https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-emisni-poplatek-ode-dneska-navysil-cenu-mytneho-o-zhruba-15-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový emisní poplatek ode dneška navýšil cenu mýtného o zhruba 15 procent Aktualizováno

1.3.2024 10:37 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | andreas160578 / Pixabay
Nový emisní poplatek ode dneška zvýšil cenu mýtného o zhruba 15 procent. Vláda navýšení mýtného od 1. března schválila i s chybou, kterou ve výpočtu udělali úředníci ministerstva dopravy. Opravené sazby začnou platit v pondělí 25. března. Pro většinu nákladních vozů by mělo být mýtné po tomto datu ale stejné jako na začátku měsíce, odchylky budou o haléře.
 

V nejrozšířenější kategorii kamionů se specifikací Euro VI bude navýšení na dálnicích podle mluvčího sdružení tuzemských automobilových dopravců Česmad Bohemia činit 65 haléřů na kilometr. Mýtné se tedy zvýší o 13 procent. Podle Felixe se zvýšení mýtného dotkne vyššími výdaji jak dopravců, tak i zdražením dopravy jejich zákazníků.

Sazby se navýšily podle Felixe kvůli evropské směrnici také v Německu, kde je nárůst nejvyšší a činí 83 procent. "To znamená, že například jen za německý úsek při cestě do Hamburku platí od 1. prosince český dopravce o 2000 korun více," řekl. O 7,4 procenta se mýtné zvýšilo také v Rakousku, v Maďarsku o 30 až 50 procent. Sazby zvýšily rovněž Polsko a valonská část Belgie. Podle Felixe se na to chystají i další země.

Funkce nového emisního poplatku motivovat dopravce ke snížení emisí je podle generálního tajemníka Česmad Bohemia Vojtěcha Hromíře pouze symbolická. "Německé brutální zdražení nijak provoz dieselových kamionů neomezilo a není schopno samo o sobě zajistit prodej těch elektrických. Vyšší mýtné tedy pouze zdražuje dopravní služby jako každé jiné daňové navýšení," řekl. Zvýšení mýtného podle něj bude také působit proti snižování inflace.

"Dopravci rozhodně nebyli skupinou, která období růstu cen využila k navyšování svých zisků, ale právě naopak dopláceli na dražší pohonné hmoty, energie i strmě rostoucí náklady na techniku," uvedl Hromíř. Vyšší mýtné tak podle něj ode dneška zvýší ceny všech českých dopravců.

Zvýšení mýtných sazeb umožnila směrnice Evropské unie, podle které stát rozřadil nákladní auta do pěti tříd podle množství vypouštěných emisí. V nejnižší emisní třídě s označením 1 jsou automobily s nejvyššími emisemi, poplatky v ní jsou nejdražší. V nejvyšší třídě budou vozidla s bezemisním provozem.

Emisní třídu si mohou provozovatelé automobilů ověřit ve vyhledávači emisní třídy na stránce mytocz.eu


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.3.2024 16:18
Takže dopravu a následně veškeré zboží, že !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 08:25 Reaguje na smějící se bestie
ono jde spíš o to, jestli je nějaké světlo na konci tunelu, jsem našel zajímavý článek... není to kdo ví co, ale už to funguje a není to "blbá" zásuvka.

https://zdopravy.cz/v-cesku-se-zacala-poprve-prodavat-synteticka-nafta-hvo-je-cire-vyrabi-se-z-tuku-a-oleju-196253/
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.3.2024 20:09
A proč se prosím neplatí poplatky podle ujetých kM. U oněch mýtných bran to snad jde....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist