovou spotřebu?
Bude to veřejná budova? A bude mít nulovou spotřebu?
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Novinkou roku 2016 pro stavebníky je, že všechny novostavby veřejných budov nad 1500 m2 energeticky vztažné plochy, kde stavebník požádá o stavební povolení po 1. lednu 2016, budou muset splnit standard budovy s téměř nulovou spotřebou.
 

„Tento standard je sice kvalitnější než nyní, ale mnozí si takovou budovu představí jako budovu bez spotřeby energie. Tak to určitě není, je to pouze název. Ve skutečnosti jde o standard dva až třikrát horší než je tzv. pasivní standard a dokonce i ten je dnes ekonomicky i technicky snadno dosažitelný. Ale i tak jde o posun správným směrem,“ komentuje Petr Holub z Šance pro budovy.

Termíny na splnění téměř nulové spotřeby se budou v budoucnu týkat i bytových domů. Rok 2018 se týká novostaveb s energeticky vztažnou plochou nad 1500 metrů čtverečních, rok 2019 pro domy nad 350 metrů čtverečních a domy menší mají termín v roce 2020.

Více se o povinnostech vyplývajících ze zákona o hospodaření s energií dočtete v článku Rokem 2013 začíná nová éra v energetické náročnosti budov. Jak se vás dotkne?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist