https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-stavebni-zakon-se-stromy-ve-mestech-nepocita-upozornuje-arnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový stavební zákon se stromy ve městech nepočítá, upozorňuje Arnika

7.10.2020 16:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nový stavební zákon usnadňuje zástavbu volných pozemků na úkor zelených a vodních ploch. Ilustrační snímek.
Nový stavební zákon usnadňuje zástavbu volných pozemků na úkor zelených a vodních ploch. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Sucho, neúnosná vedra nebo bleskové povodně trápí hlavně obyvatele ve městech a na vesnicích. Návrh nového stavebního zákona žádnou pomoc pro rychlejší a levnější adaptaci na změnu klimatu nenabízí. Spíše naopak. Nepodporuje rozšiřování zelených a zasakovacích ploch, neurychlí slibovanou revitalizaci opuštěných a zanedbaných brownfieldů a naopak má ulehčit výstavbu na zemědělské půdě. Informuje o tom ekologická organizace Arnika, podle které je nezbytné vládní návrh nového stavebního zákona přepracovat.
 

”Hlavním problémem nově navrhovaného českého stavebního práva je až příliš jednostranné zaměření se na podporu ekonomického růstu a maximální urychlení všech řízení. To však bohužel jde poměrně velmi drasticky nejen proti celospolečenským zájmům environmentálním a sociálním, ale zejména silně zasahuje do ochrany práv občanů, obcí, spolků, ale i mnohých, zejména pak menších, podnikatelských subjektů či vlastníků půdy," upozorňuje právník Milan Damohorský z České společnosti pro právo životního prostředí. Návrhu nového stavebního zákona podle něho chybí hlubší a účinnější mechanismy (zvláště transparentnost a elektronizace) boje s korupcí a dalšími negativními jevy, které jsou na věci územní a stavební navázané.

“Výstavba významně ovlivňuje, jak budou města i krajina schopny čelit extrémním výkyvům počasí. Nový stavební zákon usnadňuje zástavbu volných pozemků na úkor zelených a vodních ploch," říká Martin Skalský z Arniky. "Bez nich přitom bude život ve městech a na vesnicích naprosto nesnesitelný. Vrácením návrhu k přepracování máme jedinečnou šanci maléru předejít,” dodává Skalský.

“Prosazujeme takový stavební zákon, který podpoří efektivní́, hospodárné a rychlé realizace adaptačních opatření ve městech a na vesnicích. Dobrá zahraniční praxe ukazuje, že užitečná je dostatečná podrobnost v územním plánování, jedno povolení ke stavbě, které zastřešuje stanoviska všech dotčených úřadů, jež hlídají veřejný zájem nejen v oblasti životního prostředí. Český návrh zákona dává příliš velké pravomoce úředníkům stavebního úřadu a osekává pravomoce odborníků a radnic,” doplňuje Petra Kolínská ze Zeleného kruhu.

Vláda podle Arniky opakovaně přiznala, že česká města nejsou dostatečně připravena na klimatickou krizi. Návrh zákona řešící oblast stavebnictví však vůbec nepočítá s novými úkoly, které před nás staví klimatická změna. Zcela v něm chybí ekonomické nástroje pro přednostní zástavbu brownfieldů a ochranu dosud nezastavěných území. Opatření, které mají umožnit dohodu mezi developery a městy s cílem posílit finanční účast stavebníků na budování zelených a vodních ploch, jsou dobrovolná nebo zcela bezzubá. Hrozí také snadnější zábor zemědělské půdy, o kterém mají v řadě případů nově rozhodovat stavební úřady místo orgánů ochrany zemědělského půdního fondu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

7.10.2020 18:27
Máme na vybranou - buď město, kde je všude blízko, které se nerozlézá do krajiny, ve kterém ale nezůstává prostor pro zeleň. Anebo město širokých zelených ulic, velkých parků ... ale zabraný větší prostor, vyšší nároky na infrastrukturu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 18:40
Chtělo by to jednoznačnou informaci, která konkrétní města považují aktivisté z Arniky za "ekologická".
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.10.2020 09:15
Novela stavebního zákona je novela, kterou vypracovala stavařská lobby sobě na míru a jen pro sebe..... na úkor všech ostatních občanů v ČR.... z toho pak samozřejmě jasně vychází i to co je v tomto a jiných článcích ohledně této novely.... máme vládu zaprodanců a zkorumpovaných šmejdů, kteří tuto zem rozdávají na požádání....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist