https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-rybnik-v-pribrami-se-vylovil-a-dostane-cistici-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový rybník v Příbrami se vylovil a dostane čisticí rostliny

15.10.2019 00:22 | PŘÍBRAM (ČTK)
Nový rybník v Příbrami má problémy s kvalitou vody. Radnice ho proto nechala vypustit a osadí ho rostlinami, které budou napomáhat čištění vody. / Ilustrační foto
Nový rybník v Příbrami má problémy s kvalitou vody. Radnice ho proto nechala vypustit a osadí ho rostlinami, které budou napomáhat čištění vody. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Nový rybník v Příbrami má problémy s kvalitou vody. Radnice ho proto nechala vypustit a osadí ho rostlinami, které budou napomáhat čištění vody. Změní se také skladba ryb, která není ideální, řekl starosta Jan Konvalinka (za ANO).
 

Město investovalo do zvelebení rekreačního areálu nemalé prostředky, vybudovalo například vodní hřiště či pláž. Návštěvníky však v létě od koupání odrazovaly sinice. "Namnožila se nám tam plevelná ryba, která zhoršuje kvalitu vody," uvedl Konvalinka.

Rybník se proto nyní už asi dva týdny vypouští, v neděli byl výlov. Rybářský svaz ryby dočasně přemístí jinam. Po opětovném napuštění by ve vodě mělo být více dravých ryb, které se postarají o druhovou vyváženost.

Radní také schválili uzavření smlouvy s firmou, která bude průběžně kontrolovat kvalitu vody. Dalším krokem má být vysazení čisticích rostlin. "Pro příští sezonu chceme kromě monitoringu kvality vody vysadit speciální rostlinstvo, které bude vodu biologickým způsobem čistit," dodal starosta.

Příbram pracuje na obnově areálu Nového rybníka od konce roku 2016. Využila při tom i odsouzené z nedaleké bytízské věznice. Podíleli se na opravě hráze, instalaci bednění, opravě ostrůvku uprostřed rybníka či vzniku dětského vodního hřiště včetně pláže s pozvolným přístupem do vody. Upravovali také podklady cest a instalovali nafukovací trampolíny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist