https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-druh-dinosaura-mel-hrivu-a-z-ramen-mu-vyrustaly-stuhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový druh dinosaura měl hřívu a z ramen mu vyrůstaly "stuhy"

31.12.2020 14:43 | BRASÍLIA (ČTK)
Hřívu zvířete s latinským názvem Ubirajara jubatus, které se živilo hmyzem či patrně i malými obratlovci jako jsou žáby či ještěrky, tvořilo ve skutečnosti prvotní peří.
Hřívu zvířete s latinským názvem Ubirajara jubatus, které se živilo hmyzem či patrně i malými obratlovci jako jsou žáby či ještěrky, tvořilo ve skutečnosti prvotní peří.
Foto | Luxquine / Wikimedia Commons
Před zhruba 110 miliony let se na březích pradávné laguny proháněl podivně vyhlížející dinosaurus. Měl dlouhou hřívu a z ramen mu vyrůstaly tvrdé struktury připomínající stuhy. Nezvyklou zkamenělinu nového druhu našel tým paleontologů v Brazílii, napsala agentura Reuters.
 

"Je tu spousta dalších zvláštních dinosaurů, ale tento se nepodobá žádnému z nich," uvedl paleobiolog David Martill z univerzity v anglickém Portsmouthu a jeden z vedoucích autorů studie, kterou vědci zveřejnili v odborném časopise Creataceous Research.

Hřívu zvířete s latinským názvem Ubirajara jubatus, které se živilo hmyzem či patrně i malými obratlovci jako jsou žáby či ještěrky, tvořilo ve skutečnosti prvotní peří. Dvě struktury podobné stuhám byly nejspíše tvořeny keratinem - tedy stejnou látkou, ze které jsou vlasy, nehty či chlupy.

"Z dálky (dinosaurus) vypadal pravděpodobně chlupatě, spíš než opeřeně," říká Martill. "Pravděpodobně měl protopeří podobné vlasům po celém těle, zachovalo se však jen na jeho krku, zádech a rukou. To na jeho zádech je velmi dlouhé a dává mu tak jakousi hřívu, která je u dinosaurů unikátní," dodává.

Stuhy na ramenou tvora mohly podle Martilla sloužit na ozdobu, nejspíš k přilákání partnerů nebo zastrašení protivníků. Podobné znaky zdobí ve zvířecí říši často samce - například samci páva mají komplikované a nádherné ocasy - kvůli čemuž paleontobiolog zasvěceně odhaduje, že nalezený jedinec byl patrně také samec.

Z fosílií sice nelze určit barvu těchto struktur, Martill se však domnívá, že byly barevné. "Vsadím se, že byly," dodává.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist